Foto credit – Inquam Photos. Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, august 2020, România
Joi, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a afirmat că :“Este de neînțeles că un român poate pleda pentru Huawei sau pentru comuniștii chinezi“. Luând în considerarea această afirmație, este de reținut că Victor Ponta a fost premierul cel mai dedicat alianței cu China. Luând în considerare multele sale vizite din timpul mandatului său de premier dar și memorandumul cu China scurs în presă, concluzia este că Victor Ponta este extrem de apropiat de China.
Atât de apropiat de China încât a mers acolo aproape în fiecare an, în premieratul său. Victor Ponta este atât de apropiat de China încât în luna august 2014 a mers la Beijing fără o delegație de oameni de afaceri, așa cum fac liderii occidentali.De asemenea, în prima întâlnire bilaterală pe care a avut-o cu ocazia Adunării Generale ONU din septembrie 2014, a fost cu vice prim-ministrul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Zhang Gaoli. Tot de la New York a plecat într-o nouă vizită oficială la Beijing.
România este parte a sistemului de securitate occidental, prin apartenența la NATO,dar și parte a sistemului energetic occidental. Securitatea energetică este o componentă majoră a securității naționale.
Primele îngrijorări cu privire la politica guvernului Ponta în domeniul energiei au fost exprimate în noiembie 2013, când un oficial european declara pentru Financial Times că prin summitul Europa Centrală și de Est – China, ce a avut loc la București, România ar submina negocierile dintre Comisia Europeană și Beijing. Comisia se temea atunci că Beijingul adoptă aceeași tactică, aceea de a negocia individual cu state europene, reușind astfel să distrugă consensul european și forța de negociere a UE.
Între timp, jocurile au luat o amploare și mai mare, Ponta a semnat memorandumul prin care Huawei urma să participe la realizarea, de către statul român, a Sistemului de informații și comunicații naționale, a Rețelei naționale de bandă largă și a Sistemului de monitorizare și supraveghere a traficului.
Ministerul Societății Informaționale (MSI) și Huawei “sunt de acord să între într-o relații de cooperare strategică“ și își propun “consolidarea rolului pozitiv al Huawei în politica economică a guvernului pentru îmbunătățirea eficienței economiei românești și a competitivității internaționale a acesteia“.
“Am văzut un ultim atac împotriva unei companii mondiale, compania Huawei, cu care Guvernul României a semnat, aşa cum a semnat şi va semna şi cu alte mari companii, acorduri şi memorandumuri de principiu, de sprijinire a investiţiilor. În acest memorandum pe care îl puteţi avea, la fel ca şi preşedintele, este foarte clar că nu există obligaţii financiare, juridice sau contractuale şi că orice fel de prezenţă şi investiţie în România a acestui gigant mondial se face cu respectarea obligaţiilor pe care România şi le-a asumat în calitate de stat membru al UE“, a spus Ponta, după ce memorandumul a devenit public, în 2014.