20.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăPoliticăUSR va contesta la CCR înfiinţarea Comisiei de anchetă pentru verificarea activităţii...

USR va contesta la CCR înfiinţarea Comisiei de anchetă pentru verificarea activităţii şefului SPP

Juriştii USR vor ataca la Curtea Constituţională hotărârea de înfiinţare a Comisiei speciale SPP invocând încălcarea atribuţiilor Comisiilor permanente pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlament, adăugând că această hotărâre a fost elaborată în grabă şi nu are nici măcar expunere de motive, ceea ce încalcă regulile de tehnică legislativă, potrivit unui comunicat al formaţiunii.

„Lege prevede clar că SPP îşi desfăşoară activitatea cu respectarea Constituţiei şi a legilor ţării, a hotărârilor CSAT, precum şi a regulamentelor militare. Controlul activităţii directorului SPP nu este de competenţa unei comisii parlamentare nou înfiinţate, ci de competenţa CSAT, a instanţelor militare ori civile sau, în cazul rapoartelor anuale, a Comisiilor de apărare, ordine publică şi siguranţa naţională. În aceste condiţii, noua comisie specială este o nouă încercare a coaliţiei PSD-ALDE de a discredita o instituţie importantă a statului şi conducătorul ei, aşa cum s-a întâmplat anul trecut cu DNA şi Laura Codruţa Kovesi în cadrul Comisiei Sufrageria care tocmai şi-a încheiat activitate şi a prezentat un raport plin de elucubraţii”, se arată în documentul citat.

USR avertizează că există pericolul ca cel puţin o parte dintre persoanele din exteriorul SPP chemate în faţa acestei comisii să mintă sau să inventeze, în faţa acestei comisii ori a publicului, fapte pe care membrii săi nu le pot verifica.

Formaţiunea opinează că această comisie este o nouă fumigenă marca PSD-ALDE menită să distragă atenţia de la problemele majore din România – salariile reduse în urma revoluţiei fiscale, preţuri mai mari în magazine şi rate mai mari la credite, autostrăzi neterminate şi şosele pline de gropi, spitale insalubre, şcoli fără autorizaţii de funcţionare şi cu toalete în curte.

„Coaliţia PSD-ALDE a reuşit să ducă în derizoriu unul dintre cele mai importante instrumente ale democraţiei – controlul parlamentar – dar şi Parlamentul în sine. În ultimul an a înfiinţat o serie de comisii speciale de anchetă, cum ar fi Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, Comisia SIPA. Parlamentul a devenit, din păcate, tribună pentru elucubraţii”, spune USR.

Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, marţi, cu 225 de voturi „pentru” şi 106 voturi „împotrivă”, proiectului de hotărâre privind înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă referitoare la verificarea activităţii directorului SPP.

 

Cele mai citite

Hanami – sărbătoarea primăverii, în Grădina Japoneză din Herăstrău

A cincea ediţie a Festivalului Hanami - sărbătoarea primăverii are loc, astăzi, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) din Capitală."Vă aşteptăm...

Momente de groază în Turcia. Un mort și 10 răniți, după ce o telecabină s-a prăbușit

O persoană a murit și alte 10 au fost rănite în provincia Antalya din sudul Turciei, după ce o cabină de telecabină s-a lovit...

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad – de la rectorul plagiator, la rectorul student

Alegerile pentru funcția de rector al Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad au înregistrat o premieră mondială: un student a ajuns rector. După...
Ultima oră
Pe aceeași temă