14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateCriza locurilor la Terapie Intensivă se adâncește

Criza locurilor la Terapie Intensivă se adâncește

Nu avem paturi libere în secțiile ATI, este răspunsul unanim al managerilor unităților medicale din București care tratează bolnavii infectați cu noul coronavirus și care, din cauza complicațiilor, au nevoie să fie conectați la aparatele de ventilare mecanică pentru a le ține în stare de funcționare plămânii atacați de noul coronavirus.

În niciunul dintre cele opt spitale Covid sau suport Covid din București nu mai sunt locuri libere în ATI de cel puțin două săptămâni. Pacienții care au nevoie de oxigen ajung să aștepte uneori zeci de ore pentru un pat în terapie intensivă. Care, de cele mai multe ori, din nefericire, se eliberează doar prin decesul celui care l-a ocupat anterior.

La Institutul Marius Nasta, luni a fost nevoie ca trei pacienți cu forme severe să fie tratați într-o sală de triaj pentru că toate paturile erau ocupate. Încă de săptămâna trecută s-a solicitat Ministerului Sănătății o a doua gardă specializată în tratarea celor infectați cu Covid-19 iar conducerea Ministerului a decis amplasarea unei secții mobile ATI în curtea Institutului pentru creșterea capacității de tratare a celor care au nevoie de Terapie Intensivă.

Probleme la fel de mari sunt și la Spitalele din județele cele mai afectate. Spitalul mobil de la Lețcani, Iași, are în componență paturi de Terapie Intensivă dar aici o defecțiune la secția de oxigen face inutilizabilă capacitatea ATI.

Tot o defecțiune, de data aceasta la alimentarea electrică a unității mobile amplasată la Timișoara în curtea Spitalului de Boli Infecțioase, a făcut ca pacienții internați pe cele 12 paturi de Terapie Intensivă să fie mutați de urgență în interiorul secției de Chirurgie Toracică. Pentru a le face loc celor cu Covid-19, pacienții internați acolo au fost mutați de urgență la alte unități medicale din Timișoara și în județele limitrofe.

În acest moment, conform raportării de marți a Institutului Național de Sănătate Publică, în secțiile de Terapie Intensivă din țară sunt internați în stare gravă un număr de 768 pacienți, ceea ce reprezintă un grad de ocupare de peste 75% a paturilor ATI complet utilate.

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă