6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăPoliticăSe strânge lațul în jurul PSD

Se strânge lațul în jurul PSD

Momentan, PSD nu și-a anunțat premierul și nu dă semne că ar vrea să facă acest lucru prea curând. Astfel, partidul ar putea fi pus mâine în situația de a prezenta un program de guvernare fără echipa ce îl va pune în practică.

De fapt, sondajele arată premise destul de proaste pentru PSD, iar social-democrații evită să spună un nume atât pentru a evita conflictele interne, dar și pentru ca persoana numită să fie atacată cât mai puțin în campania electorală. „Așteptăm votul. Dacă românii ne trimit la guvernare, credeți-mă că avem cel puțin cinci soluții pentru premier”, a susținut fostul premierul Mihai Tudose, ieri, după ședința Biroului Permanent al PSD. „ Nu știu dacă lansăm și un candidat pentru premier”, a completat el, însă a spus că o „o structură, o osatură, dacă vreți” a echipei social-democraților va fi prezentată totuși.

Până acum au fost vehiculate nume precum cel al lui Sorin Grindeanu sau cel mai puțin probabil al lui Vasile Dâncu, liderul PSD de la Cluj. Acesta a revenit ca strateg în rândul conducerii PSD sub șefia lui Marcel Ciolacu, el fiind un pesedist cu state vechi, ceea ce se numea odată „Grupul de la Cluj”, condus atunci de Ioan Rus. 

PSD plânge de mila diasporei

Pe de altă parte, Tudose a criticat Guvernul și pentru că îi privează pe românii din diaspora de dreptul la vot în condițiile în care majoritatea statelor nu au permis României să organizeze secții din cauza pandemiei de COVID-19. „O să vină acasă diaspora să voteze cu PNL-ul. Au timp și să vină să stea și două săptămâni în carantină”, a ironizat Tudose situația.  

La alegerile parlamentare își exercită dreptul de vot în afara țării doar cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. De această dată, diaspora a avut însă posibilitatea să se înscrie la votul prin corespondență până la 22 octombrie. Cu toate acestea, numai puțin peste 30.000 de români s-au înscris pentru a-și exercita votul în acest fel.

Trebuie însă precizat că diaspora românească se situează ca preferințe în zona de dreapta, deci în aceste condiții PSD ar putea fi avantajat. De exemplu, la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019, 647.808 români din diaspora care au mers la secțiile de votare (peste 25.000 au votat prin corespondență), 560.000 de voturi s-au îndreptat spre Klaus Iohannis, Dan Barna și Theodor Paleologu, iar restul spre Viorica Dăncilă.

O altă critică adusă Guvernului de PSD s-a referit la restricțiile din campania electorală. „Cum poți să îți faci campanie într-o localitate aflată în carantină?”, s-a întrebat Tudose.

Cele mai citite

Jurnalista Allison Pearson provoacă dezbateri despre libertatea de exprimare și acțiunile poliției britanice

Controversa privind investigarea jurnalistei Allison Pearson: Între libertatea de exprimare și acțiunile poliție. Cazul Allison Pearson a declanșat o dezbatere intensă în Marea Britanie,...

Sondajele prezidențiale: Ciolacu și Simion, favoriți pentru turul doi, dar lupta rămâne strânsă

Sondaje recente indică avansul lui Marcel Ciolacu și o competiție acerbă între George Simion și Elena Lasconi pentru locul secund. Discrepanțele între rezultatele diferitelor...

Jurnalista Allison Pearson provoacă dezbateri despre libertatea de exprimare și acțiunile poliției britanice

Controversa privind investigarea jurnalistei Allison Pearson: Între libertatea de exprimare și acțiunile poliție. Cazul Allison Pearson a declanșat o dezbatere intensă în Marea Britanie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă