4.8 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăAldineEconomia Marii Britanii, pusă în pericol de o potenţială ieşire din UE

Economia Marii Britanii, pusă în pericol de o potenţială ieşire din UE

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă cel mai mare risc pentru economia ţării, în 2016, potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg, citaţi de Mediafax.

Astfel, 43% dintre analişti au spus că cel mai mare risc este ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în timp ce 13% sunt îngrijoraţi de incertitudinile provocate de apropierea referendumului.

O proporţie de 39% dintre respondenţi au menţionat că Brexitul este al doilea risc important la care este expusă economia britanică.

Citeşte şi: Preşedintele Consiliului European: UE, pregătită de compromis cu Marea Britanie

Votul referitor la apartenenţa la UE a Marii Britanii ar putea avea loc cel mai devreme la jumătatea anului 2016 şi cel târziu până la sfârşitul lui 2017.

Exit-ul din UE al ţării ar avea repercusiuni asupra lirei sterline şi a obligaţiunilor britanice şi ar declanşa negocieri pentru toate tipurile de acorduri, în timp ce companiile străine se vor întreba dacă este înţelept să investească în Marea Britanie.

„Riscul din 2016 este legat de încrederea investitorilor. Investiţiile străine directe ar putea fi reţinute până când va exista mai multă claritate în privinţa relaţiei Marii Britanii cu UE”, a declarat Azad Zangana, economist la Schroders Investment Management în Londra.

Pe locul al treilea au fost menţionate riscurile legate de creşterea economiei mondiale.

Citeşte şi: Marea Britanie: Două tabere eurosceptice își dispută conducerea campaniei în vederea părăsirii UE

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a redus luna trecută estimarea privind la avansul economiei globale, pe fondul încetinirii pieţelor emergente, care influenţează şi state dezvoltate, ca Germania şi Japonia.

Discuţiile referitoare la ieşirea Marii Britanii din UE au apărut acum aproape trei ani, când premierul David Cameron a promis organizarea unui referendum pe această temă.

Volatilitatea lirei sterline a atins săptămâna trecută cel mai ridicat nivel după luna mai, după ce Cameron a spus că este momentul pentru stabilirea unor noi termeni pentru apartenenţa Marii Britanii la Uniune.

După un astfel de acord, care ar putea avea loc la un summit al liderilor UE din 18-19 februarie, premierul britanic va putea începe procesul legislativ pentru organizarea referendumului, iar votul ar urma să aibă loc în termen de patru luni.

Citeşte şi: David Cameron: „Brexit“ sau reforme în UE!

Sondajele de opinie efectuate în rândul populaţiei nu sunt concludente. Două sondaje telefonice de săptămâna trecută au arătat un avans de 21, respectiv 17 puncte procentuale în favoarea rămânerii în UE, în timp ce două sondaje online au arătat scoruri foarte apropiate, pro şi contra.

Alte riscuri menţionate de analişti sunt cele provenite de pe piaţa imobiliară, terorism, bulele speculative şi deficitul de cont curent.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă