La rândul său, PSD se apără spunând că a făcut curățenie în partid. Șeful Grupului PSD de la Camera Deputaților, Alfred Simonis, candidat la scrutinul din șase decembrie, susține că partidul va lua o decizie în acest sens, după ce se va depăși perioada alegerilor. „Cred că după ce se va depăși perioada aceasta a alegerilor, se va lua o decizie și în acest sens, pentru că noi ne-am propus înainte de a constitui listele și știți că la PSD nu veți găsi candidați pe liste cu probleme penale, în schimb, dacă ne uităm la PNL, veți găsi mulți candidați care au probleme din punct de vedere penal. Domnul Tudorache are această suspiciune, care a intervenit în perioada campaniei electorale”, a spus Simonis, într-un interviu la RFI.
Totuși, Daniel Tudorache a fost pus sub control judiciar, iar cauțiunea în cazul său a fost stabilită la un milion de euro. Tudorache s-a autosuspendat din PSD, însă gestul său nu are nicio relevanță practică dacă el nu se retrage și de pe lista de candidați, pe care ocupă un loc eligibil la Camera Deputaților. E posibil însă ca pesediștii să ia o decizie în acest sens, după încercările liderului PSD, Marcel Ciolacu, de a curăța listele de baroni și persoane cu imagine proastă. În aceste condiții, arestarea lui Tudorache ar putea fi o lovitură serioasă pentru imaginea PSD, și așa șifonată. Foști parlamentari cu ștate vechi precum Marian Oprișan, Șerban Nicolae, Carmen Dan, Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Liviu Pleșoianu, Nicolae Făgădău, Liviu Pop – care își doreau locuri pe listele PSD au fost lăsați pe dinafară de Ciolacu și echipa sa. Unii dintre ei s-au hotărât să candideze pe listele PER, fără șanse reale de a intra din nou în Parlament.
În schimb, social-democrații nu s-au sfiit ca la București să pună pe locuri eligibile toți primarii perdanți începând cu Gabriela Firea, dar și pe Daniel Tudorache (S1), Daniel Florea (S5) și Gabriel Mutu (S6). De altfel, Daniel Florea a fost invitat și el la DNA săptămâna trecută, însă la ieșirea de la audieri, a declarat că are doar calitatea de martor într-un dosar.
Cîțu, campanie la poarta PSD
Liberalii au profitat de moment și le-au trimis social-democraților o scrisoare deschisă, cerându-i lui Ciolacu să ia o decizie în ceea ce priveşte „corupţii de pe listele PSD” la alegerile parlamentare.
Câțu a mers luni alături de candidații liberali aflați pe listele pentru București la sediul PSD pentru a-i înmâna președintelui PSD, Marcel Ciolacu, o scrisoare deschisă în acest sens. Liberalul a dat declarații către presă în fața sediului de partid al social-democraților, dar a refuzat să intre în clădire, acolo unde Ciolacu îl aștepta.
„Am venit la sediul PSD pentru a-i spune domnului Ciolacu să îşi asume toţi corupţii din PSD. Am spus din primul moment că PSD este partidul corupţilor, al celor care fură şi avem în fiecare zi dovezi că aşa este”, a spus Cîţu la sediul central al PSD, din Kiseleff.
Cine are corupți pe listă
La București, PNL va avea cel mai probabil șase fotolii de deputați și trei de senatori. La Camera Deputaților lista este deschisă de liderul Ludovic Orban, urmat de ministrul muncii – Violeta Alexandru, Cristina Trăilă, secretarul general al guvernului – Antonel Tănase, Sebastian Burduja și Cristian Băcanu. Până la acest moment, dintre candidații la Cameră, doar Cristina Trăilă a fost atacată pentru fapte de corupție care nu au dus însă la deschiderea vreunui dosar în instanță. În 2016, fosta sa colegă de partid, Elena Udrea, o acuza pe Trăilă că ar fi drenat bani din fonduri europene pentru firma de avocatură a soţului ei, în calitatea deținută de şefă a Autorităţii pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.
La Senat, lista PNL este deschisă de ministrul finanțelor, Florin Cîțu, urmat de doi miniștri ai educației – Sorin Cîmpeanu și Monica Anisie. Asupra lui Cîmpeanu au planat suspiuni în 2015, când inspectorii Curţii de Conturi au sesizat mai multe nereguli la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti din anul 2013, an în care Sorin Mihai Cîmpeanu era rector. Trebuie spus încă că fostul ministru este un traseist care ocupă în prezent un mandat în Camera Deputaților, fiind ales pe listele ALDE.
La București, PSD are șanse să ia zece deputați și patru senatori. Lista pentru Camera Deputaților a PSD este deschisă de doctorul Alexandru Rafila, urmat de Daniel Tudorache, Diana Tușa, Daniel Florea, Nicoleta-Matilda Goleac, Rodica Nassar și Carmen-Ileana Mihălcescu.
Diana Tușa a fost deputat PNL, însă fiind o apropiată a lui Andrei Chiliman, primar condamnat pentru corupție, a fost exclusă din partid în 2013 și a ajuns să candideze pe listele PSD în 2016 și 2020. Ea este însă în Parlament din 2008.
La rândul său, Nicoleta Matilda Goleac, fost subprefect de București, este soția fostului șef al Administrației Domeniului Public Sector 4 (ADP S4). Soțul ei, Marian Goleac, a fost acuzat de procurorii anticorupție că a obținut, în mod fraudulos, venituri în valoare de peste 1,7 milioane de lei de la societatea deținută de Consiliul Local al Sectorului 4.
Nici imaginea doctorului Adrian Streinu-Cercel nu este chiar imaculată. În anul 2015, Agenția Națională pentru Integritate (ANI) l-a acuzat pe Streinu-Cercel că a fost incompatibil între 2008 și 2012, pentru că a fost simultan manager la Institutul Balș și președinte al Senatului Universității Carol Davila. De asemenea, ANI l-a declarat incompatibil și pentru că între 2010-2012 a fost în același timp manager la Balș și secretar de stat la Ministerul Sănătății. O investigație făcută de Rise Project a arătat că Institutul condus de Streinu-Cercel găsise o metodă de fraudare a asigurărilor de sănătate, prin declararea de boli fictive.