Ce știm cu adevărat despre vaccinurile anti – coronavirus?

În curând ar putea exista mai multe vaccinuri eficiente disponibile pentru combaterea Covid-19. Dar, în timp ce mulți oameni doresc o injecție cât mai curând posibil, alții sunt îngrijorați de introducerea în corpul lor a ceva necunoscut.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

27.11.2020 - 15:35

Mai mult decât atât, faptul că poveștile anti-vaccin sunt difuzate în permanență online, prin intermediul rețelelor sociale, însă fără a se baza pe argumente științifice, a creat, în special în zona de populație mai puțin instruită sau chiar ignorantă, o adevărată psihoză în privința soluțiilor împotriva coronavirusului.

De unde știm dacă un vaccin este sigur sau nu?

Aceasta ar fi prima și cea mai importantă întrebare pe care oamenii de știință și-o pun atunci când încep să proiecteze și să testeze un nou vaccin sau tratament. Încercările de siguranță încep în laborator, cu teste și cercetări pe celule și animale, înainte de a trece la studii la om. Ulterior, atâta timp cât datele de siguranță din laboratoare sunt bune, oamenii de știință pot verifica dacă și vaccinul sau tratamentul sunt eficiente.

Această etapă implică efectuarea de teste pe un număr mare de voluntari, prin administrarea vaccinului unei jumătăți a grupului, în timp ce cealaltă jumătate este injectată cu substanțe  placebo. Cercetătorilor și participanților nu li se spune care este grupul care primește vaccinul adevărat, până după analizarea rezultatelor, pentru a evita părtinirea.

Aprobarea va fi dată numai pentru un vaccin dacă autoritatea de reglementare guvernamentală (Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale) este convinsă cu argumente asupra siguranței și eficienței produsului.

După aprobare, verificările continuă pentru ca producătorii și autoritățile de profil să excludă posibilitatea apariției efectelor secundare sau a riscurilor pe termen lung.

Cu ce vom fi injectați în momentul administrării vaccinului anti-Covid?

Există o mulțime de vaccinuri Covid diferite în curs de dezvoltare. Unele conțin însăși virusul pandemic într-o formă aproape inertă. Vaccinul Oxford AstraZeneca folosește un virus inofensiv modificat pentru a semăna mult mai mult cu Sars-CoV-2 - virusul care provoacă Covid-19. Vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna utilizează fragmente de cod genetic pentru a provoca un răspuns imun. Acestea nu modifică celulele umane. Ele prezintă corpului doar instrucțiuni pentru a construi imunitatea față de Covid.

Vaccinurile conțin, de asemenea, uneori, alte ingrediente, cum ar fi aluminiul, care fac vaccinul stabil sau mai eficient. Nu există dovezi că oricare dintre aceste ingrediente provoacă daune atunci când este utilizat în cantități atât de mici.

Vaccinurile nu provoacă îmbolnăvirea organismului uman. În schimb, ele învață sistemul imunitar al corpului să recunoască și să combată infecția împotriva căreia au fost proiectate. Unele persoane suferă de simptome ușoare, cum ar fi durerile musculare sau o anumită temperatură, după vaccinare, însă aceasta nu este o afecțiune în sine, ci răspunsul organismului la vaccin.

Reacțiile alergice la vaccinuri sunt rare. Pentru orice vaccin aprobat, ingredientele vor fi listate.

Comentarii