15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăVotul la Codul Administrativ a împărțit PNL în două

Votul la Codul Administrativ a împărțit PNL în două

O să fac o referire de principiu la Codul administrativ, care a fost atacat la Curtea Constituţională de USR şi de PMP şi de trei semnatari de la PNL. În principiu, cred că sesizarea se va judeca în toamnă, nu ştiu care va fi soluţia. Însă trebuie să ne asumăm că PNL a fost cam nehotărât în abordarea strategiei pe Codul administrativ. Iar acest lucru ne-a costat, a arătat slăbiciune în spaţiul public. Opinia mea este că dacă aveam o linie foarte clară stabilită de la început şi urmată tot timpul faţă de această lege importantă cred eu pentru toată administraţia din România, lucrurile ar fi stat altfel. Da, a fost o ezitare. Da, va trebui să discutăm asta în forurile de conducere ale partidului pentru a nu repeta acest moment”, a declarat Alina Gorghiu, senator PNL.

Aleşii şi autorităţile locale locale PNL aveau idei diferite faţă de Codul administrativ

Potrivit unor surse din partid, nemulţumirile au fost mult mai mari, deoarece aleşii şi autorităţile locale locale PNL aveau idei diferite faţă de Codul administrativ.

“O ezitare care a însemnat o decizie a conducerii centrale de a vota împotriva acestui cod. Pentru că nu a fost consultată liga aleşilor locali, adică structura de peste 1.100 de primari ai PNL. Un vot exprimat în toate direcţiile, unii pentru, alţii împotrivă, alţii abţineri. Un mandat al PNL ar fi fost mult mai bun şi mai firesc dacă am fi avut acest subiect pe ordinea de zi a aleşilor locali. Însă nu aş vrea să arăt cu degetul spre nimeni. Trebuie însă să recunosc că a fost o inconsecvenţă şi că pe viitor conducerea partidului, grupurile parlamentare şi echipa primarilor trebuie să colaboreze mult mai bine atunci când vine vorba de acte esenţiale şi care influenţează activitatea edililor şi a societăţii româneşti în ansamblu. Mi-aş dori să vedem această coordonare pentru a evita aspectul acesta, senzaţia aceasta de dezordine şi de degringoladă în PNL”, a mai declarat Alina Gorghiu.

Gorghiu:” Greșeli au făcut și alte conduceri ale partidului, nu doar cea actuală”

Fostul preşedinte al PNL a mai precizat că au mai fost făcute greşeli şi de alte conduceri ale partidului, dar că şi-ar dori să fie evitate astfel de atitudini în viitor.

“Greşeli s-au mai făcut de orice conduceri, nu doar de actuala conducere. Mi-aş dori însă să vedem că pe viitor evităm genul acesta de atitudine care ne confuzează electoratul. La momentul acesta şi primarii sunt nefericiţi, că s-a sesizat Curtea Constituţională pe o lege care-i interesa, electoratul care nu-şi dorea pensii speciale iarăşi este nefericit. Cred că cu sinceritate trebuie să vedem unde s-a greşit ca să putem să evităm genul acesta de greşeală pe viitor”, a precizat Alina Gorghiu.

Întrebată de ce a semnat sesizarea către Curtea Constituţională, dacă indicaţiile au fost altele din partea conducerii partidului, parlamentarul Cristina Trăilă a declarat, pentru Mediafax: “Mandatul de parlamentar nu este imperativ, am spus asta de mai multe ori şi atunci când am avut o altă opinie decât colegii majoritari. De altfel ştiţi bine că am votat un alt proiect de lege care privea posibilitatea primarilor de a avea activităţi economice, a fost o discutie la vremea respectivă. In acest moment sunt mai multe elemente care sunt neconstituţionale, pe de o parte s-a ignorat cu desăvârşire conditionalităţile pe care noi ni le-am asumat pe fonduri europene şi dacă vă uitaţi in angajamentul nostru faţă de comisia europeană se vede foarte clar că evaluarea trebuie sa fie una obiectivă şi nu asa cum este ea prevăzută in momentul de faţă în acest proiect al Codului administrativ. Sunt nişte chestiuni care la prima vedere par a fi trecute cu vederea dar nu e atât de simplu. Noi cei care am semnat ca şi parlamentari PNL sesizarea PMP şi a USR, eu cu Cătălin Predoiu am semnat pe lista PMP, am avut în vedere toate aceste aspecte, inclusiv articolul referitor la limba română. Pentru mine e o chestiune care nu se negociază, limba română în România este una singura şi articolele din Constituţie sunt foarte clare. Chestiunile acestea nu se discuta intr-un stat de drept.”

Codul administrativ a fost adoptat în sesiune extraordinară. USR a anunţat că a atacat proiectul la Curtea Constituţională.

 

Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă