1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăCoronavirusAlergiile sezoniere: analize și metode de diagnostic pentru o gestionare corectă

Alergiile sezoniere: analize și metode de diagnostic pentru o gestionare corectă

Alergiile sezoniere devin tot mai comune, iar simptomele asociate pot crea un disconfort sever pacienților. Cu toate acestea, există teste specifice recomandate de medic, care ajută la stabilirea unui diagnostic corect. Află din articolul de mai jos ce analize și metode de diagnostic sunt recomandate pentru alergiile de care suferi.

Testarea cutanată prick

Testarea cutanată prick este o metodă standard utilizată pentru diagnosticarea alergiilor imediate, care se manifestă rapid, în decurs de câteva minute până la câteva ore, după expunerea la alergeni. Procedura implică înțeparea ușoară a pielii cu un dispozitiv special, care permite alergenilor să pătrundă în stratul superior al epidermei. Reacția locală este evaluată după aproximativ 15-20 de minute. Dacă pielea reacționează la alergen, vor apărea umflături sau roșeață, indicând răspunsul imun al organismului.

Testul poate evidenția sensibilizarea la alergenii din mediu, cum ar fi acarienii, părul de animale, diverse tipuri de polenuri și spori de mucegai. De asemenea, poate evidenția sensibilitatea la alergenii alimentari, medicamentoși sau la veninurile de insecte. În contextul alergiilor sezoniere, polenul este principalul factor care declanșează alergia. Acesta poate provoca simptome de rinita alergica și rinoconjunctivită alergică, dar poate intensifica și dermatita alergică.

Testarea serologică

Testarea serologică (in vitro) detectează anticorpii specifici produși de organism în urma expunerii la viruși, bacterii sau alți patogeni. De exemplu, dacă ai simptome COVID, testarea serologică poate determina dacă ai fost expus la virusul SARS-CoV-2 și dacă organismul tău a dezvoltat un răspuns imun.

Testarea serologică este utilizată și pentru a confirma sensibilitatea la alergeni, fiind în principal recomandată pacienților care un un istoric familial de alergii și care prezintă simptome specifice de alergie.

Metoda implică recoltarea de sânge venos pentru a detecta anticorpii produși ca reacție la expunerea la alergeni (imunoglobulina E). Testarea serologică nu prezintă riscuri pentru pacienți și poate fi efectuată la orice vârstă.  

Dacă ai nevoie de mai multe analize medicale, cum ar fi testul pentru hdl colesterol, te poți programa la clinica Synevo pentru procedurile necesare.

Testarea cutanată patch

Testarea cutanată patch este utilizată pentru diagnosticarea alergiilor de tip întârziat, care se manifestă la câteva zile după contactul cu un alergen. Este recomandată în dermatitele de contact alergice cauzate de expunerea la diverse metale, substanțe cosmetice, detergenți sau medicamente.

În cadrul testării, alergenii suspectați vor fi amplasați pe un plasture fixat pe piele, în partea din spate a toracelui sau pe brațe. Plasturele trebuie ținut 48 de ore. La scurt timp după îndepărtarea plasturelui, medicul va evalua reacția pielii. O a doua evaluare a pielii se realizează la 72 de ore după îndepărtarea plasturelui, pentru a observa dacă există reacții întârziate.

Însă, un test alergologic cutanat pozitiv nu garantează că un alergen este cauza directă a afecțiunii alergice a pacientului. Astfel, se pot recomanda și teste suplimentare pentru stabilirea unui plan de tratament adecvat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă