10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSănătateCum poți combate stresul folosindu-te de natură?

Cum poți combate stresul folosindu-te de natură?

Stresul reprezintă una dintre cauzele majore ale unui stil de viață aflat în derivă, o problemă prezentă la nivel global și resimțită mai ales în cazul persoanelor cu un stil de viață sedentar, asociat muncii la birou sau distanțării de relații interumane sănătoase.

Acțiunea stresului asupra funcțiilor normale ale organismului a făcut subiectul a numeroase studii științifice, ale căror rezultate au relevat impactul major al acestei probleme de ordin mental asupra fizicului.

Însă stresul poate fi combătut sau, cel puțin, redus până la un nivel de toleranță cât se poate de acceptabil. Iar natura poate juca un rol vital în această chestiune:

Care sunt cei mai cunoscuți factori de stres?

Printre cele mai des întâlnite cauze ale producerii stresului se numără:

  • Traume ale copilăriei, ca urmare a unor abuzuri emoționale, fizice sau chiar sexuale;
  • Afecțiuni fizice cu care pacienții se poate confrunta la un moment dat;
  • Probleme la locul de muncă, a căror rezolvare pare a fi greu de găsit;
  • Nivel scăzut al respectului față de propria persoană și o dorință mare de validare;
  • Senzația lipsei de control față de propriul viitor, sau față de viață altor persoane etc

Cum poți combate stresul cu ajutorul naturii?

Dacă te confrunți cu un nivel ridicat de stres, ce are un caracter cronic, află că există o mulțime de soluții pe care le oferă natură, în diferite forme. Adoptarea acestora poate reduce stările de stres pe care le resimți, alături de soluții precum: consultul de specialitate sau medicamentația prescrisă, în urma stabilirii unei patologii din această sferă de interes.

Iată cum poți diminua problemele legate de stres cu ajutorul naturii:

1. Alimentele ce pot combate stresul

3 dintre cele mai des promovate alimente antistres sunt:

  • Pătrunjel: Acesta este o sursă excelentă de calciu (135 gr pe 100 gr) și vitamina C (200 mg), contribuind la echilibrarea hormonilor și la reducerea nivelului de stres.
  • Migdale: Bogate în vitamina E și B2, migdalele sunt renumite pentru capacitatea lor de a diminua stresul și de a întări sistemul imunitar.
  • Ovăz: Favorizează producția de serotonină, un neurotransmițător care contribuie la diminuarea stresului și este o gustare sănătoasă și ușor de integrat în diverse rețete.
  • Banane: Bananele sunt o sursă importantă de potasiu, un mineral esențial pentru menținerea sănătății sistemului nervos și pentru reducerea efectelor stresului.
  • Ciocolată Neagră: Consumul moderat de ciocolată neagră poate reduce nivelul hormonilor de stres în organism, datorită conținutului său ridicat de antioxidanți.
  • Avocado: Avocado este bogat în vitaminele B, esențiale pentru menținerea sănătății nervilor și combaterea stresului. De asemenea, conține potasiu și grăsimi mononesaturate benefice.
  • Somn de mare: Peștele somn este o sursă excelentă de omega-3, care ajută la reglarea neurotransmițătorilor și la reducerea inflamației asociate cu stresul cronic.
  • Spanac: Acesta conține magneziu, un mineral vital pentru relaxarea mușchilor și a nervilor, contribuind astfel la diminuarea stresului.
  • Iaurt: Iaurtul, mai ales cel cu culturi active, este benefic pentru sănătatea tractului digestiv, unde o mare parte din serotonină este produsă. Un sistem digestiv sănătos poate influența pozitiv starea de bine și reduce stresul.

Includerea acestor alimente în dieta zilnică poate oferi un suport valoros în gestionarea stresului, alături de alte metode de relaxare și tratament. Este important să se mențină un echilibru și să se opteze pentru o alimentație diversificată și sănătoasă.

2. Activitățile fizice în mijlocul naturii

Sportul în aer liber reprezintă aliatul tău de încredere împotriva stresului, simplu de activat în orice moment al zilei. O simplă plimbare în parc, sau o sesiune de alergare după programul de la birou, stimulează producerea de endorfine, hormoni ce reduc în mod considerabil stresul, determinând astfel o stare de relaxare extrem de confortabilă.

Ideea este simplă: nu ai nevoie nici de abonament la sală, nici de trainer personal, pentru a combate stresul cu ajutorul mișcării. O plimbare de aproximativ 30 de minute garantează rezultate cu efect rapid.

3. Consumul regulat de ulei CBD

Cercetările realizate în jurul uleiul CBD (cannabidiol extras din planta de canabis, ce nu influențează percepția asupra realității, așa cum se întâmplă în cazul THC-ului din aceeași plantă) au arătat ca un consum regulat al unui ulei de acest gen joacă un rol important în producerea unor cantități mai mari de serotonină, favorizând astfel reducerea nivelurilor de stres resimțite.

De asemenea, studiile arată că și depresia sau diferitele forme de anxietate pot fi ameliorate cu ajutorul unui ulei CBD, ca urmare a influenței acestuia asupra sistemului endocanabinoid din organism. De altfel, administrarea unui ulei CBD poate regla problemele legate de somn, memorie sau dureri musculare, fiind cunoscute proprietățile sale antiinflamatorii.

Rolul naturii în combaterea stresului: Concluzii Dacă te confrunți cu niveluri ridicate de stres, ce au un caracter cronic, poți lua în calcul opțiunile pe care ți le oferă natură, sub diferitele sale forme.

Ține cont de faptul că sugestiile de mai sus oferă rezultate și mai bune, atunci când apelezi la un consult de specialitate, pentru stabilirea unui diagnostic aferent simptomelor pe care le prezinți, precum și a unei scheme de tratament compatibile cu problema ta!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă