Claudiu Năsui, deputat USR, a declarat, ieri, că pensiile speciale pentru militari și magistrați ar trebui plafonate, asta după ce vicepremierul Raluca Turcan a susținut că este necesar ca toate pensiile speciale să fie eliminate, mai puțin cele ale magistraților și ale militarilor.
Viziune diferită de cea promovată de PNL
Năsui atrage atenția asupra faptului că dacă eliminarea pensiilor speciale ar avea loc după criteriul anunțat de Turcan, atunci ar fi desființate doar 3 % dintre acestea, iar 97 % ar rămâne neatinse.
„Proiectul USR de desființare a pensiilor speciale a fost deblocat. După câțiva ani în care a fost tărăgănat și oprit pe unde s-a putut prin Parlament, a sosit pe ordinea de zi a Comisiei pentru muncă. E mare lucru. Doamna Turcan a declarat, ieri (n.r.– luni 9 decembrie), că PNL își dorește desființarea pensiilor speciale mai puțin pentru militari și magistrați unde nu ar face nicio modificare”, a amintit, pe Facebook, Claudiu Năsui, care consideră că „lucrul acesta ar fi o greșeală. Dacă tot avem oportunitatea să schimbăm ceva, ar trebui să o facem în profunzime (…)Ce ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți mai puțin militari și magistrați? Ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți, mai puțin 97%. Oare dacă tăiem toate pensiile speciale mai puțin 97% dintre ele, se mai cheamă că tăiem pensiile speciale?”.
Eliminarea completă a pensiilor speciale
Deputatul USR a mai menționat că el și colegii săi și-ar fi dorit ca pensiile speciale pentru magistrați și militari să fie eliminate complet, însă în această formulă proiectul lor de lege nu ar mai fi avut nicio șansă să treacă de Parlament, fiind considerat mult prea radical. De aceea, useriștii propun o variantă de compromis, în care să fie stabilite niște plafoane pentru categoriile menționate.
„Înțelegem argumentele pentru care pensiile speciale ale militarilor și magistraților ar avea un statut special. Nu am fost de acord cu ele, dar le-am acceptat tocmai ca să aibă proiectul nostru o șansă. Să nu fie prea radical (deși, dacă mă întrebați pe mine, ar trebui desființate complet). Tocmai de aceea proiectul USR prevedea plafonarea pensiei pentru aceste două categorii. Cei care beneficiază de pensiile enorme au optimizat formulele de calcul ale pensiilor lor astfel încât să ia un maxim de beneficii din banii noștri”, și-a continuat argumentarea Năsui, care a mai adăugat că „cea mai mare pensie specială din România e 74.000 de lei pe lună. Ar trebui să ne supărăm pe individul care a optimizat formula de calcul a pensiei speciale și și-a tras pensia aceasta astronomică? Da, și-a urmărit interesul în dauna noastră. Dar ar trebui să fim de-a dreptul furioși pe sistemul care a permis acest lucru. Acest sistem trebuie să se oprească. De ce ar fi o greșeală ca nici măcar să nu ne atingem de pensiile speciale ale acestor două categorii? Pentru că reprezintă 97 % din totalul pensiilor speciale”.
Deputatul userist mai menționează că procentul de 90 % din totalul pensiilor speciale este reprezentat de pensiile militarilor, unde sunt „asimilați polițiști și angajați ai serviciilor de informații”, la care se adaugă 7 %, procent format de magistrați, din totalul pensiilor speciale.
Turcan invocă decizia CCR
În ședința Biroului Executiv al PNL de luni, potrivit celor susținute de vicepremierul Raluca Turcan, liberalii au decis să susțină eliminarea pensiilor speciale, cu excepția celor ale magistraților și ale militarilor, deoarece există o hotărâre a CCR care interzice acest lucru.
„Am luat decizia ca PNL să susțină anularea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor militarilor și magistraților care deja au o decizie a CCR. În felul acesta se elimină o inechitate crasă în sistem. Sunt aproape 9 miliarde de euro pe an care sunt cheltuite de statul român cu pensiile speciale”, a declarat Raluca Turcan.
Opinia acesteia nu este împărtășită, însă, de premierul Ludovic Orban, care susține că doar pensiile militarilor sunt singurele care nu vor fi eliminate, ci nu și cele ale magistraților.
„Decizia noastră este clară, noi susținem calculul pensiilor pe principiul contributivității, cu singura excepție a pensiilor de serviciu care sunt acordate cadrelor militare. Avem și noi un proiect de lege, are și USR un proiect de lege. Le cerem parlamentarilor să amendeze, dar să susțină proiectul de lege în care să punem punct practicilor pensiilor speciale, cu excepția pensiilor de serviciu pentru militari (…) Mi se pare un act de dreptate și un act corect. Le cer parlamentarilor să voteze proiectul PNL privind desființarea pensiilor speciale”, a declarat Ludovic Orban.