6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătate12 lucruri de care trebuie să ții cont în perioada sarcinii

12 lucruri de care trebuie să ții cont în perioada sarcinii

Tocmai ai rămas însărcinată? Probabil că ai început deja să te îngrijorezi cu privire la lucrurile pe care trebuie să le faci în această perioadă.

Este adevărat că trebuie să acorzi mai multă atenție obiceiurilor tale, pentru a te asigura că fătul se dezvoltă corespunzător. În perioada sarcinii, este important să ai un stil de viață sănătos, dar trebuie să ții cont și de alte aspecte. Iată ce lucruri trebuie să iei în considerare.

1.  Efectuează investigațiile de rutină

În primul rând, programează-te la medic pentru efectuarea ecografiilor de morfologie fetală și celorlalte investigații necesare. Ecografiile sunt importante pentru monitorizarea dezvoltării bebelușului, estimarea datei nașterii, localizarea placentei și examinarea lichidului amniotic. Acestea se efectuează în fiecare trimestru. Prima se recomandă în săptămânile 11-14, a doua în săptămânile 20-24, iar morfologia fetală pentru trimestrul 3, în săptămânile 30-32.

2.  Mănâncă sănătos

Alimentația are un rol extrem de important în sarcină, deoarece furnizează nutrienții necesari creșterii și dezvoltării fătului. Evită alimentele procesate, cele bogate în zahăr și produsele fast-food. Mănâncă mese cât mai echilibrate, alege carnea slabă și peștele  în locul cărnii grase, consumă lactate și o varietate de fructe și legume. De asemenea, include în dietă cereale integrale în locul celor rafinate.

3.  Nu consuma alimente crude sau nepasteurizate

Evită consumul următoarelor alimente:

  • Carne crudă sau insuficient preparată termic;
  • Pește crud sau afumat;
  • Pește bogat în mercur: macrou regal, pește spadă, rechin, ton;
  • Ouă crude;
  • Lapte nepasteurizat;
  • Mâncare stradală;
  • Brânzeturi moi – cum ar fi brie, gorgonzola, brânza de capră (1, 2)

4.  Odihnește-te

Este important să dormi suficient în această perioadă, fiind recomandate 7-9 ore de somn pe noapte. Totuși, fluctuațiile hormonale și anxietatea pot afecta somnul în timpul sarcinii. Dormi atunci când te simți obosită pe timpul zilei (1).

5.  Ia un supliment prenatal

Discută cu medicul pentru o recomandare de supliment prenatal. Acestea sunt special concepute pentru sarcină și diferă în funcție de trimestru. Acestea pot conține acid folic, calciu, fier și acizi grași Omega-3 (1).

6.  Evită excesul de cafeină

Cafeina în exces poate afecta sănătatea fătului. Specialiștii afirmă că femeile însărcinate pot consuma 1-2 cești de cafea pe zi, acest lucru nefiind asociat cu riscuri (1). Totuși, ia în considerare cafeaua decafeinizată.

7.  Evită sauna

Sauna și băile fierbinți trebuie evitate în timpul sarcinii. Acestea cresc temperatura corpului, iar studiile arată că acestea dublează riscul de avort spontan, mai ales în primul trimestru de sarcină (1).

8.  Fă mișcare

Mișcarea este recomandată în timpul sarcinii, deoarece reglează dispoziția, reduce durerile musculare și controlează greutatea corporală. Totuși, discută cu medicul cu privire la ce tip de activități fizice poți efectua, în funcție de condiția ta fizică dinaintea sarcinii (1). 

9.  Evită fumatul și alcoolul

Fumatul trebuie oprit încă din momentul în care ai aflat că ești însărcinată. De asemenea, nu trebuie să consumi alcool nici măcar în cantități mici. Acestea se asociază cu afectarea dezvoltării intelectuale, greutate mică la naștere și tulburări de comportament la copil (1).

10.              Mergi la dentist

Este adevărat că procedurile stomatologice nu se realizează în timpul sarcinii. Totuși, igienizarea dentară este recomandată, pentru menținerea sănătății orale. Comunică-i medicului faptul că ești însărcinată (1). 

11.              Nu curăța litiera pisicii

În timpul sarcinii este indicat să eviți curățarea litierei pisicii, deoarece aceasta poate fi purtătoare de Toxoplasma gondii, care se elimină prin materiile fecale. Acesta este un parazit care se transmite la om și este asociat cu diferite complicații serioase în sarcină (1).

12.              Vaccinează-te

Este recomandat ca femeile însărcinate să se vaccineze împotriva gripei, deoarece acestea fac parte din grupele de risc și pot dezvolta complicații în cazul infectării. Medicul îți poate recomanda și alte vaccinuri, dacă este nevoie (1, 2). 

Așadar, ai grijă de tine în timpul sarcinii, iar în acest mod vei avea grijă și de copilul tău. Nu ezita să întrebi medicul, dacă ai nelămuriri.

Referințe:

  1. Holland, Kimberly. “17 Pregnancy Do’s and Don’ts That May Surprise You.” Healthline, Healthline Media, 10 Jan. 2019, www.healthline.com/health/pregnancy/dos-and-donts. Accessed 18 Feb. 2023.
  2. ‌“Pregnancy: Everything You Need to Know for Your Journey.” Providence.org, Pregnancy: Everything you need to know for your journey, 26 Apr. 2022, blog.providence.org/blog-2/pregnancy-everything-you-need-to-know-for-your-journey. Accessed 18 Feb. 2023.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă