21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăZuckerman : “Este de neînțeles că un român poate pleda pentru Huawei...

Zuckerman : “Este de neînțeles că un român poate pleda pentru Huawei sau pentru comuniștii chinezi“

Foto credit – Inquam Photos. Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, august 2020, România

 

Joi, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a afirmat că :“Este de neînțeles că un român poate pleda pentru Huawei sau pentru comuniștii chinezi“. Luând în considerarea această afirmație, este de reținut că Victor Ponta a fost premierul cel mai dedicat alianței cu China. Luând în considerare multele sale vizite din timpul mandatului său de premier dar și memorandumul cu China scurs în presă, concluzia este că Victor Ponta este extrem de apropiat de China.

Atât de apropiat de China încât a mers acolo aproape în fiecare an, în premieratul său. Victor Ponta este atât de apropiat de China încât în luna august 2014 a mers la Beijing fără o delegație de oameni de afaceri, așa cum fac liderii occidentali.De asemenea, în prima întâlnire bilaterală pe care a avut-o cu ocazia Adunării Generale ONU din septembrie 2014, a fost cu vice prim-ministrul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Zhang Gaoli. Tot de la New York a plecat într-o nouă vizită oficială la Beijing.

România este parte a sistemului de securitate occidental, prin apartenența la NATO,dar și parte a sistemului energetic occidental. Securitatea energetică este o componentă majoră a securității naționale. 

Primele îngrijorări cu privire la politica guvernului Ponta în domeniul energiei au fost exprimate în noiembie 2013, când un oficial european declara pentru Financial Times că prin summitul Europa Centrală și de Est – China, ce a avut loc la București, România ar submina negocierile dintre Comisia Europeană și Beijing. Comisia se temea atunci că Beijingul adoptă aceeași tactică, aceea de a negocia individual cu state europene, reușind astfel să distrugă consensul european și forța de negociere a UE.

Între timp, jocurile au luat o amploare și mai mare, Ponta a semnat memorandumul prin care Huawei urma să participe la realizarea, de către statul român, a Sistemului de informații și comunicații naționale, a Rețelei naționale de bandă largă și a Sistemului de monitorizare și supraveghere a traficului.

Ministerul Societății Informaționale (MSI) și Huawei “sunt de acord să între într-o relații de cooperare strategică“ și își propun “consolidarea rolului pozitiv al Huawei în politica economică a guvernului pentru îmbunătățirea eficienței economiei românești și a competitivității internaționale a acesteia“.

“Am văzut un ultim atac împotriva unei companii mondiale, compania Huawei, cu care Guvernul României a semnat, aşa cum a semnat şi va semna şi cu alte mari companii, acorduri şi memorandumuri de principiu, de sprijinire a investiţiilor. În acest memorandum pe care îl puteţi avea, la fel ca şi preşedintele, este foarte clar că nu există obligaţii financiare, juridice sau contractuale şi că orice fel de prezenţă şi investiţie în România a acestui gigant mondial se face cu respectarea obligaţiilor pe care România şi le-a asumat în calitate de stat membru al UE“, a spus Ponta, după ce memorandumul a devenit public, în 2014.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă