16.3 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăPoliticăTrebuie să dăm mandatul de secretar general NATO "dincolo de Zidul Berlinului",...

Trebuie să dăm mandatul de secretar general NATO “dincolo de Zidul Berlinului”, susține rectorul SNSPA

La 75 de ani de la înființarea NATO, a venit timpul ca mandatul de secretar general să fie atribuit unui lider aflat “dincolo de Zidul Berlinului”, afirmă Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București.

Remus Pricopie subliniază, într-un interviu pentru PS News, că, în cei 75 de ani de funcționare a NATO, “poziția de secretar general NATO a rămas tot timpul, în general în Europa Occidentală și mult mai specific, în Europa Nord-Occidentală. Olanda, de exemplu, a deținut de trei ori această poziție, timp de 21 de ani, în trei mandate diferite. Am avut o singură dată un italian, am avut o singură dată un spaniol, un belgian. În rest, Marea Britanie, Danemarca, cred că Germania, dacă-mi aduc bine aminte o singură dată, și Danemarca. Această poziție de secretar general, în concluzie, nu a trecut de Zidul Berlinului”.

Rectorul SNSPA consideră că, întrucât “suntem parteneri egali și avem încredere să ne apărăm unii pe alții”, “poate că a sosit momentul ca cineva din Est să conducă NATO”.

Profesorul Remus Pricopie consideră, în acest context, că este justificată candidatura lui Klaus Iohannis la funcția de secretar general al NATO. Rectorul SNSPA atrage atenția și asupra faptului că Iohannis continuă să aibă șanse reale pentru această funcție. “Nu există absolut nicio voce împotriva președintelui Iohannis, dar există câteva voci importante împotriva premierului Rutte”, subliniază rectorul SNSPA.

Principalul contracandidat al lui Klaus Iohannis la funcția de secretar general al NATO este premierul Olandei, Mark Rutte. Una dintre țările care se opune categorii numirii lui Rutte în fruntea NATO este Ungaria.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Detergenții naturali în comparație cu cei clasici, pot fi la fel de eficienți?

Este interesant de observat cum a crescut în ultimul timp interesul pentru produsele organice de...

Paradox: forța de muncă mai scumpă, productivitate mai mică

Un paradox economic al României este acela că, în timp ce costurile cu forța de muncă se măresc, productivitatea scade, semnalează un articol publicat...

Rusia va taxa suplimentar veniturile mari și companiile pentru a susține războiul din Ucraina

Rusia plănuieşte creşteri de taxe pentru veniturile mari şi companii, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe, în contextul în care Moscova caută încasări suplimentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă