5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătate23 de decese! Managerul Institutului "Matei Balş" din București, dat afară de...

23 de decese! Managerul Institutului “Matei Balş” din București, dat afară de Ministrul Sănătății!

Potrivit Ministerului Sănătății, atribuțiile de manager interimar au fost preluate, începând de luni, de directorul medical dr Cătălin Apostolescu. Decizia lui Vlad Voiculescu este motivată de multiplele disfuncționalități în gestionarea situației pacienților internați în Pavilionul V al Institutului care au fost transferați în urma incendiului din 29 ianuarie 2021 și în comunicarea cu Ministerul Sănătății, conform Art. 6, alin. (1) și (5), al Ordinului ministrului Sănătății 1384/2010 privind aprobarea modelului-cadru al contractului de management și a listei indicatorilor de performanță a activității managerului spitalului public.

Ministerul Sănătății a solicitat, luni dimineață, informații cu privire la decesul unui pacient internat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov care, potrivit presei, s-a aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” în timpul incendiului.

Institutul a răspuns, printr-o notă telefonică, la ora 10.01, potrivit căreia pacientul nu s-a aflat în Pavilionul V în momentul incendiului și nu a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov.

La ora 14.17, Institutul a revenit asupra acestei informații și a comunicat Ministerului Sănătății că pacientul s-a aflat în Pavilionul V în timpul incendiului, că a fost evacuat de către personalul medical propriu înaintea sosirii echipajelor de intervenție și că a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov în data de 29 ianuarie 2021, la ora 16.30.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat demararea unei anchete a Corpului de Control al ministrului care să elucideze modul în care au fost gestionate transferurile tuturor pacienților internați în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” din București, precum și comunicarea cu toate celelalte autorități implicate.

Demiterea Mariei Nițescu vine, oarecum previzibil, în contextul unor anterioare luări de poziție extrem de critice ale ministrului Vlad Voiculescu, față de situația de fapt consemnată, funcțional, la Institutul ”Matei Balș”. După incendiul devastator, Voiculescu aprecia că tragedia a fost posibilă ca urmare a existenței, la ”Matei Balș”, fie a unei ”probleme cu comportamentul a cuiva de acolo”, fie ca rezultat al unor ”investiţii prost făcute, respectiv al unor investiţii care nu au fost făcute”.

Conf dr. Maria Nițescu este medic primar la ”Matei Balș”, specializarea ei fiind igiena alimentației și nutriție. Maria Nițescu este conferențiar doctor la Universitatea de Medicină ”Carol Davila” și a ocupat în ultimii ani mai multe funcții de conducere. Conform CV-ului său, dr Maria Nițescu, în perioada 2009 -2010 a fost director în Direcția de Control în Sănătate publică în Ministerul Sănătății, între 2005-2009 a fost director adjunct la Direcția de Sănătate Publică Pubucurești, iar din 2010 lucrează în Institutul ”Matei Balș”, unde a preluat cu titlu intermiar funcția de manager după accederea în Parlament a lui Adrian Streinu Cercel.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă