Președintele Iohannis a respins “în integralitate” remanierea Guvernului Dăncilă și a explicat această decizie invocând argumente politice. Dar cel puțin în cazul judecătoarei Dana Gîrbovan, propusă ca ministru al Justiției, șeful statului s-a temut că ea nu ar executa ordinele venite de la Cotroceni.
Dintre cei patru candidați propuși să devină miniștri, Dana Gîrbovan are un statut aparte. Ea are formație de magistrat și activează ca judecător, astfel încât, în cazul ei, orice aluzii la activitatea politică, mai ales dacă sunt invocate ca pretext pentru a-i respinge candidatura, sunt nejustificate.
Explicația reală a atitudinii președintelui Iohannis este că el a urmărit să-i creeze premierului Dăncilă, de la care primise propunerile de remaniere, o cât mai mare problemă.
Iar în particular, în cazul Danei Gîrbovan, șeful statului s-a temut că aceasta, dacă ar deveni ministru, nu va executa niciun fel de comenzi venite de la Cotroceni și va evita să participe la jocurile politice – cum, din păcate, s-a întâmplat cu alți magistrați.
În sprijinul acestei ipoteze vine un element apărut în spațiul public anul trecut, la momentul scandalului în care a fost implicată Simina Tănăsescu – la acel moment, consiliera președintelui Iohannis (care ulterior a numit-o judecătoare la CCR).
Astfel, în anul 2018, consiliera prezidențială Simina Tănăsescu s-a întâlnit cu judecătorul Petre Lăzăroiu, căruia i-a cerut să demisioneze din funcția de membru al CCR. După ce această tentativă de imixtiune a Administrației Prezidențiale în activitatea CCR a devenit publică, Palatul Cotroceni a transmis un comunicat în care anunța că Simina Tănăsescu și-a dat demisia din funcția de consilier prezidențial.
Acum, în declarația prin care a respins remanierea Guvernului Dăncilă, șeful statului s-a referit la judecătoarea Dana Gîrbovan lansând împotriva eiacuzații grave. “Nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu”, scria în textul pe care l-a citit președintele țării.
Dana Gîrbovan: “O Românie normală este una în care justiția nu este folosită în bătălii politice”
Drept răspuns, Dana Gîrbovan a anunțat că îşi retrage demisia din magistratură – demisie care ar fi fost necesară în cazul în care era numită ministru. Dana Gîrbovan a subliniat că ”o Românie normală este una în care statul respectă drepturile fiecărui român și unde justiția nu este folosită în bătălii politice” și a atras atenția că, și în acest moment, ”jocurile și calculele politice se dovedesc, însă, mai importante decât soluțiile reale pentru justiție, de care să beneficieze cetățenii”.
”Am luat act de decizia Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a respinge propunerea privind numirea mea în funcția de ministru al justiției. Voi răspunde public, punctual, motivelor președintelui, inclusiv aceluia că propunerea ce mă vizează este <>, dupăce acesta își va motiva în scris și publica hotărârea. Am acceptat această propunere de nominalizare pentru funcția de ministru tehnocrat al justiției urmărind implementarea unor obiective absolut necesare pentru readucerea justiției la normalitate: condiții optime de muncă pentru judecători și procurori, respect pentru drepturile omului, garanții de independență”.
La rândul ei, judecătoarea Gabriela Baltag, membră a CSM, a declarat că prin decizia președintelui Iohannis de a respinge candidatura Danei Gîrbovan ”am văzut fiecare adevărata față a celor care invocă permanent teorii privind independența justiției”.
”În realitate, independența justiției nu l-a preocupat deloc pe președinte. Sper să-și găsească alte construcții electorale fiindcă ar fi o blasfemie să mai rostească vreodată expresia <<justiție independentă!>>”, a punctat judecătoarea Gabriela Baltag.
„Sper că nu mai are nimeni vreo îndoială; totul este numai la nivel de aparență! Prin decizia luată – de respingere a propunerii doamnei judecător Dana Gârbovan în funcția de ministru al justiției – au căzut toate măștile propagandei privind statul de drept! În realitate, independența justiției nu l-a preocupat deloc pe președinte. Avem dovada concretă prin decizia luată! Este greu să găsească în fruntea acestei importante instituții o persoană după viziunea, chipul și asemănarea Domniei Sale!”, a subliniat judecătoarea Gabriela Baltag.
Secția pentru Judecători a CSM, luare de pozitie ferma impotriva Sefului Staului
Cea mai recentă luare de poziție asupra refuzului președintelui Iohannis de a o numi ca ministru al Justiției pe Dana Gîrbovan a fost exprimată, ieri, de Secția pentru Judecători a CSM, care a difuzat un “Comunicat de presă referitor la afirmațiile Președintelui României ce încalcă în mod grav independența și prestigiul justiției”.
“În raport de afirmațiile Președintelui României formulate în data de 28 august 2019, cu ocazia respingerii propunerii de numire în funcția de ministru al justiției a unui judecător, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă public astfel de acte ca fiind ingerințe deosebit de grave la adresa independenței justiției.
Secția pentru judecători subliniază în mod ferm că motivarea prezentată public de către Președintele României pentru justificarea respingerii propunerii în funcția de ministru al justiției a unui judecător, prin referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea sa profesională, reprezintă o încălcare gravă a independenței și prestigiului justiției.
Consiliul Superior al Magistraturii și puterea judecătorească, prin instanțele judecătorești, sunt singurele autorități îndreptățite prin dispozițiile expres prevăzute în Constituție și în legislația organică să decidă dacă un judecător are sau nu toate calitățile cerute de dispozițiile legale pentru exercitarea funcției.
Afirmațiile Președintelui României la adresa persoanei propuse pentru funcția de ministru al justiției, persoană care a îndeplinit funcția de judecător mai mult de 19 ani, reprezintă, în lipsa oricărei constatări a veridicității acestora în cadrul mecanismelor legale și constituționale anterior amintite, un vădit atac la adresa independenței și prestigiului justiției.
Secția pentru judecători a subliniat în nenumărate ocazii și reiterează în circumstanțele actuale că, indiferent de climatul social și politic, reprezentanții instituțiilor statului trebuie să dea dovadă în discursul public de echilibru și prudență, iar nicio situație nu poate justifica încălcarea garanției constituționale a independenței justiției.
Nu în ultimul rând, Secția pentru judecători consideră că programul propus de candidatul respins pentru Ministerul Justiției ar fi contribuit la îmbunătățirea condițiilor din justiție și este condamnabil că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiție mai bun în folosul cetățeanului”, precizează comunicatul Secției pentru judecători a CSM.
Dana Garbovan”
“Am acceptat această propunere urmărind implementarea unor obiective absolut necesare pentru readucerea justiției la normalitate: condiții optime de muncă pentru judecători și procurori, respect pentru drepturile omului, garanții de independență”.
CINCI INTREBARI:
1. Cine este Dana Gîrbovan?
Absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai, judecătoare la Curtea de Apel Cluj, președintă a Uniunii Nationale a Judecătorilor din România.
2. A fost legală propunerea Danei Gîrbovan pentru funcția de membru al Guvernului?
Da, întrucât ea și-a dat demisia din magistratură, pentru a putea exercita o funcție politică.
3. Ar fi fost acceptată o altă persoană în funcția de ministru al Justiției?
Nu, întrucât președintele Iohannis a precizat că el refuză orice remaniere a Guvernului Dăncilă.
4. Poate continua cariera de judecător a Danei Gîrbovan?
Da, pentru că ea a anunțat că își retrage cererea de demisie din magistratură.
5. Poate fi considerată atitudinea șefului statului drept un abuz?
Da, pentru că el a refuzat numirea ca ministru al Justiției a unui profesionist, fără a avea niciun indiciu legat de incompatibilitatea acestuia cu funcția de membru al Guvernului.