6 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăPoliticăRomânia, preocupată continua încălcare a drepturilor omului de către autoritățile din Belarus

România, preocupată continua încălcare a drepturilor omului de către autoritățile din Belarus

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat preocuparea României pentru continua încălcare a drepturilor omului și libertăților fundamentale de către autoritățile din Belarus.

Șeful diplomației române a menționat și recentul Raport privind Încălcările Drepturilor Omului, realizat în conformitate cu Mecanismul Moscova, referitor la scrutinul prezidențial din Belarus din 9 august, conținând dovezi ale fraudării alegerilor și ale încălcărilor sistematice ale drepturilor omului, comise de către forțele de securitate belaruse, ca răspuns la demonstrațiile și protestele pașnice post-alegeri.  

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat susținerea României pentru apelurile titularilor mandatelor de Proceduri Speciale și ale Raportorului Special pentru situația din Belarus, aferente ultimelor săptămâni. Șeful diplomației române a transmis că persecuțiile la adresa activiștilor pentru drepturile omului trebuie să înceteze, având în vedere rapoartele referitoare la detenții în masă, acțiuni de intimidare și tortură. De asemenea, a transmis că instituirea unui sistem judiciar independent rămâne o prioritate.

În final, șeful diplomației române a transmis un apel ferm pentru încetarea violențelor, pentru eliberarea protestatarilor pașnici aflați în detenție, precum și pentru pedepsirea celor vinovați de încălcările drepturilor omului.

În cadrul Consiliului Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din 17 septembrie a.c., un număr de 17 state, printre care și România, au informat că au invocat art. 12 al Documentului de la Moscova al Conferinței pe Dimensiunea Umană a OSCE, cunoscut sub numele de Mecanismul Moscova, pentru încălcări grave ale drepturilor omului în Republica Belarus. Activarea Mecanismului Moscova prevede formarea unei misiuni de experți independenți cu sarcina de a investiga aspectele ce țin de nerespectarea angajamentelor asumate de un stat membru al OSCE pe dimensiunea umană.

Cele mai citite

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...
Ultima oră
Pe aceeași temă