Experții în sănătate au identificat cel puțin trei variante de coronavirus în SUA care păreau să provină din Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia. În timp ce rata medie de infectare în Statele Unite a scăzut în ultima perioadă, oficialii sunt îngrijorați că aceste noi tulpini ar putea alimenta în paralel o nouă creștere pendemică.
Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, a declarat pentru că experții în sănătate din Africa de Sud au constatat că tulpina africană a coronavirusului are o rată de reinfectare atât de mare, încât anticorpii apăruți în urma vindecărilor anteriore de Covid nu par să protejeze prea mult oamenii.
Amenințarea cu spectrul reinfectării vine după cea mai mortală lună a pandemiei.
Peste 95.245 de persoane au murit din cauza Covid-19 în luna ianuarie, depășind numărul total de 77.486 de decese înregistrat în luna decembrie, potrivit Universității Johns Hopkins.
Creșterea gradului de administrare a vaccinului, speră experții, va atenua riscul ca noi variante să alimenteze o nouă creștere în SUA. Chiar dacă vaccinurile actuale nu oferă același nivel de protecție împotriva mutațiilor coronavirusului, ele pot proteja împotriva bolilor grave, micșorând rata de spitalizare și chiar și cea de decesul, a spus Fauci. De asemenea, vaccinurile ar putea împiedica noile tulpini să devină mai dominante.
„Virușii nu pot produce mutații dacă nu se pot replica. Și, dacă se va opri replicarea vaccinând populația pe scară largă, și lăsând virusul fără un ”teren de joc deschis”, riscul apariției mutațiilor poate fi eliminat”, a declarat Fauci.
Studii: un singur vaccin ar fi suficient pentru imunizarea celor care s-au vindecat deja de Covid
Cei care au fost deja infectați cu coronavirus, și speră să evite reinfectare, ar putea avea nevoie doar de o doză de vaccin în loc de cele două, administrate majorității, se arată într-un studiu publicat luni, explicația fiind una sustenabilă. Din cercetări a rezultat faptul că persoanele care anterior au fost infectate cu virusul au avut tendința de a avea niveluri de anticorpi mai mari decât cele ale persoanelor care au primit ambele doze, dar nu au fost niciodată infectate.
Autorii studiului susțin că „schimbarea politicilor de administrare, pentru a oferi acestor indivizi o singură doză de vaccin, nu ar avea un impact negativ asupra nivelurilor de anticorpi și va disponibiliza mai multe doze de vaccin pentru cazurile de urgență.
Americanii urmăresc să aprecieze, în baza studiilor aflate în curs, și dacă aceste diferențe timpurii în răspunsurile imune sunt menținute în timp, în paralel Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) îndemnând în continuare oamenii să se vaccineze chiar și dacă au avut Covid-19, deoarece încă nu este clar cât durează protecția anticorpilor.