Rinita alergică este o afecțiune comună, cunoscută și sub denumirea de febra fânului și care afectează milioane de persoane în întreaga lume. Mulți oameni cred că rinita alergică este o afecțiune minoră, sezonieră, care nu necesită o gestionare medicală serioasă. Aceasta este, însă, una dintre numeroasele idei greșite care circulă la nivel general despre rinita alergică. Descoperă mai jos care sunt cele mai frecvente mituri legate de rinita alergică, pentru o mai bună înțelegere a acestei afecțiuni care poate afecta serios calitatea vieții.
Mit: Rinita alergică este o afecțiune minoră
Rinita alergică este o inflamație a mucoasei nazale cauzată de o reacție alergică la mici particule (alergeni) care circulă pe calea aerului, dintre cele mai diverse, de la polen și mucegai la praf, acarieni și păr de animale. Cele mai comune simptome sunt strănutul în salve, pruritul ocular și nazal, mâncărimile, care pot să apară inclusiv la nivelul gâtului, dificultățile de respirație, dar secreția și congestia nazală. Aceste manifestări pot influența negativ calitatea somnului, ceea ce poate conduce la instalarea oboselii cronice, cu consecințe asupra vieții profesionale ori performanțelor școlare. De asemenea, rinitele alergice negestionate corespunzător pot crește semnificativ riscul de infecții ale sinusurilor, precum sinuzita, dar și de otită și astm.
Mit: Rinita alergică se manifestă doar în sezoanele de polen
În realitate, deși polenul se numără printre cei mai importanți factori declanșatori, fiind cauza rinitei alergice sezoniere cunoscute și ca febra fânului, acesta nu este singurul. După cum am menționat anterior, această afecțiune poate fi cauzată și de alergeni prezenți pe tot parcursul anului, precum acarienii și mucegaiul sau părul de animale.
Mit: Medicamentele fără prescripție medicală sunt suficiente pentru tratarea rinitei alergice
În general, în cazurile ușoare până la moderate de rinite alergice, medicamentele pentru care nu este necesară prescripția medicală, de exemplu, antihistaminicele și decongestionantele, pot fi eficiente pentru ameliorarea simptomelor. Însă, pentru cazurile severe, se folosesc de obicei și corticosteroizi nazali și medicamente imunomodulatoare, care sunt prescrise întotdeauna de un medic. De asemenea, dacă metodele de mai sus nu dau rezultate, medicul alergolog poate recomanda imunoterapia alergenică, cunoscută și ca desensibilizare.
Mit: Imunoterapia este periculoasă pentru organism și nu dă rezultate
În realitate, imunoterapia este o metodă dovedită științific de reducere a sensibilității la alergeni. Există mai multe tipuri de imunoterapie, în funcție de forma de administrare, de exemplu, injectabilă, sub formă de comprimate sau picături sublinguale. Similar majorității medicamentelor, poate avea efecte secundare, dar acestea sunt, de obicei, ușoare și gestionabile.
Mit: Remediile naturale sunt suficiente și eficiente pentru combaterea simptomelor
Unele metode naturale de gestionare a rinitelor alergice, precum spălăturile nazale cu soluție salină, pot fi eficiente pentru cazurile ușoare. De asemenea, pot fi administrate anumite suplimente alimentare, precum cele cu quercitină, vitamina C, acizi grași Omega-3 și probiotice, care pot susține sănătatea sistemului imunitar. Însă acestea singure nu sunt suficiente pentru a trata simptomele moderate până la severe. Ca în cazul tuturor suplimentelor alimentare, de la cele cu vitamina D, biotin și magneziu la cele cu acizi Omega-3, este recomandat să ceri în prealabil sfatul unui medic înainte de a începe administrarea lor.
Mit: Rinita alergică dispare odată cu înaintarea în vârsta
Multe persoane cred că acest tip de alergii dispare în timp. În realitate, deși pentru unele persoane manifestările se pot ameliora în timp, altele pot suferi de rinită alergică toată viața. Există și o a treia categorie de persoane, care pot dezvolta rinită alergică la vârsta adultă.
Mit: Alergiile, precum rinita alergică, sunt ereditare
Specialiștii spun că, deși moștenirea genetică joacă un rol destul de important în predispoziția la alergii, există și alți factori care pot contribui la apariția acestei afecțiuni. Expunerea la anumiți factori de mediu și unele obiceiuri legate de stilul de viață sunt la fel de importante. Printre factorii de mediu se numără expunerea la anumiți alergeni, la aer poluat și unele infecții virale și bacteriene, iar printre cei legați de stilul de viață se numără igiena, alimentația, stresul, dar și deținerea unui animal de companie.
Mit: Evitarea alergenilor este singura soluție pentru a trata rinita alergică
Evitarea alergenilor este o măsură esențială pentru gestionarea rinitei alergice, însă acest lucru poate fi aproape imposibil sau foarte dificil. Un exemplu în acest sens este expunerea la polen sau acarieni. Medicii recomandă, de obicei, o abordare holistică, ce include tratamente medicamentoase, cu antihistaminice, corticosteroizi nazali și decongestionante, dar și schimbarea mediului și chiar imunoterapie.
În concluzie, pentru o gestionare adecvată a rinitei alergice, este necesară, în primul rând, o bună înțelegere a acestei afecțiuni, de la simptome la metode de tratament eficiente și dovedite științific. Deși rinita alergică poate să afecteze semnificativ calitatea vieții, cu o înțelegere corectă și o abordare combinată a metodelor de tratament, pacienții pot reduce severitatea simptomelor, trăind astfel mai confortabil.