-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăPoliticăUSR-PLUS: negocieri eșuate, scandaluri financiare

USR-PLUS: negocieri eșuate, scandaluri financiare

Echipele USR –PLUS poartă negocieri pentru încheierea unei alianțe pe termen lung, care să cuprindă prezidențialele de la finalul lui 2019, localele și parlamentarele din 2020. Până acum, negocierile nu au avut succes, din cauza solicitării PLUS de a avea jumătate din locurile eligibile la alegerile parlamentare. Pretenția este considerată exagerată de reprezentanții USR, care au intrat în această alianță cu o zestre electorală mult mai consistentă comparativ cu PLUS. În schimb, reprezentanții USR au propus o fuziune între cele două partide, refuzată de liderul PLUS Dacian Cioloș. Dacă se păstrează alianța, USR dorește să obțină două treimi din locurile eligibile la alegerile parlamentare. Această proporție corespunde ponderii fiecărui partid în sondajele în care cele două formațiuni au fost măsurate separat, înainte de euroalegeri. La alegerile europarlamentare, liderii USR au acceptat ideea parității, dar au considerat-o o excepție. Dacian Cioloș a contracarat, punând pe masă un sondaj recent din care reiese că, dacă ar candida separat la parlamentare, PLUS ar obține 23% din voturi iar USR doar 8%.

 Un alt subiect de dispută este candidatul la alegerile prezidențiale, loc pe care și l-ar dori atât Dacian Cioloș cât și liderul USR Dan Barna. Totul în contextul în care, în cadrul negocierilor, se discută despre un tandem președinte-premier între Dan Barna, liderul USR, și Dacian Cioloș, liderul PLUS. Interesant este că, pe fondul neînțelegerilor,  în presă a apărut un sondaj intern al Alianței USR-PLUS care arată că votanții USR-PLUS l-ar prefera în număr mai mare pe Dacian Cioloș ca prezidențiabil.

Preşedinele USR, Dan Barna, a dat asigurări că deşi „pe alocuri discuţiile sunt mai aprige”, cele două formaţiuni vor merge împreună şi că „nicio încercare de dezbinare nu ne va descuraja”.

 

Scandaluri financiare

Între timp, în interiorul USR au apărut controverse privind modul în care s-au cheltuit banii din campania electorală. Unul dintre scandaluri vizează finanțarea campaniei USR sector 3. Persoane din USR, printre care şi Cristian Ghinea, ales europarlamentar, sunt nemulţumite de faptul că o agenţie media administrată de Sorin Pavel, membru USR, ar fi încasat 8.000 euro pentru servicii de promovare în mass-media în campania pentru europarlamentare. Într-o postare pe grupul intern de Facebook „USR – Poiana lui Iocan”, Teodora Stoian, care a coordonat campania USR din sectorul 3,  oferă explicaţii colegilor nemulţumiţi din partid. „Pentru a nu exista niciun fel de discuţii şi pentru ca întrgul proces să fi transparent, am solicitat membrilor sector 3 să se împlice în campanie. Astfel s-a format echipa de campanie sector 3, pe care nu ales-o eu dintre prieteni şi cunoscuţi, ci din care au făcut parte membri sector 3 din toate grupările din partid şi vă mai spun ceva, am colaborat excelent”, a scris Teodora Stoian. Ea a adăugat că într-o şedinţă de coordonare a fost stabilit de comun acord ca de campanie să se ocupe societatea Penrose la care este asociat şi Sorin Pavel, membru al USR.

Pe de altă parte, pe grupul intern de Facebook „USR – Poiana lui Iocan” au apărut discuţii legate de probleme ale organizaţiei din Giurgiu, respectiv contracte, de 5.000 de lei fiecare, cu mai multe firme care aparţin unor membri de partid, potrivit mesajelor obţinute de Mediafax. Un membru al USR, Andreea Talmazan oferă detalii despre cele trei contracte, unele pentru închirierea sediului de campanie, altele pentru promovarea partidului în campania pentru europarlamentare. Aceasta a adăugat că rezultatele în campanie nu s-au văzut în organizaţia USR Giurgiu, deşi au fost plătiţi bani pentru promovare.

 

Răspunsul USR

Reprezentanţii USR precizează că, din primele informaţii, acuzaţiile sunt nefondate. „Campania electorală realizată de USR a respectat, ca de fiecare dată, legislaţia şi instrucţiunile impuse de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Secretariatul general va evalua diversele acuzaţii interne, transmise <> presei, legate de contractele încheiate de unele filiale USR în perioada campaniei electorale. Din informaţiile pe care le avem până în acest moment, acuzaţiile sunt nefondate, colegii noştri au respectat legea. Secretariatul general va realiza un audit intern pentru a înlătura orice suspiciune”, au transmis, reprezentanţii USR, printr-un comunicat de presă.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă