10.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSănătateColegiul Medicilor reclamă scăderea drastică a fondurilor pentru Sănătate, cu până la...

Colegiul Medicilor reclamă scăderea drastică a fondurilor pentru Sănătate, cu până la 50 la sută

Colegiul Medicilor din România avertizează asupra scăderii drastice a bugetului pentru serviciile medicale în anul 2024, cu toate că, teoretic, bugetul Sănătății a crescut.

„Deși, în ansamblu, bugetul alocat Sănătății în 2024 este mai mare, în comparație cu execuția precedentă, resursele financiare prevăzute reflectă o reducere a fondurilor disponibile pentru sectoare vitale: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate și stomatologie. Mai exact, creșterea se referă la totalul cheltuielilor sistemului, inclusiv creșterea salariilor și la finanțarea măsurilor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Astfel, încadrarea în limitele bugetare stabilite va fi realizată prin scăderea valorii punctelor sau a veniturilor finale, preponderent în segmentele precizate. Această scădere este evidențiată în mesajul transmis astăzi de Casa Națională de Sănătate: pentru punctul per capita, se stabilește valoarea de 7,7 lei, pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară, 6,2 lei, iar pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate, 3,3 lei”, a anunțat Colegiul Medicilor din România.

La nivelul Capitalei, Colegiul Medicilor din București a organizat, la rândul său, o conferință de presă, la 12 ianuarie 2024, pentru a explica gravitatea situației financiare a medicilor, la începutul anului 2024.

„Scăderea veniturilor pe un cabinet medical e undeva la 40 la sută. Nici pe timpul crizei n-au scăzut veniturile unei categorii profesionale cu 40 la sută”, au subliniat reprezentanții Colegiului Medicilor din București. La aceeași conferință de presă, dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, a estimat că, la nivelul întregii țări, de această scădere a fondurilor sunt „direct afectați” circa 6.000 – 7.000 de medici.

Medicii de familie și medicii de ambulator cer să negocieze noile condiții financiare cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în condițiile în care, în ultimii ani, CNAS nu a acceptat nicio negociere ci doar le-a impus medicilor să semneze acte adiționale pentru prelungirea contractelor. Ultimul asemenea act adițional le-a fost impus medicilor să-l semneze la finalul lunii decembrie 2023 și este valabil până la data de 31 ianuarie 2024. La momentul când le-a fost înaintat acest act adițional pentru a-l semna, medicii nu fuseseră înștiințați că, de la 1 ianuarie 2024, CNAS le va scădea valoarea punctelor.

„Dacă nu se va reuși o echilibrare a valorii punctului cel puțin la nivelul anului trecut (2023 – n.n.), colegii nu vor semna acte adiționale de la 1 februarie”, a avertizat dr. Cosmin Alexandrescu.

Pe de altă parte, prof. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din Municipiul București, (CMMB), a atras atenția că „nu vorbim doar de scăderea valorii punctului, ci de toate modificările fiscale care ne afectează de la 1 ianuarie. De cât de bine ne-a fost în sistem, din 13.000, câți eram, acum mai suntem 9.200”.

Aceeași situație a fost reclamată și de Societatea Naţională de Medicina Familiei.

„Într-un sistem sanitar nefuncţional, care este cârpit pe ici pe colo cât să nu se risipească de tot, autorităţile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie. Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 faţă de anul 2023, deşi noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populaţia generală şi care putem interveni în starea de sănătate a întregii populaţii”, anunța un comunicat de presă transmis de Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Reprezentanții Colegiului Medicilor speră să fie invitați la negocieri de reprezentanții CNAS. Toate aceste reacții critice din partea medicilor vin după ce CNAS „a publicat în transparență decizională valorile punctelor”.

„CNAS a calculat valoarea punctelor per capita și pe serviciu în asistența medicală primară și valoarea punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie de specialitate, ținând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistență medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024. Astfel, au rezultat următoarele valori:

  • Pentru punctul per capita : 7,7 lei;
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 6,2 lei;
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 3,3 lei.

Conform Contractului-cadru, aceste valori se calculează de CNAS anual, după intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat și în limita fondurilor aprobate prin acest act normativ. Valorile rezultate se regăsesc într-un proiect de Ordin al ministrului sănătății și al președintelui CNAS pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru, care a fost publicat astăzi în transparență decizională pe pagina de Internet a instituției. Conform Legii bugetului de stat pe anul 2024, în bugetul FNUASS sunt aprobate pentru acest an fonduri totale de 62,4 miliarde lei, din care pentru materiale și prestări servicii cu caracter medical suma de 44,5 miliarde lei”, a transmis CNAS la data de 11 ianuarie 2024.

Funcția de președinte al CNAS este exercitată în acest moment de Cristian Celea. Premierul Ciolacu l-a numit doar interimar pe Celea în această funcție, după ce Cristian Baciu a demisionat din funcția de președinte al CNAS. Este greu de crezut că un președinte doar interimar la CNAS poate rezolva această chestiune.

Pe de altă parte, Federația sindicală Sanitas a anunțat că, în aceste zile, strânge semnături pentru a organiza o grevă generală în unitățile sanitare din municipiul București.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă