Bacterie ucigaşă la Institutul de Pneumftiziologie “Marius Nasta”

Ministerul Sănătății a fost informat de către Direcția de Sănătate Publică București și managerul Institutului Național de Pneumftiziologie “Marius Nasta” despre demararea unei anchete epidemiologice în cazul identificării unor de infecții intraspitalicești în unitatea sanitară.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 15.02.2019 - 21:28

Două persoane au murit în această săptămână la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală, din cauza infecţiei cu acinetobacter multirezistent, a declarat managerul instituţiei, Beatrice Mahler, care a mai spus că pacientul care a decedat ieri a venit la Institut prin transfer de la altă unitate, avea multe afecțiuni extrem de severe și a necesitat asistență în secția de terapie intensivă.

"În urmă cu o săptămână, un epidemiolog m-a anunţat că avem două cazuri de infecţii cu acinetobacter multirezistent (care rezistă la antibiotic). În acel moment, am solicitat să vină DSP, după ce am vorbit cu colegii mei. Să vină DSP în Institut ca să ne consilieze pentru activităţi de suport, conform legislaţiei Ordinul 101. În momentul în care a început ancheta s-a adeverit, am mai primit confirmarea pentru încă o pacientă care era cu infecţie cu acinetobacter. În Institutul 'Marius Nasta' se poate pune diagnosticul cu acinetobacter doar la nivelul de specia fără subtipare. Luni dimineaţă am recoltat probe pentru toţi pacienţii din Terapie, indiferent dacă erau simptomatici sau nu, le-am trimis la Institutul 'Cantacuzino'. Probele sunt la 'Cantacuzino' şi acolo se lucrează nu doar cultura, ci se face stenotipare. Infecţiile respiratorii, bronhopneumoniile şi pneumoniile pot fi bacteriene, declanşate şi întreţinute de germeni agresivi, dar în acest moment pe noi ne interesează să stabilim dacă este vorba despre o infecţie cu transmitere nosocomială, secundară asistenţei medicale. De aceea, am solicitat prezenţa DSP, pentru că este o măsură obligatorie pe care trebuie să o facă o unitate sanitară atunci când există suspiciuni", a explicat pentru Agerpres managerul spitalului. Potrivit acesteia, prima persoană a murit la începutul săptămânii, iar cea de-a doua joi. Managerul a spus că în total sunt patru cazuri de infecţie cu acinetobacter.

Ancheta DSP București în această unitate medicală a fost demarată în seara de 9 februarie 2019, imediat după ce managerul Institutului a anunțat reprezentanții DSP MB despre identificarea unor cazuri de pacienți cu infecții nososcomiale în secția de Terapie Intensivă a unității sanitare. Ancheta epidemiologică a DSPMB este în curs de desfășurare. “Inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe din secția ATI a spitalului și au început stabilirea contacților și a locurilor de unde provin pacienții infectați. De asemenea, au fost limitate internările în secție și au fost luate măsuri de dezinfecție. Vreau să remarc faptul că managerul institutului nu numai că a recunoscut existența infecțiilor nosocomiale în secția spitalului, dar a și raportat imediat la direcția de sănătate publică ceea ce face ca să poată fi luate de urgență măsurile necesare pentru asigurarea siguranței pacienților internați”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, potrivit unui comunicat al MS primit de România Liberă.

În total, la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală s-au înregistrat patru cazuri de infecţie cu acinetobacter, două persoane primind acum tratament de specialitate.

 

Comentarii