3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăPoliticăSummit-ul celor Trei Mări se va desfășura din nou la București. Iohannis...

Summit-ul celor Trei Mări se va desfășura din nou la București. Iohannis vrea să fie lider regional iar Zelenski să fie invitat special

Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări va avea o nouă reuniune la București, în ziua de 6 septembrie 2023, sub patronajul președintelui Iohannis, iar invitat special la acest eveniment ar putea fi președintele Ucrainei, Volodimir Zelenki, care s-ar afla, astfel, pentru prima dată în România.

Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări va fi găzduit, în data de 6 septembrie 2023, de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. A doua zi, 7 septembrie, tot la București, însă la Palatul Parlamentului, se va desfășura Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări. Aici, la Forumul de Afaceri, principalele gazde ar fi președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și șeful Guvernului, Marcel Ciolacu. Inițiativa celor Trei Mări reunește 12 state membre ale Uniunii Europene, situate în spațiul dintre Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică. Țările membre ale Inițiativei celor Trei Mări sunt Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Se observă că Ucraina, nefiind încă membru UE, nu este membru al acestei Inițiative, deși este una dintre țările riverane Mării Negre. Totuși, una dintre principalele teme care se va discuta în septembrie 2023 va fi sprijinul politic și economic pentru Ucraina. Mai mult, surse politice au dezvăluit că România i-a adresat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, invitația de a veni la București, la 6 septembrie. Aceasta ar urma să fie prima vizită a președintelui Zelenski în România.

Acum o lună, Institutul European din București, subordonat Guvernului României, găzduia o reuniune internațională de experți, pentru a pregăti Summit-ul din septembrie 2023. Una dintre concluziile experților a fost aceea că „războiul din Ucraina a modificat prioritățile și a pus securitatea în prim-planul agendei politice. În acest context, Uniunea Europeană își coordonează acțiunile împreună cu NATO. Strategiile UE trebuie să fie integrate, inclusiv aspectele privind securitatea internă și internațională. Cooperarea în regiune a devenit mai importantă ca niciodată și e necesar a fi consolidată și aprofundată”. De asemenea, „războiul din Ucraina a dat un nou impuls țărilor non-UE în a explora oportunități în afara parteneriatului UE. Creșterea numărului de țări implicate în I3M poate duce la un volum mai mare de proiecte, dar și la sarcini administrative laborioase. De aceea, este important să fie evitată duplicarea eforturilor și să fie folosite resursele deja existente”. Experții reuniți la București „au sprijinit o eventuală extindere a I3M. Dacă țări ca Georgia, Republica Moldova și Ucraina vor participa în mod formal sau printr-o altă formă de implicare, depinde doar de cât de ofertant va fi formatul ales. În orice caz, I3M oferă o platformă considerabilă, necesară pentru cooperare și integrare regională”.

Cea mai recentă ediție a Summit-ulu I3M s-a desfășurat, în iunie 2022, la Riga. La acea reuniune, președintele Zelenski a participat prin videoconferință. Președintele Iohannis a salutat mesajul transmis de Zelenski. „Am salutat intervenția Președintelui Zelenski, care s-a adresat liderilor Inițiativei celor Trei Mări cu un mesaj clar: Ucraina are nevoie de sprijinul Inițiativei și al statelor participante. În acest context, am reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei și cetățenilor săi pe multiple planuri, atât prin demersuri bilaterale, cât și în cadru multilateral – aspecte pe care le-am transmis și direct președintelui Zelenski cu prilejul vizitei pe care am efectuat-o săptămâna trecută la Kiev, alături de președintele Macron, cancelarul Scholz și prim-ministrul Draghi”, declara, la Riga, președintele Iohannis.

La ediția din anul 2018, de la București, a Summit-ului celor Trei Mări, președintele Poloniei, Andrzej Duda, preciza că această organizație regională nu reprezintă nici o alternativă, nici o componentă a Uniunii Europene, însă va coopera cu UE și cu NATO. Obiectivul țărilor din I3M este să-și reducă decalajul economic față de celelalte țări membre UE, preciza președintele Poloniei.

„A venit timpul ca planurile noastre ambițioase să fie transformate în adevărate politici. Suntem în faza de execuție. UE și Alianța Nord-Atlantică sunt importante pentru Inițiativa celor Trei Mări”

Andrzej Duda,

Președintele Poloniei

În anul 2022, Summit-ul celor Trei Mări s-a desfășurat la Riga, gazdă fiind președintele Letoniei, Egils Levits. La declarația de presă comună, președintele Iohannis sublinia că organizația de cooperare regională I3M a fost lansată de România în anul 2018 și că, „anul viitor”, adică în 2023, reuniunea Summit-ului I3M se va desfășura, din nou, la București.

„Această decizie reconfirmă importanța majoră pe care România o acordă acestui format regional de cooperare. Preluarea mandatului de organizare a evenimentelor Inițiativei de anul viitor readuce la Marea Neagră centrul decizional al Inițiativei“

Klaus Iohannis,

Președintele României

Deși Ucraina nu este membru al Inițiativei celor Trei Mări, “România va analiza toate posibilitățile prin care Inițiativa poate ajuta Ucraina”, a promis, încă de acum un an, președintele Iohannis.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...
Ultima oră
Pe aceeași temă