Crizele hemoroidale, deși sunt o afecțiune benignă, pot afecta semnificativ viața de zi cu zi. În prezent, există numeroase metode de gestionare a crizelor hemoroidale, de la creme și medicamente la intervenții chirurgicale, și este recomandată, de asemenea, adoptarea unor măsuri legate de stilul de viață.
O anumită dietă, activitățile fizice și evitarea constipației și a perioadelor lungi petrecute în poziția așezat se numără printre aceste măsuri care pot ajuta la prevenirea crizelor hemoroidale. Descoperă mai jos ce exerciții și activități fizice sunt recomandate pentru prevenirea și gestionarea crizelor hemoroidale.
Care sunt cauzele atacurilor hemoroidale
Boala hemoroidală, respectiv inflamația și dilatarea excesivă a venelor hemoroidale, situate în regiunea anală, poate provoca atacuri dureroase. Constipația este cauza principală, deoarece duce la eforturi repetate de împingere pentru evacuarea scaunului. De asemenea, anumite alimente pot să favorizeze criza hemoroidala, iar printre acestea se numără alimentele picante, cafeaua, ceaiul, cola și diverse tipuri de alcool. O dietă săracă în fibre și hidratarea insuficientă determină întărirea scaunelor și fac evacuarea lor problematică.
Riscul de a dezvolta boala hemoroidală este mai crescut pentru femeile însărcinate, persoanele care suferă des de constipație și pentru cele care ridică frecvent obiecte grele.
În funcție de localizarea lor, există mai multe tipuri de hemoroizi, respectiv interni și externi. Cei interni, localizați în partea de sus a canalului anal, nu provoacă neapărat dureri, chiar și atunci când se dilată. În schimb, cei externi, localizați sub pielea anusului, pot provoca dureri, pentru că zona este extrem de sensibilă.
De ce sunt utile activitățile fizice în gestionarea atacurilor
Sedentarismul este unul dintre factorii de risc pentru boala hemoroidală, deoarece favorizează îngreunarea tranzitului intestinal. Problema poate deveni și mai complicată, dacă perioadele petrecute în poziția așezat sunt foarte lungi. Din aceste motive este, deci, importantă practicarea unor activități fizice regulate.
Ce activități fizice trebuie evitate în boala hemoroidală?
Nu orice tip de activitate fizică este recomandat în această situație. Persoanele care suferă de boala hemoroidală trebuie să evite:
- sporturile care necesită efort violent, de exemplu, culturismul, pentru că mușchii din zonă sunt supuși unor presiuni mari
- sporturile care implică șocuri în zona anusului, ca motociclismul, ciclismul și călăria.
De altfel, mulți atleți care practică ciclism sau culturism de performanță se confruntă cu problema bolii hemoroidale.
De asemenea, exercițiile care implică ținerea respirației și apoi expirarea aerului cu forță, folosite, de exemplu, în halterofilie și gimnastică, pot crește riscul apariției bolii hemoroidale.
Ce activități fizice sunt benefice pentru prevenirea crizelor hemoroidale
O serie de activități fizice pot fi practicate și chiar sunt recomandate în boala hemoroidala, iar printre acestea se numără:
- mersul pe jos, în ritm alert
- exercițiile aerobice (cardio)
- alergarea pe bandă
- înotul
- aerobicul în apă
- yoga
- pilates.
Toate aceste activități fizice au scopul de a îmbunătăți tranzitul intestinal și circulația sângelui – având în vedere că este vorba despre niște vene – și de a întări mușchii pelvisului și pe cei din regiunea lombară.
Medicii recomandă ca, înainte și după practicarea exercițiilor fizice, dacă vă aflați intr-un astfel de episod să utilizați o cremă rectală. De asemenea, este importantă hidratarea adecvată, inclusiv în timpul antrenamentelor, precum și utilizarea unei vestimentații lejere, pentru a evita frecarea în zonele afectate. După antrenament, se recomandă îndepărtarea hainelor transpirate, pentru a reduce iritația în zona anală, iar o baie caldă poate ajuta la relaxarea regiunii afectate.
În cazul bolii hemoroidale, la fel ca în orice altă afecțiune venoasă, sunt recomandate plimbările în aer liber care să evite statul îndelungat în poziția șezut. Dacă petreci mult timp pe scaun, la birou, obișnuiește-te să te ridici, măcar o dată la două ore, pentru a face câțiva pași și chiar niște exerciții fizice ușoare.
Practicarea oricărui tip de activitate fizică ar trebui să fie un obicei pentru orice persoană care vrea să se bucure de o bună stare a sănătății generale. Activitățile fizice pot ajuta la prevenirea a numeroase afecțiuni, inclusiv a bolii hemoroidale. În cazul persoanelor care au fost diagnosticate deja cu această boală, mișcarea și exercițiile fizice regulate stimulează circulația și digestia și ajută la prevenirea formării unor noi hemoroizi.