30.3 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSănătateEczemele, psoriazisul și infecțiile cutanate ale pielii nu-ți dau pace? Descoperă cum...

Eczemele, psoriazisul și infecțiile cutanate ale pielii nu-ți dau pace? Descoperă cum te poate ajuta sarea celtică!

Eczemele, psoriazisul și infecțiile cutanate nu (mai) sunt deloc o problemă rar întâlnită în ultimii ani. Eczemele sunt caracterizate prin piele uscată, înroșită și mâncărime, iar psoriazisul se manifestă prin apariția de plăci solzoase, deseori argintii sau roșiatice, care pot fi dureroase sau mâncărime.

Aceste probleme dermatologice au simptome care pot varia de la cele ușoare la severe și, nu de puține ori, sunt greu de gestionat. Sătui de creme și terapii costisitoare, multe persoane și-au îndreptat atenția către produse naturiste, din dorința de a se bucura de o calitate a vieții mai bună, cu mai puțin efort. Iar la recomandarea dermatologilor au încercat sarea celtică.

Bogată în minerale și oligoelemente, inclusiv magneziu, calciu, potasiu și fier, sarea celtică este apreciată atât din punct de vedere culinar, cât și pentru beneficiile terapeutice pe care le oferă. Tradițional, aceasta a fost folosită în băi de sare pentru a relaxa mușchii, a reduce stresul și a îmbunătăți circulația sângelui, dar potențialul său în ameliorarea afecțiunilor cutanate este deosebit de relevant pentru discuția noastră.

Cum acționează sarea celtică în cazul afecțiunilor cutanate?

Unul dintre cele mai valoroase atribute ale sării celtice este capacitatea de a reduce inflamația și de a inhiba creșterea microorganismelor dăunătoare (magneziul și zincul joacă un rol crucial în acest proces). Magneziul contribuie la diminuarea roșeței, a umflăturilor și a mâncărimii asociate cu afecțiunile cutanate, proprietățile antimicrobiene reduc riscul de agravare a eczemelor sau a psoriazisului.

Sarea celtică are, de asemenea, proprietăți detoxifiante, ajutând la eliminarea toxinelor și a impurităților din piele, deosebit de benefică pentru persoanele cu afecțiuni cutanate, unde acumularea de toxine poate exacerba simptomele.

Folosirea sării celtice în băi sau în alte tratamente topice stimulează circulația sângelui la nivelul pielii, deci asigură o mai bună oxigenare și nutriție a celulelor, accelerându-i procesul de vindecare și reducând timpul de recuperare pentru afecțiunile cutanate.

Cum se folosește?

Una dintre cele mai comune metode este să adaugi sare celtică de la Biosano în apa de baie (ce devine asemănătoare apei de mare) pentru calmarea și vindecarea pielii afectate. Se recomandă o baie de 20-30 de minute, cu apă la o temperatură confortabilă, pentru a permite mineralelor să pătrundă în piele. Alternativ, se pot face comprese cu apă sărată pentru aplicarea locală pe zonele afectate sau se poate folosi sarea celtică în amestecuri de scrub pentru exfolierea blândă a pielii.

Ce spun studiile de eficacitatea sării celtice?

În ultimii ani, comunitatea științifică a manifestat un interes crescând pentru explorarea beneficiilor sării celtice și a altor săruri naturale în tratamentul afecțiunilor cutanate. Unul dintre domeniile de interes major este efectul antiinflamator și antimicrobian al sării celtice. Studiile in vitro și in vivo au arătat că magneziul, un mineral abundent în sarea celtică, reduce inflamația în modelele experimentale de dermatită și psoriazis. Deci ar putea avea un rol important în ameliorarea roșeței, umflăturilor și disconfortului asociat.

Un alt aspect studiat este capacitatea sării celtice de a îmbunătăți hidratarea pielii. Un studiu clinic a observat că participanții care au folosit băi cu sare bogată în minerale au raportat o îmbunătățire semnificativă a nivelului de hidratare a pielii, comparativ cu grupul de control.

Deși majoritatea studiilor se concentrează pe efectele generale ale sării celtice asupra pielii, există și cercetări care investighează beneficiile pe care le oferă în ceea ce privește psoriazisul și eczema. De exemplu, unele studii indică faptul că băile terapeutice cu sare pot reduce descuamarea și pruritul asociate, grație exfolierii blânde și calmării pielii.

Cele mai citite

România este al treilea mare producător de petrol din UE – Eurostat

Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi...

România, printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale producţiei industriale în februarie

Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările...

Magistrații și polițiștii români trebuie instruiți asupra noilor infracțiuni, legate de criminalitatea informatică

Magistrații și polițiștii români trebuie instruiți pentru a putea contracara noile amenințări de criminalitate informatică, cum ar fi cele legate de moneda virtuală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă