USR atrage atenția Comisiei Europene asupra acțiunilor îngrijorătoare și nejustificate ale unui procuror, respectiv ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, de a pune sub acuzare foști miniștri pentru participarea României la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupție.
Printr-o scrisoare oficială adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, USR denunță încălcarea separației puterilor în stat și subminarea democrației și a coeziunii europene.
Cătălin Drulă, președintele USR, subliniază în document că „începerea procedurii penale de către un procuror DNA împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă reprezintă, de fapt, o incriminare a mecanismului european comun de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19. De aceea, dorim să vă atragem atenția asupra acestui caz care are implicații profunde nu doar la nivel național, ci și european.”
„În acest caz nu este acuzat doar un fost ministru USR, ci întregul răspuns al Uniunii Europene la cea mai mare criză de sănătate din istoria recentă. Argumentele antivacciniste ale procurorului DNA, incluse în documentele oficiale, sunt uluitoare și incompatibile cu o Europă modernă. Sunt atacate raționalitatea, bunul-simț și ideea însăși de a baza deciziile de politică publică pe date științifice”, adaugă Cătălin Drulă.
„Urmările acestor acuzații penale absurde sunt deosebit de îngrijorătoare în contextul viitoarelor alegeri europene. Acesta este doar începutul unei campanii antieuropene masive la care trebuie să ne așteptăm din partea Partidului Social Democrat aflat la guvernare și al partidului extremist AUR”, mai spune președintele USR în document.
În concluzie, USR solicită Comisiei Europene să acorde atenție acestui caz, care are implicații semnificative atât la nivel național, cât și european. „Ne reafirmăm sprijinul neclintit pentru statul de drept, justiția independentă și măsurile anticorupție din România. Suntem însă deosebit de îngrijorați de faptul că astfel de cazuri de malpraxis judiciar subminează progresul realizat de România odată cu aderarea la UE. Această situație ilustrează încă un caz de justiție selectivă împotriva unui vector de imagine USR și ne amintește de hărțuirea precedentă, sub forma unor acuzații nefondate vehiculate timp de patru ani împotriva lui Dan Barna”, conchide liderul USR.