Ai observat că, de câteva luni, te confrunți cu episoade inexplicabile, intermitente, de durere în partea dreaptă superioară a abdomenului? Durerea este suficient de intensă pentru a te face să-ți întrerupi activitățile obișnuite? Dischinezia biliară poate explica aceste episoade de durere. Ce este această afecțiune și cum se manifestă vei descoperi în rândurile de mai jos.
Ce este dischinezia biliară?
Dischinezia biliară sau bila leneșă este o afecțiune funcțională a vezicii biliare, ce se manifestă prin perturbarea motilității acesteia, adică a modului în care se contractă și se relaxează pentru a elibera bila. Bila este un lichid produs de ficat și stocat în vezica biliară, având rolul esențial de a ajuta la digestia grăsimilor și de a elimina reziduurile din organism. Atunci când funcționarea vezicii biliare este perturbată, acest proces poate fi întrerupt sau poate funcționa ineficient, ceea ce poate duce la o serie de simptome neplăcute și potențial dăunătoare.
Cauzele exacte ale dischineziei biliare sunt încă necunoscute, ceea ce face dificilă prevenirea acestei afecțiuni. Cu toate acestea, studiile sugerează că există o serie de factori care pot contribui la apariția dischineziei biliare. Aceștia includ stresul cronic, o alimentație bogată în grăsimi și săracă în fibre, sedentarismul, obezitatea, dar și anumite afecțiuni precum colecistita cronică.
Este important să reții că dischinezia biliară nu este o afecțiune care trebuie ignorată. Deși este o tulburare funcțională și nu una structurală a vezicii biliare, poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții și nu trece de la sine.
Simptomele dischineziei biliare
Simptomele tipice ale acestei afecțiuni pot fi diverse și variază ca intensitate și frecvență, generând neplăceri și disconfort în viața de zi cu zi a celor afectați.
Unul dintre cele mai frecvente simptome ale dischineziei biliare este durerea abdominală în cadranul drept superior. Unele persoane pot resimți în zona centrală a abdomenului, în umărul drept sau spate. De obicei, episoadele de durere durează câteva ore și apar intermitent, fiind mai frecvente după mese, în special cele grase și bogate. Durerea tinde să crească în primele 20 de minute ale episodului, după care începe să scadă treptat. Poate fi suficient de puternică pentru a te trezi în timpul somnului sau a te determina să mergi la spital.
Alte simptome includ stomacul umflat, greață, vărsături, intoleranță la alimentele grase, lipsa apetitului și pierdere în greutate neintenționată. Aceste simptome pot fi însoțite de alte semne nespecifice, cum ar fi durerile de cap, oboseala, refluxul de acid cronic, indigestia funcțională și/sau sindromul de intestin iritabil. De asemenea, dischinezia biliară poate fi asociată cu stări de anxietate și/sau depresie.
Cu toate acestea, este important de subliniat că nu toate persoanele cu dischinezia biliară vor avea aceleași simptome. Există o mare variabilitate în ceea ce privește intensitatea și frecvența acestor simptome. Unii oameni pot avea simptome severe și constante, în timp ce alții pot suferi doar episoade ocazionale de disconfort sau durere. Oricine se confruntă cu simptome precum cele menționate mai sus ar trebui să solicite un consult medical pentru a obține un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.
Există anumite criterii clinice pe baza cărora se va pune diagnosticul de dischinezie biliară sau bilă leneșă, între care și:
- episoade dureroase care durează mai mult de 30 de minute și care apar regulat timp de cel puțin 3 luni;
- simptome intermitente, care apar la intervale neregulate;
- durere suficient de severă pentru a perturba activitățile zilnice normale;
- durere care nu se ameliorează în urma modificării poziției sau după administrarea de antiacide;
- eliminarea altor posibile cauze ale simptomelor;
- rezultate normale la analizele de laborator.
Dischinezia biliară este o tulburare funcțională a vezicii biliare care poate genera o serie de simptome neplăcute. Dacă te confrunți cu astfel de simptome, adresează-te unui medic!