Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat luni că testele din salivă pentru şcoli trebuie achiziţionate de Ministerul Educaţiei.
„Testele din salivă sunt foarte uşor de folosit, sunt deja aprobate în România. ANMDR a aprobat mai multe teste în România. Achiziţia, dacă vorbim de şcoli, trebuie făcută de către Ministerul Educaţiei. Ministerul Sănătăţii nu are, conform legii, nici această atribuţie, nici această responsabilitate de a face achiziţii pentru şcoli”, a spus Voiculescu la Parlament.
El a subliniat că aceste teste din salivă nu au precizia testelor antigen, dar a punctat că sunt un „filtru”.
„Sunt un filtru. Sunt mult mai puţin invazive, dar sunt un filtru care este de folos, a explicat ministrul Sănătăţii.
Întrebat dacă testele din salivă ar putea fi achiziţionate până la sfârşitul lunii iunie, când se termină anul şcolar, el a răspuns: „În principiu, achiziţia poate să meargă relativ repede. Cred că într-o lună de zile se pot organiza lucrurile în aşa fel încât să existe aceste teste”.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat luni că, în afară de vaccinare, testarea periodică anti-COVID-19 este o soluţie pentru deschiderea și menținerea unor activităţi din toate domeniile vieții sociale. „Ne propunem ca de acum să lucrăm la mecanisme care să permită deschiderea sau anumite activităţi culturale, anumite activităţi sportive şi da, cu siguranţă, ne vom folosi de testare. Ne uităm la posibilitatea de a organiza concerte. Avem modele, puţine încercări în state din vestul Europei. Ne uităm care sunt metodele prin care să putem cât mai curând să convieţuim cu pandemia prin care trecem şi care va mai dura o vreme. Trebuie să vedem şi dincolo de ceea ce se întâmplă în spitale, pe de-o parte să păstrăm restricţii, pe de altă parte să dăm posibilitatea restaurantelor, activităţilor culturale şi, în general, vieţii să continue”, a afirmat Voiculescu la Parlament.
Ministrul Sănătăţii a subliniat că testarea rapidă va fi parte din soluţie şi că farmaciile sunt locuri în care se poate organiza testarea, dacă există anumite condiţii, spaţii şi dacă vor fi oameni dispuşi să realizeze testele, arătând că aceste aspecte au fost definite în ordinul de ministru şi în ordonanţa de urgenţă, care cel mai probabil va fi adoptată luni.
„Testele vor fi puse la dispoziţie, cel mai probabil, de către autorităţile centrale, prin Ministerul Sănătăţii, respectiv DSU sau cine le-a achiziţionat, s-ar putea să existe diferenţe acolo, prin Comisia Europeană avem, de asemenea, o achiziţie, respectiv o donaţie, preţul ar putea să difere de la o farmacie la alta. S-ar putea ca unele să vrea să ofere testarea gratuită, altele să pună o anumită taxă. (…) Nu ştiu care va fi costul final. S-ar putea să fie gratuit sau s-ar putea ca unele farmacii să vrea să taxeze, să pună un anumit preţ pentru manoperă. Testele evaluăm acum posibilitatea de a le transmite gratuit către farmacii”, a explicat Voiculescu, indicând și faptul că în prezent sunt disponibile peste 2 milioane de kituri pentru testare.