Somnul este la fel de important pentru sănătate precum alimentația corectă și stilul de viață activ. Un somn bun îți îmbunătățește performanța creierului, starea de spirit și sănătatea. În schimb, privarea de somn duce la apariția bolilor cardiovasculare, a obezității și chiar la apariția demenței.
Iată trei motive pentru care somnul nu trebuie neglijat:
Somnul este important pentru întărirea imunității
Pentru cei mai mulți adulți, cel puțin șapte ore de somn în fiecare noapte sunt suficiente pentru a duce o viață sănătoasă și echilibrată. În timpul somnului, sistemul imunitar eliberează proteine numite citokine, care ajută la controlul inflamației în organism. Acestea protejează organismul de amenințări, cum ar fi bacteriile sau virusurile.
Privarea de somn sau un somn agitat duce la scăderea producției de citokine protectoare și, implicit, la slăbirea sistemului imunitar. Asadar, corpul tău are nevoie de un somn liniștit pentru a lupta cu infecțiile. Pentru un confort sporit, alege perne ortopedice care îți pot oferi cel mai bun suport pentru corpul tău și cea mai bună experiență de somn.
Somnul bun te ține departe de bolile de inimă sau diabetul!
Lipsa somnului a fost legată de un risc mai mare pentru anumite boli cu implicații grave asupra sănătății. Este vorba despre obezitate, diabet, hipertensiunea arterială, bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral.
Dacă vrei să slăbești, ori să te menții la o greutate adecvată, trebuie să te asiguri că, pe lângă dieta sănătoasă și rutina de exerciții fizice, aloci suficient timp somnului pe timpul nopții. Pentru cei mai mulți adulți, asta înseamnă în jur de 7 sau 8 ore pe noapte. Somnul este și mai odihnitor atunci când folosești un topper saltea din spumă cu memorie, care îți lasă senzația că te îmbrățișează pe tot parcursul nopții.
Somnul te ajută să ai mintea limpede!
Atunci când dormi, creierul rămâne remarcabil de activ. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în timpul somnului profund, creierul începe un ciclu de sortare a informațiilor procesate în timpul zilei, ceea ce ajută ulterior la reglarea emoțiilor și a nivelului de dopamina.
Dopamina joacă un rol important în reglarea răspunsului emoțional, a senzațiilor de durere și plăcere și este implicată direct în capacitatea de concentrare și de învățare a unei persoane. Mai mult, oamenii de știință cred că somnul poate stimula eliminarea toxinelor din celulele creierului, rezultatul fiind literalmente o recalibrare a acestuia la nivel celular.
În schimb, somnul insuficient poate duce la o concentrare slabă, o cogniție redusă, reacții întârziate și schimbări de dispoziție.
Așadar, somnul joacă un rol vital în sănătatea și starea ta de bine. Felul în care te simți pe parcursul zilei depinde în parte de ceea ce se întâmplă în timp ce dormi. Pentru că în timpul somnului, organismul se reface pentru a susține funcționarea sănătoasă a creierului și pentru a întări sistemul imunitar.