5.6 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăPoliticăPropunerile pentru noul statut al partidului încing spiritele între aripile USR și...

Propunerile pentru noul statut al partidului încing spiritele între aripile USR și PLUS

De fapt, modificările pe care unii dintre membrii USR PLUS le-au făcut au fost promovate în ideea stopării unor practici neloiale cu care formațiunea s-a confruntat atât pe parcursul alegerilor din filiale, cât și pe parcursul desemnării candidaților la alegeri. Criticile au venit în mare parte din partea foștilor membrii PLUS, care în organizațiile teritoriale au fost dezavantajați în alegeri, deși au reușit să câștige Capitala, prin alegerea lui Vlad Voiculescu în fruntea acestei filiale. Între timp, atât foștii membrii USR, cât și cei ai PLUS au trimis propuneri de modificare.

 

Calendar

Potrivit calendarului stabilit de useriști, formațiunea s-a aflat în plină dezbatere internă cu privire la statut, urmând a se termina astăzi.

·        22 Iulie – termen pentru comisia de statut să vină cu propunerile de modificare

·        23 Iulie – 4 August – Dezbatere interna asupra propunerilor de modificare

·        6 August – 12 August – Consolidare feedback după dezbatere

·        13 August – 16 August – Aprobare în Biroul Național

·        17 August – 6 Septembtie – Aprobare Comitet Politic

·        2-3 Octombrie – Aprobare în Congresul USR PLUS

 

Propuneri USR

Printre propunerile făcute de foștii membrii USR se pare că a fost inclusiv aceea ca denumirea partidului să nu se mai schimbe, deși noul partid creat în urma fuziunii a fost înregistrat la Tribunal cu denumirea USR PLUS.

O altă problemă ridicată a fost aceea ca atribuțiile cenzorilor să fie preluate de responsabilii financiari. Alte două propuneri au apărut în urma problemelor semnalate în urma alegerilor. Una dintre ele – se referă la faptul că o persoană poate să își plătească cotizația doar în nume propriu, după ce, în timpul alegerilor, unii membrii au semnalat că persone puternice și influente au plătit cotizațiile restante pentru un număr mare de membrii pentru a-i determina să voteze. Faptul a fost semnalat mai ales în organizația Diaspora. Măsura a fost criticată însă pentru că i-ar putea împiedica pe membrii din rural, care nu au acces la bancomate sau homebanking, să își plătească cotizațiile.

Ultima propunere se referea la limitarea transferului membrilor dintr-o organizația în alta tocmai pentru a împiedica votul cu metoda „autobuzul” – o mulțime de membri noi cu drept de vot care înclină balanța într-o organizație.

Propuneri PLUS

La rândul lor, membrii PLUS ar fi propus introducerea sancțiunii cu retragerea sprijinului politic după ce o persoană a fost aleasă candidat, dacă încalcă prevederile statutului. Un caz de acest gen a avut loc la desemnarea candidaturilor pentru Parlament în filiala Diaspora – candidatura lui Vlad Teohari a fost validată la nivelul organizației, apoi invalidată la nivel central.

O a doua sancțiune pentru membrii care au încălcat statutul – suspendarea, apoi retragerea dreptului de vot pentru o perioadă determinată. Principiile de drept stabilesc însă că o persoană nu poate fi sancționată de două ori pentru aceeași faptă.

O a treia propunere se referea la stabilirea de către Biroul Național al partidului a numărului de vicepreședinți și membrii ai birourilor județene din toată țara.

Se pare că membrii PLUS au mai propus și ca unul dintre principiile pentru desemnarea candidatilor pentru functiile publice să fie „lipsa sanctiunilor disciplinare aplicate in ultimul an”. Măsura a fost catalogată de colegi ca arma politică cu care se va putea acționa împotriva membrilor. 

Până în prezent, în cursă s-au înscris Dan Barna și Dacian Cioloș. Aproximativ 1.200 de delegați vor vota noua conducere a partidului rezultat în urma fuziunii, adică componența Biroului Național al USR PLUS, la Congresul de la începutul lui octombrie. Până în prezent, balanța ar înclina în favoarea USR. Săptămâna trecută, Dan Barna anunța că la Congres nu vor putea participa decât delegații care s-au vaccinat împotriva COVID-19.

 

Cele mai citite

Ucraina anunță atacuri asupra unei baze aeriene strategice și a unui port rusesc de la Marea Neagră

Autoritățile de la Kiev au raportat miercuri lovituri asupra unei baze aeriene cheie a aviației ruse și asupra unui port strategic de la Marea...

Scenariu îngrijorător pentru viitorul României în NATO, dacă președinția va fi câștigată de Călin Georgescu

Publicația POLITICO atrage atenția asupra impactului pe care o eventuală victorie a candidatului independent Călin Georgescu în alegerile prezidențiale de duminică, 8 decembrie, l-ar...

Numărul bugetarilor din România depășește 1,3 milioane, un record după 2009

La sfârșitul lunii octombrie, numărul posturilor ocupate în sectorul bugetar al României a trecut de 1,3 milioane, o valoare nemaiîntâlnită din 2009, conform datelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă