În replică, preşedintele – director general al TVR, Doina Gradea, a spus că au existat mai multe transmisii, dar nu una integrală, iar decizia a aparţinut directorului de programe.
Schimbul de replici a avut loc în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, în timpul audierii şefei TVR.
„Pe data de 10 octombrie, în România a avut loc un moment politic extrem de important şi pentru dumneavoastră, ca cetăţean al acestei ţări, cât şi pentru noi (…). Guvernul României a picat. Un moment extrem de important în orice democraţie de pe acest pământ. Televiziunea publică, cum dumneavoastră spuneaţi mai devreme, că trebuie să dea dovadă de echidistanţă, de ce a fost poate singura televiziune generalistă cu acoperire naţională din România care nu a transmis acest eveniment extrem de important pentru oricine şi aţi transmis diverse alte evenimente, gen filme chinezeşti sau coreene?”, a întrebat Ştirbu.
Gradea a răspuns că momentul a fost transmis, dar nu integral.
„Nu am transmis integral, a fost decizia directorului de programe, a directorului de ştiri şi a directorului de la TVR 1 şi de la TVR 2. Noi nu am transmis integral, dar am transmis. Am transmis foarte mult. (…) Nu am intervenit în politica editorială”, a afirmat ea.
Preşedintele Comisiei de cultură a revenit şi a subliniat că apreciază abordarea ca fiind „inadmisibilă”.
„Că există un director la TVR1, TVR 2, un director de programe (…) întotdeauna există un Acar Păun şi, ca de fiecare dată, acel Acar Păun va trage ponoasele. Dar este inadmisibil ca o entitate de genul TVR-ului, de mărimea TVR-ului, plătită din ban public, să nu transmită o astfel de manifestare de o extremă importanţă pentru poporul român”, a adăugat el.
Gradea a fost întrebată şi de prezenţa lui Petre Daea şi a lui Liviu Dragnea la două emisiuni „Viaţa satului” cu două, respectiv o săptămână înainte de alegerile europarlamentare.
Ea a evocat, în acest context, dezbaterile pe această temă din Consiliul Naţional al Audiovizualului.
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a stabilit. A fost dezbătut intens, în mai multe şedinţe, dacă a fost ilegală sau dacă am respectat sau nu legislaţia audiovizualului. Nu a fost nicio încălcare a legislaţiei audiovizualului. Producătorul emisiunii a luat decizia de a invita aceste persoane, personalităţi, discutând strict despre agricultură şi în niciun caz despre politică (…). Legea este foarte clară, mai ales la Televiziunea publică”, a punctat Doina Gradea.
La momentul discuţiilor în CNA despre respectiva emisiune, niciuna dintre propunerile de sancţiuni ale membrilor Consiliului nu a întrunit numărul legal de voturi pentru a fi aprobată.