11.6 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăPoliticăUSR și PLUS propun un acord de colaborare între partidele din Opoziție

USR și PLUS propun un acord de colaborare între partidele din Opoziție

“Această scrisoare deschisă este o invitaţie la un dialog politic responsabil pentru a găsi soluţii corecte în urma actului de guvernare eşuat al actualei majorităţi parlamentare şi pentru pregătirea unei alternative viabile de guvernare în 2020 (…) Forma finală a acestui acord este subiect de negociere între partidele din opoziţie şi alţi actori relevanţi din societate care doresc să se alăture proiectului România Unită, pentru ca, în final, documentul să devină programul de guvernare pe care îl vom propune cetăţenilor români. Acest program va fi instrumentul prin care vom fi judecaţi de către electorat în ceea ce priveşte performanţa noastră politică”, se arată într-o scrisoare deschisă a USR PLUS.

Alianţa 2020 USR PLUS cere Opoziţiei să înţeleagă “nevoia de unitate şi de coerenţă politică” şi să ofere electoratului român opţiuni certe, care să împiedice sau să limiteze fragmentarea politică, în contextul unui ciclu electoral special pe care România îl are de parcurs şi care poate duce la opt ani de stabilitate, în jurul unei majorităţi solide şi al unui guvern competent.

“Ne propunem să acţionăm ca forţe politice care pun acest context politic mai presus de interesul personal sau al unui partid. Vrem să oferim societăţii româneşti o alternativă politică interesată de o guvernare competentă pe termen lung, cu impact asupra viitorului României (…). După alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare din 2019 – 2020, ţara noastră va beneficia de două intervale electorale neîntrerupte de alegeri decât o singură dată, în 2024. Asta poate aduce opt ani de stabilitate şi dezvoltare, nealteraţi de lupte politice, nici de dezbinare în societate, în jurul unei majorităţi solide şi al unui guvern competent”, se arată în documentul citat.

În perspectiva alegerilor prezidenţiale, USR PLUS susţine şi propune o campanie “pozitivă”, care va oferi “garanţia continuării luptei anticorupţie, va susţine măsurile de reformă a statului român şi va include în agenda sa priorităţile strategice de dezvoltare a societăţii româneşti pe domeniile educaţie, sănătate şi infrastructură”.

În opinia semnatarilor scrisorii, în pregătirea alegerilor locale, Opoziţia trebuie să colaboreze şi să găsească cele mai bune opţiuni pentru a câştiga alegerile în toate comunele, oraşele şi judeţele din România, oferind cetăţenilor cei mai bine pregătiţi candidaţi pentru funcţiile de primari, consilieri locali şi judeţeni.

“Ţinând cont de specificul alegerilor locale, care se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin, Opoziţia trebuie să negocieze şi să găsească o soluţie de echilibru între oamenii politici pe care îi va propune pentru aceste funcţii, astfel încât să se asigure de reprezentativitatea şi profesionalismul lor, de integritatea acestora, precum şi de potenţialul de a reprezenta soluţia la falimentul PSD în administraţia locală”, potrivit aceluiaşi document.

În ce priveşte alegerile parlamentare, USR PLUS consideră că Opoziţia trebuie să se asigure că va propune electoratului politicieni “competenţi şi integri”, astfel încât să obţină un vot decisiv, care să permită construirea unei majorităţi şi a unei guvernări solide pentru cel puţin patru ani.

Scrisoarea USR PLUS se referă şi la o serie de propuneri de politici publice, cum ar fi reforma constituţională care să pună accent pe depolitizarea instituţiilor, repararea pagubelor “create de actuala majoritate parlamentară “sistemului de justiţie, reforma electorală sau cea a aparatului administrativ central şi local. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Date ANOFM. Care era numărul șomerilor din România la sfârșitul lunii ianuarie

Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost, în ianuarie 2024, de 2,98%, mai mică decât cea din luna ianuarie a anului 2023 cu...

Profitul în fața siguranței vieții umane

De dragul profitului, dezvoltatorii imobiliari ignoră legile și expun clienții pericolelor mortale. În ciuda avertismentelor, instituțiile rămân pasive, iar specialiștii avertizează asupra unui...

El Comandante Florinel o salvează pe FCSB. Roș-albaștrii s-au impus la Voluntari

FCSB s-a impus cu scorul de 2-1 pe terenul celor de la FC Voluntari, grație „dublei” lui Florinel Coman, și a refăcut diferența de...
Ultima oră
Pe aceeași temă