20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăTraian Băsescu nu mai candidează pentru Parlamentul European. Ar putea fi retragerea...

Traian Băsescu nu mai candidează pentru Parlamentul European. Ar putea fi retragerea lui definitivă din politică

Traian Băsescu nu figurează pe lista de candidați la alegerile europarlamentare întocmită de Partidul Mișcarea Populară (PMP), partidul pe care Băsescu l-a fondat.

Pe lista candidaților PMP la alegerile europarlamentare din anul 2024 apar următoarele persoane:

Eugen Tomac – președinte PMP, Ionuț Simionca – secretar general, Cătălina Bozianu – secretar general adjunct, Marian Andronache – vicepreședinte, Marius Pașcan – vicepreședinte, Adrian Todoran – vicepreședinte, Claudiu Palaz – vicepresedinte, Ligia Dugulescu – vicepreședinte, Mihai Simionescu – președinte PMP Vâlcea, Davițoiu Nicolae – vicepreședinte, George Popescu – Președinte PMP Botoșani, Clement Negruț – Presedinte PMP Alba.

Această listă a fost anunțată de PMP printr-un mesaj postat pe facebook la data de 28 ianuarie 2024. Eugen Tomac, cel care deschide lista, este deja europarlamentar și este cel l-a înlocuit pe Traian Băsescu în funcția de președinte al PMP.

Neincluderea lui Traian Băsescu (72 de ani) pe lista candidaților PMP la alegerile europarlamentare din anul 2024 s-ar explica, cel mai probabil, prin problemele de sănătate ale fostului șef al statului. O altă ipoteză (mult mai puțin probabilă) este că Băsescu ar viza un alt post și, din acest motiv, n-ar mai dori să fie europarlamentar. O altă ipoteză este că Băsescu a renunțat să candideze pentru Parlamentul European întrucât justiția din România a stabilit că a colaborat cu fosta Securitate. Colaborarea cu Securitatea ar fi putut avea loc pe când Băsescu era student la Institutul de Marină din Constanța sau, mai apoi, când Băsescu a fost comandant de vas și a călătorit foarte mult în afara României.

De-a lungul carierei sale politice, Traian Băsescu a deținut funcțiile de ministru al Transporturilor, de primar general al Capitalei, de președinte al României și de europarlamentar.

În vederea participării la alegerile parlamentare din anul 2024, PMP a format o alianță cu USR și Forța Dreptei, care s-a intitulat Alianța Dreapta Unită. Pe lista comună a acestor trei partide, Eugen Tomac (PMP) este pe poziția a treia. Cel mai probabil, Alianța Dreapta Unită va avea un candidat comun și pentru Primăria Capitalei, și pentru funcția de președinte al României.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă