Alegerile locale, programate la data de 27 septembrie, vor fi prima confruntare majoră dintre formațiunile de stânga – PSD, ALDE și Pro România, și cele de dreapta, reprezentate în principal de PNL și de alianța USR – PLUS.
Încă nu se știe cum vor acționa UDMR și PMP. Dar pentru localitățile cu populație majoritar maghiară UDMR are oricum succesul asigurat, iar în cazul PMP, singurul element important este candidatura la Primăria Capitalei, cu șanse importante, a lui Traian Băsescu.
Pentru Capitală, PNL, USR și PLUS au lansat un proiect comun denumit “Noul București”. El ar urma să fie aplicat de Nicușor Dan, care se declară candidat independent dar este susținut la Primăria Capitalei de PNL, USR și PLUS, precum și de candidații propuși de aceste trei partide pentru cele șase funcții de primar de sector.
„Dreapta modernă pro – europeană s-a unit într-un proiect comun pentru Bucureşti”, a anunțat liderul PNL, premierul Ludovic Orban. “Este și timpul, și momentul, avem și alternativa de a scoate, la propriu, PSD-ul din București”, a declarat, sâmbătă, la rândul lui, președintele USR, Dan Barna.
Nicușor Dan este un politician deja cunoscut și are șanse reala la Primăria Capitalei, dar el va trebui să joace și rolul de garant pentru cei șase candidați ai Dreptei la cele șase sectoare, candidați care sunt aproape necunoscuți.
PNL, USR și PLUS și-au împărțit teritoriile în București. S-a convenit ca alianța USR – PLUS să desemneze candidaţi pentru sectoarele 1, 2 si 4, iar PNL să decidă candidații în sectoarele 3, 5 și 6. Lista finală de candidați este următoarea: Sectorul 1 – Clotilde Armand (USR), Sectorul 2 – Radu Mihai (USR), Sectorul 3 – Adrian Moraru (PNL), Sectorul 4 – Simona Spătaru (PLUS), Sectorul 5 – Cristian Băcanu (PNL), Sectorul 6 – Ciprian Ciucu (PNL).
De pe această listă, se observă că singurii politicieni cu notorietate sunt Clotilde Armand și Ciprian Ciucu. Clotilde Armand este europarlamentar și a mai candidat și acum patru ani la funcția de primar al Sectorului 1, iar Ciprian Ciucu s-a remarcat în funcția de consilier general la Municipiul București, funcție din care a demisionat pentru a putea fi numit director al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP).
“Dreapta modernă proeuropeană s-a unit într-un proiect comun pentru Bucureşti. După săptămâni de discuţii, de analize de evaluări, partenerii din USR PLUS, împreună cu noi, cei din PNL, am hotărât că împreună putem să oferim un viitor mai bun pentru Bucureşti şi o viaţă de calitate mai bună pentru fiecare bucureştean”
Ludovic Orban,
Președinte PNL
“Dacă nu ar fi de râs, ar fi chiar de plâns! Asta era problema naţională! Asta era problema Capitalei! Aveam de toate dar nu aveam dreapta unită! Unită să ce? Să fure? Să mintă? Să aducă în posturi-cheie semidocţi, rubedenii, să transfere haosul din Guvern la Primărie”
Gabriela Firea,
Candidat la funcția de primar general
Ce șanse au partidele de dreapta la alegerile din București?
La Capitală și la două sectoare, PNL, USR și PLUS au șanse mari, dar la alte patru sectoare candidații de dreapta vor face probabil doar figurație.
Ce se va întâmpla după alegerile locale?
Vor urma alegerile pentru Parlament, la care partidele de dreapta vor merge în aceeași formulă iar PSD va fi susținut, probabil, de ALDE și de Pro România.
Cu excepția lui Nicușor Dan, a lui Clotilde Armand și a lui Ciprian Ciucu, ceilalți candidați la București ai Dreptei vor avea o misiune aproape imposibilă.
În Sectorul 2, “anonimul” Radu Mihai va concura împotriva lui Neculai Onțanu – candidatul PSD, care a mai fost primar și a avut o imagine bună în sector. În Sectorul 3, Adrian Moraru ar trebui să se lupte simultan și cu actualul primar Robert Negoiță (foarte controversat, dar care are totuși mulți simpatizanți) și cu Aurelian Bădulescu (viceprimar la Capitală, mâna forte a Gabrielei Firea, susținut de PSD). La Sectorul 4, Simona Spătaru (PLUS) trebuie să concureze cu primarul în funcție, Daniel Băluță – foarte cunoscut, susținut în continuare de PSD.
La Sectorul 5, șansele lui Cristian Băcanu (PNL) sunt foarte mult influențate de numele contracandidaților săi. Una dintre posibilele candidaturi va fi cea a lui Cristian Popescu Piedone (fost primar, demisionat la momentul tragediei de la Clubul Colectiv). Dacă Piedone candidează din nou, el are postul de primar de sector ca și asigurat.
Gabriela Firea, șefa PSD București și candidată la un nou mandat de primar al Capitalei, a reacționat ironic în momentul în care a aflat cine vor fi candidații Dreptei în orașul pe care ea îl conduce și pe care vrea să-l conducă în continuare.
„S-a unit dreapta!! Wooooowww!!! Cine?? Partidele de dreapta!! Tare de tot!! Bulversant! Teribil! Eclatant! Vezuvian!! Dacă nu ar fi de râs, ar fi chiar de plâns! Asta era problema naţională! Asta era problema Capitalei! Aveam de toate dar nu aveam dreapta unită! Unită să ce? Să fure? Să mintă? Să aducă în posturi-cheie semidocţi, rubedenii, să transfere haosul din Guvern la Primărie?”, a scris primarul Gabriela Firea, acum două zile, pe contul ei de Facebook.