5 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăPoliticăTariceanu cere demisia lui Timmermans

Tariceanu cere demisia lui Timmermans

„Dl. Timmermans este în campanie electorală şi el. În mod normal dl. Timmermans trebuia să îşi dea demisia din calitatea de membru al Comisiei, de prim-vicepreşedinte, ca să intre în campanie, pentru că există şi un angajament etic al membrilor Comisiei că nu fac politică. Deci, vrea să facă politică, îşi dă demisia şi face campanie. E dreptul lui, dar nu în calitate de comisar european. Scrisoarea Comisiei dovedeşte lipsă de obiectivitate, lipsă de informare şi un amestec nepermis, încălcându-se principiul separaţiei puterilor, pentru că una din recomandări este să nu se promulge Codul penal şi Codul de procedură penală care au fost adoptate de Parlament. Eu cred că dacă vreun politician în ţara lui de origine ar face astfel de declaraţii ar fi sancţionat imediat şi foarte drastic”, a declarat Tăriceanu.

Liderul ALDE considera că Timmermans îşi face campanie electorală atacând România.

„Deci dl. Timmermans este în campanie, partidul domniei sale are o cotă, o performanţă foarte slabă în Olanda şi atunci, neavând în viitoarea Comisie posibilitatea unui sprijin consistent din partea propriului partid şi a grupului parlamentar, a luat campania pe cont propriu. El îşi face campanie acum pe persoană fizică, din postura de prim-vicepreşedinte al Comisiei, atacând România şi o serie de măsuri legislative care s-au luat şi care nu sunt de resortul legislaţiei europene, ele sunt de resortul legislaţiei şi atribuţiilor naţionale”, a mai spus Tăriceanu.

Comisia Europeană a confirmat luni că prim-vicepreşedintele Frans Timmermans le-a trimis vineri autorităţilor române o nouă scrisoare în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile referitoare la statul de drept în România.

Scrisoarea este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi premierului Viorica Dăncilă, după cum a declarat în conferinţa de presă cotidiană a CE purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas.

”Principala îngrijorare se referă la evoluţiile care interferează cu independenţa sistemului judecătoresc şi combatarea eficientă a corupţiei, inclusiv protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene şi în special amendamentele recent adoptate la codurile penale, ce riscă să creeze o situaţie de impunitate de facto pentru infracţiuni. Posibila legislaţie care permite apelurile extraordinare ar agrava suplimentar situaţia statului de drept. Dacă nu sunt adoptate rapid îmbunătăţirile necesare sau dacă sunt luate alte măsuri negative, precum promulgarea ultimelor amendamente la codurile penale, Comisia va activa fără întârziere cadrul pentru protejarea statului de drept şi va suspenda Mecanismul de Cooperare şi Verificare. De asemenea, Comisia îşi rezervă atribuţiile de gardian al Tratatelor şi nu va ezita să lanseze rapid procedura de infringement dacă este necesar. Obiectivul Comisiei rămâne de a ajuta autorităţile române să găsească soluţii privind problemele statului de drept. Comisia rămâne pregătită să se angajeze într-un dialog constructiv şi activ cu autorităţile române şi să lucreze împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană”, a declarat Schinas.

Cele mai citite

China este pe cale să înregistreze un excedent comercial record de 1 trilion de dolari

China este aproape să atingă un maxim istoric al excedentului comercial, estimat la 1 trilion de dolari până la finalul acestui an, o situație...

Lindsey Vonn a anunțat oficial că revine în schi

Lindsey Vonn, în vârstă de 40 de ani, a anunțat cu entuziasm revenirea în schiul de performanță, la cinci ani de la retragerea sa...

Primăriile din țară, sprijinite cu un miliard de lei pentru finalizarea unor proiecte europene

Autoritățile locale vor putea solicita împrumuturi de până la un miliard de lei de la Trezoreria Statului Autoritățile locale vor putea solicita împrumuturi de până...
Ultima oră
Pe aceeași temă