5.7 C
București
vineri, 15 martie 2024
AcasăPoliticăProtestul #rezist anunţat sâmbătă în Piaţa Victoriei nu are autorizaţie

Protestul #rezist anunţat sâmbătă în Piaţa Victoriei nu are autorizaţie

Reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei au declarat, pentru agenţia de presă Mediafax, că protestul #rezist anunţat sâmbătă în Piaţa Victoriei nu are autorizaţie de la Primăria Capitalei în timp ce mitingul PSD a obţinut autorizaţie de la instituţia condusă de Gabriela Firea.

Protestatarii #rezist au anunţat, pe Facebook, că, sâmbătă, între orele 18.00 şi 23.00, în Piaţa Victoriei, vor organiza un protest, care se va suprapune cu mitingul organizat de PSD, aceştia precizând că Liviu Dragnea îşi poate găsi un alt loc pentru aceasta manifestare.

“SĂ FIE CLAR: În Piaţa Victoriei, zilnic între orele 18:00 şi 23:00 există un protest notificat de către protestatarii #rezist. Drept urmare multiplul cercetat penal, infractorul condamnat Liviu Dragnea are dreptul fie să facă miting în Piaţa Victoriei dar în afara intervalului orar 18:00 – 23:00, fie să îşi caută alt loc pentru miting, de preferat la el in Teleorman. Sâmbăta, 9 iunie 2018, în Piaţa Victoriei e protest #rezist, orice altă manifestaţie in zonă şi in intervalul orar este ilegală! NU CEDĂM, NU DĂM ÎNAPOI, PUNCT”, reiese dintr-o postare pe Facebook făcută de prostatarii #rezist.

Partidul Social Democrat a anunţat că, sâmbătă, 9 iunie, între orele 20.00 şi 22.00, va organiza un miting împotriva abuzurilor, în Piaţa Victoriei, manifestare la care vor participa peste 30.000 de persoane.

Mitingul anunţat de PSD va avea loc pe 9 iunie de la ora 20:00, în Piaţa Victoriei, şi va avea ca temă apărarea democraţiei şi a statului de drept, a afirmat ieri, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, liderul partidului, Liviu Dragnea. ”Vrem să arătăm că suntem decişi să mergem până la capăt. Îi așteptăm pe toți cei care doresc să trăiască într-o ţară liberă, unde instituţiile nu mai sunt sub teroare. O ţară care, din cauza unei propagande, se pune problema ca o structură neligitimă, obscură, subterană să paraziteze instituţiile statului, să influenţeze în mod ocult decizii importante, să permită abuzuri, intruziuni ilegale, să permită ca cetăţeni români, firme româneşti să fie închişi, zeci, sute, mii de destine să fie distruse, având în vedere niste interese care nu tot timpul sunt doar din interior”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat ce instituţii se află sub teroare şi ce instituţii fac abuzuri, el a răspuns că le va nominaliza la miting. ”Ne interesează să protejăm justiţia şi pe cei care o înfăptuiesc”, a precizat Dragnea. Liderul PSD a estimat că la miting vor fi prezenți ”câteva sute de mii” de participanți.

 

Decizie fără precedent

Este fără precedent în politica românească organizarea unui miting de către un partid aflat la putere, care deține atât Guvernul, cât și majoritatea parlamentară. De exemplu, mitingurile de protest organizate de USL au avut loc în momente în care Traian Băsescu era președinte, iar Emil Boc premier. După mai 2012, când Victor Ponta a devenit premier, USL a organizat doar manifestări prin care și-a prezentat programul propriu.

Ce spun liderii Coaliției, când vine vorba despre exemple concrete? ”Astăzi citeam un mic raport cu ascultările telefonice din 2005 până în 2014. Sunt 248.000 de persoane care au fost ascultate. Vi se pare normal?”, a fost un exemplu oferit de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu
(ALDE), în sprijinul organizării mitingului. Cifra este dezmințită, însă, de SRI, care susține că au fost ascultate doar 28.000 de persoane pe mandate de siguranță națională. Chiar dacă datele invocate de guvernanți se vor dovedi reale (Ministerul Justiției a fost solicitat să facă verificări), acestea nu dovedesc că există ”un stat paralel și ilegitim”. Cifrele pot dovedi posibile derapaje ale unor instituții alte statului, pentru care PSD și ALDE au pârghii de rezolvare. În cazul citat de Tăriceanu nu este nevoie de niciun miting, ci de un control serios al Comisiei SRI, condusă de senatorul PSD Claudiu Manda.

Manifestarea va avea loc pe 9 iunie, la o zi după ce Înalta Curte de Casație și Justiție are programată o ședință în procesul lui Liviu Dragnea de abuz în serviciu, în care DNA a cerut o pedeapsă de șapte ani de zile. Dacă judecătorii vor pronunța o sentință defavorabilă liderului PSD, mitingul se va transforma într-unul de susținere pentru Liviu Dragnea.

 
Temă schimbată

Inițial, tema mitingului, anunțată de Liviu Dragnea, era susținerea familiei tradiționale. Ulterior, liderii PSD au anunțat că tema mitingului este susținerea premierului Viorica Dăncilă, după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia, iar liderul PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală. Abia în ziua în care ICCJa fixat termen de judecată pe 9 iunie, Liviu Dragnea s-a întâlnit cu deputații PSD și le-a transmis, neoficial, că tema mitingului va fi legată de ”abuzurile din justiție”. Ieri, conducerea PSD a validat propunerea lui Dragnea.

În plus, PSD a insistat să organizeze mitingul în Piața Victoriei, loc devenit simbolul protestelor împotriva tentativelor repetate ale PSD de a modifica legile Justiției. De altfel, graba PSD și preocuparea pentru locație a reieșit și din asumarea unei ore delicate pentru începrea manifestației – ora 20.00. Pe 9 iunie soarele va apune la 20.59 și este greu de crezut că manifestarea se va încheia într-o oră. PSD a renunțat, astfel, la prudența tradițională la capitolul imagine. În ultimul an de zile, mai multe voturi finale pe legile Justiției au fost amânate atunci când se ajungea la ore târzii. Social-democrații se arătau dispuși să piardă o zi pentru a evita eticheta ”Noaptea, ca hoții!”, devenită celebră după ce ordonanța 13 a fost aprobată de Guvernul Grindeanu pe întuneric.

 
Aglomerație de mitinguri

Cea mai probabilă explicație pentru această oră este constrângerea de a respecta legislația privind manifestațiile. Liviu Dragnea a explicat că manifestarea PSD nu se va suprapune cu mitingul LGBT care are loc în aceeaşi zonă. Sâmbătă, 9 iunie, între orele 17.30-20.30 este programat Marşul Bucharest Pride 2018, organizat de asociaţia Accept, pentru respectarea drepturilor persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgender.

Marşul va avea loc pe traseul Piaţa Victoriei – Piaţa Universităţii. Potrivit legii „este interzisă desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în același loc sau pe aceleași trasee, indiferent de caracterul acestora”. Bucharest Pride va avea parte şi de o contramanifestaţie, organizată de Noua Dreaptă, care a primit autorizaţie de la Primăria Capitalei pentru a se întâlni cu susţinătorii la ora 12.30, urmând să se deplaseze pe traseul Piaţa Romană – Piaţa Universităţii – Piaţa Unirii – Patriarhie. Însă, nici PSD nu scapă de concurență. Pe grupul de Facebook PSD-Mafia, este anunţat un protest neautorizat intitulat ”Ciuma roşie, PCR-FSN-PSD”. Protestul anti-PSD este anunţat pentru perioada 18-23, urmând a se suprapune, după ora 20, cu cel al partidului de guvernământ.

 
PSD flutură suspendarea lui Iohannis

Liviu Dragnea a evitat să spună dacă PSD se gândeşte la suspendarea lui Klaus Iohannis, în condiţiile în care mai mulţi lideri locali solicită acest lucru, dacă nu este revocată Laura Codruţa Kvesi. „Noi nu avem o decizie a Curţii Constituţionale până la acest moment. Avem un comunicat, când va fi publicată decizia în Monitorul Oficial, atunci vom aştepta să vedem ce face preşedintele şi vom acţiona în consecinţă. Vă pot spune că nu vom fi de acord ca cineva, orcine, să se plaseze deasupra legii sau Constituţiei”, a declarat Liviu Dragnea. El a spus că a văzut şi „multe alte prostii fără margini”, precum ideea „năstruşnică” a fostului premier Dacian Cioloş de a se organiza un referendum pentru justiţie, precum şi faptul că această decizie a CCR nu ar trebui respectată. Dragnea a precizat că aceşti oameni ”parcă ar susţine ideea de dictatură în România”.

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, sau liderul PSD Ioan Dîrzu au susținut suspendarea președintelui Klaus Iohannis, în cazul în care acesta nu semnează decretul de revocare a Laurei Codruța Kvesi din funcția de procuror-șef al DNA. În schimb, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, s-a pronunțat împotriva suspendării președintelui.

Liberalii vor mitinguri pentru moțiune

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, ieri, că liberalii discută despre posibilitatea organizării unor „ample acţiuni de protest”, în toată ţara, pentru Manifestaţiile ce vor avea loc „în toată ţara”, a susținut Orban. „Vom face apel la toţi cetăţenii români care s-au săturat de PSD şi care îşi dau seama că PSD îşi bate joc de România şi compromite şansele fiecărui român de a trăi mai bine, îi vom chema la acţiunile de protest, altături de membrii şi simpatizanţii noştri”, a adăugat Orban.  Liberalii au decis să înceapă discuţiile în Parlament pentru depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă