7.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăPoliticăTraian Băsescu nu mai candidează pentru Parlamentul European. Ar putea fi retragerea...

Traian Băsescu nu mai candidează pentru Parlamentul European. Ar putea fi retragerea lui definitivă din politică

Traian Băsescu nu figurează pe lista de candidați la alegerile europarlamentare întocmită de Partidul Mișcarea Populară (PMP), partidul pe care Băsescu l-a fondat.

Pe lista candidaților PMP la alegerile europarlamentare din anul 2024 apar următoarele persoane:

Eugen Tomac – președinte PMP, Ionuț Simionca – secretar general, Cătălina Bozianu – secretar general adjunct, Marian Andronache – vicepreședinte, Marius Pașcan – vicepreședinte, Adrian Todoran – vicepreședinte, Claudiu Palaz – vicepresedinte, Ligia Dugulescu – vicepreședinte, Mihai Simionescu – președinte PMP Vâlcea, Davițoiu Nicolae – vicepreședinte, George Popescu – Președinte PMP Botoșani, Clement Negruț – Presedinte PMP Alba.

Această listă a fost anunțată de PMP printr-un mesaj postat pe facebook la data de 28 ianuarie 2024. Eugen Tomac, cel care deschide lista, este deja europarlamentar și este cel l-a înlocuit pe Traian Băsescu în funcția de președinte al PMP.

Neincluderea lui Traian Băsescu (72 de ani) pe lista candidaților PMP la alegerile europarlamentare din anul 2024 s-ar explica, cel mai probabil, prin problemele de sănătate ale fostului șef al statului. O altă ipoteză (mult mai puțin probabilă) este că Băsescu ar viza un alt post și, din acest motiv, n-ar mai dori să fie europarlamentar. O altă ipoteză este că Băsescu a renunțat să candideze pentru Parlamentul European întrucât justiția din România a stabilit că a colaborat cu fosta Securitate. Colaborarea cu Securitatea ar fi putut avea loc pe când Băsescu era student la Institutul de Marină din Constanța sau, mai apoi, când Băsescu a fost comandant de vas și a călătorit foarte mult în afara României.

De-a lungul carierei sale politice, Traian Băsescu a deținut funcțiile de ministru al Transporturilor, de primar general al Capitalei, de președinte al României și de europarlamentar.

În vederea participării la alegerile parlamentare din anul 2024, PMP a format o alianță cu USR și Forța Dreptei, care s-a intitulat Alianța Dreapta Unită. Pe lista comună a acestor trei partide, Eugen Tomac (PMP) este pe poziția a treia. Cel mai probabil, Alianța Dreapta Unită va avea un candidat comun și pentru Primăria Capitalei, și pentru funcția de președinte al României.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inna, turneu de mare amploare în America. “Abia aștept să fim pe scenă și să ne bucurăm”

Inna merge în acest an într-un super turneu care va străbate America și Canada, începând din luna aprilie, marcând astfel a patra sa incursiune...

Elveția a organizat un referendum care ar putea remodela viața pensionarilor

Cu o populație în curs de îmbătrânire și costuri de trai în continuă creștere, Elveția a organizat un referendum care ar putea remodela viața...

PSD și PNL nu vor s-o lase pe Firea la Primăria Capitalei, dar nici pe Nicușor Dan să îmbrace fusta de doamnă Palade

Ilustrație: Marian Avramescu Nu doar că Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) nu vor să-i permită Gabrielei Firea să candideze pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă