33.4 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăPoliticăUn individ venit din Asia Mică poate avea gene comune cu Viktor...

Un individ venit din Asia Mică poate avea gene comune cu Viktor Orban, explică un deputat PSD

Un individ venit din Asia Mică poate avea gene comune cu Viktor Orban, premierul Ungariei, explică deputatul Patriciu Achimaș Cadariu.

Patriciu Achimaș Cadariu este de profesie medic și este deputat PSD de Cluj. Declarația acestuia vine ca reacție la afirmațiile făcute de Viktor Orban la Tușnad. În aceste declarații, premierul Orban a demonstrat un “naționalism primitiv”, susține Achimaș Cadariu.

„E o politică de peșteră, un naționalism primitiv. Din păcate, nimeni nu vorbește despre progresul științei. Și știința, în anii 2000, ne-a adus decriptarea genomului uman. Adică, știm intim, în celulă, cine suntem și ce suntem. Și știm că suntem identici. Știm că fie albi, negri, cu păr închis la culoare, cu ochi albaștri, cu pistrui sau fără suntem aceeași specie, suntem oameni, nu diferim prin nimic. Analizele genetice ne-au arătat cât de apropiați suntem și faptul că avem strămoși din toată lumea aceasta. S-ar putea ca dincolo de acel gard (construit de Ungaria împotriva imigranților – n.red.) să fie un individ venit din Asia Mică care să împărtășească foarte multe gene comune cu Viktor Orban. Folosim doctrinele și ideologiile pentru a crea zâzanie, în loc să folosim aceste argumente ale științei”, explică deputatul Achimaș Cadariu.

Deputatul PSD este unul dintre puținii politicieni din România care au reacționat la declarațiile premierului Ungariei. A avut o reacție ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Nici președintele României, nici premierul (care este și președinte PNL) n-au reacționat. Din UDMR, n-a reacționat nimeni, deși politicieni UDMR au fost prezenți alături de premierul Ungariei la Tușnad.

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că declarațiile premierului Ungariei vor fi analizate în cadrul Coaliției de guvernare, PSD – PNL – UDMR. Ciolacu a susținut că el aștepta, mai întâi, o reacție a președintelui UDMR, Kelemen Hunor.

Viktor Orban a emis păreri controversate în calitate de invitat la școala de vară de la Tușnad. Declarațiile premierului Ungariei nu s-au referit la România, ci la Ungaria și la UE. Statul român a fost pus însă într-o poziție delicată întrucât declarațiile lui Orban au fost emise pe teritoriul României.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bilanțul victimelor în Gaza depășește 37.000 după opt luni de război

Ministerul Sănătății din Gaza, condusă de Hamas, a declarat duminică că cel puțin 37.598 de persoane au fost ucise în timpul celor peste opt...

Bilanțul victimelor în Gaza depășește 37.000 după opt luni de război

Ministerul Sănătății din Gaza, condusă de Hamas, a declarat duminică că cel puțin 37.598 de persoane au fost ucise în timpul celor peste opt...

Atac cu rachete al Ucrainei asupra Crimeei ucide 2 persoane și rănește 22: guvernatorul numit de Moscova

Un atac cu rachete al Ucrainei asupra Sevastopolului, pe peninsula Crimeea anexată de Rusia, a ucis duminică, 23 iunie 2024, două persoane, inclusiv un...
Ultima oră
Pe aceeași temă