12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăPSD și PNL își cheltuiesc banii de la stat pentru propagandă

PSD și PNL își cheltuiesc banii de la stat pentru propagandă

Raportat la total, partidele au cheltuit cei mai mulți bani pe presă și propagandă (ca și în ianuarie), adică 47%, personal (23%), respectiv chirii și utilități (13%). Cheltuielile pentru consultanța politică și sondaje sunt reduse la jumătate comparativ cu ianuarie, ceea ce poate indica faptul că o parte din fondurile de la începutul anului au fost folosite pentru a acoperi cheltuieli de la alegerile parlamentare.

PSD a cheltuit cel mai mult pentru presă și propagandă (63%), adică 1.7 milioane vs. 1.1 milioane de lei în ianuarie. Pentru personal (19%) nu există diferențe semnificative față de ianuarie. Partidul a plătit și 112,854 lei pentru cotizații la organizațiile politice internaționale.

PNL a cheltuit 1,1 milioane de lei pentru presă și propagandă (69%) față de 1.4 (60%) în ianuarie. Cheltuielile pentru personal sunt similare, dar cheltuielile pentru consultanță politică sunt de trei ori mai mici. Per ansamblu, cheltuielile PNL au scăzut față de ianuarie cu peste 700 mii de lei, cu aproximativ o treime.

USR a cheltuit 52% din bani pentru personal, aproximativ 400 de mii lei, similar cu luna ianuarie. Chiriile și utilitățile au fost mai ieftine ca luna precedentă, însumând 108 mii lei (15%). USR a cheltuit pentru presă și propagandă doar 37,937 lei (5%), mai mult decât în ianuarie (22 mii de lei). USR a plătit 55 de mii lei pentru cotizații la organizații internaționale

Pro România a plătit mai mult decât toate celelalte partide pentru chiriile și utilităţile sediilor și de aproape 11 ori mai mult decât PSD, adică 484,928.62 lei (80% din bani). În ianuarie, nu au fost realizate cheltuieli cu acest scop.

PMP a cheltuit cea mai mare parte a banilor (77,641 lei), adică 73%, pentru personal.

Și PLUS a cheltuit cea mai mare parte a banilor pentru personal, adică 63% din fonduri, similar cu ianuarie. A mai cheltuit 35,864.83 lei pentru onorariile avocaților, executorilor și experților (15%), la jumătate față de ianuarie. De altfel, USR și Plus sunt singurele partide care au cheltuit sume ceva mai consistente pe această temă; în rest, doar PSD a dat aproape 1,000 de EUR pentru acest tip de consultanță.

Suma totală primită în luna februarie este de 19,843,634.81 lei, la fel ca în ianuarie. În luna martie, partidele au primit mai puțin, adică 11.2 milioane de lei.

Partidele au cheltuit cam o treime din banii primiți, adică 6.1 milioane lei. Suma este relativ mai mică decât în ianuarie, când au cheltuit 6.8 milioane de lei. Acest fapt ne arată că de fapt partidele primesc mult mai mulți bani decât nevoile financiare reale.

În rest, USR și PSD au cheltuit aproximativ 36% din bani, PNL și PMP câte un sfert, iar Plus doar 15%. Doar PSD și USR au cheltuit mai mult decât în ianuarie, restul partidelor au avut cheltuieli mai mici.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă