Uniunea Europeană intenționează să înființeze o agenție centrală de achiziții pentru materiale critice, cum ar fi litiul și pământurile rare, și să forțeze statele membre să accelereze acordarea de autorizații pentru noi mine și fabrici de prelucrare, potrivit unui proiect legislativ, notează Reuters.
Legea privind materiile prime critice (Critical Raw Materials Act – CRMA), care urmează să fie făcută publică la 14 martie, urmărește să asigure accesul UE la materialele necesare pentru a îndeplini obiectivul blocului de a trece la emisii nete de gaze cu efect de seră zero până în 2050.
Atât UE, cât și Statele Unite încearcă să își reducă dependența de China, care furnizează aproximativ 95% din pământurile rare ale UE.
În luna septembrie a anului trecut, UE a declarat că va aborda această problemă prin introducerea CRMA, care vizează și alte materiale-cheie, cum ar fi litiul, cobaltul și manganul necesare pentru vehiculele electrice (VE) și turbinele eoliene.
„Este necesar să se ia măsuri pentru a asigura accesul la o aprovizionare sigură și durabilă cu materii prime esențiale pentru a proteja reziliența economică și autonomia strategică a Uniunii”, se arată în proiectul de act CRMA.
CRMA ar urma să înființeze o nouă agenție, Consiliul european pentru materii prime critice, pentru a coordona acțiunile, astfel încât, până în 2030, UE să poată produce intern cel puțin 10% și să proceseze cel puțin 40% din materialele strategice necesare în fiecare an, se arată în proiect.
Măsurile de amploare și de cooperare sunt vitale între cei 27 de membri ai UE, se arată în proiect.
„Măsurile naționale necoordonate pentru a asigura o aprovizionare sigură și durabilă cu materii prime critice au un potențial ridicat de denaturare a concurenței și de fragmentare a pieței interne”, se arată în proiect.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!