10.5 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăPoliticăPreședinții consiliilor județene vor fi aleși prin vot direct

Președinții consiliilor județene vor fi aleși prin vot direct

Actualii președinți de consilii județene au solicitat această OUG, de teamă că anul viitor, după alegerile locale, nu vor mai prinde aceste funcții. Ei se bazează pe notorietatea lor pentru a fi aleși direct. 

Actualii președinți de consilii județene au solicitat această OUG, de teamă că anul viitor, după alegerile locale, nu vor mai prinde aceste funcții. Ei se bazează pe notorietatea lor pentru a fi aleși direct. 

 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, în debutul şedinţei de Guvern că va fi modificată legislaţia pentru ca preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales din nou prin vot direct de către cetăţeni. Premierul a susţinut că acest lucru va da mai multă legitimitate şi respondebilitate preşedinţilor care vor puneîn practică strategiile pentru care cetăţenii i-au ales. ”Preşedintele Consiliului judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”, a argumentat premierul.

”Avem în şedinţa de azi (luni-n.red.) un act normativ prin care modificăm modul de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean. Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprima în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislaţia, astfel încât preşedintele CJ să fie ales, din nou, prin vor direct de comunitatea locală”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, ieri, la Palatul Victoria.

În prezent, președinții Consiliilor Județene sunt numiți de către consilierii județeni, în urma negocierilor dintre partide. De-a lungul timpului, modalitatea de alegere a președintelui Consiliului Județean a suferit modificări de la alegerea sa în mod indirect de către consiliile județene în perioada 1991-2008, la alegerea sa prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat în perioada 2008-2016 și revenirea la alegere în mod indirect începând cu anul 2016, se arată în nota de fundamentare a proiectului. În 2015, Parlamentul a introdus alegerea președinților CJ de către consilieri, fiind vorba de o încercare a liderului PSD Victor Ponta de a-i controla pe baronii locali. 

”Având în vedere efectele pozitive ale alegerii președintelui consiliului județean în mod direct de către colectivitatea locală de la nivelul județului, se impune revenirea la scrutin uninominal în ceea ce privește alegerea președintelui consiliului județean”, se precizează în nota de fundamentare. Proiectul a fost inițiat de Ministerul Dezvoltării.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că schimbarea legii electorale făcută ieri prin ordonanţă de urgenţă este ”o concesie” pe care premierul vrea să o facă ”baronilor PSD”, în încercarea de a le câştiga sprijinul.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Asigurările PAD, luate în vizor. USR cere reformă în asigurările de locuințe

Asigurările obligatorii de locuințe sunt plătite degeaba de mulți proprietari de case, atrage atenția USR. Este vorba despre sume de bani achitate de două...

Apple lansează laptopurile MacBook Air cu cipuri M3

Apple a prezentat luni noi laptopuri MacBook Air cu cele mai recente procesoare M3, mizând pe faptul că modelele mai puternice vor atrage consumatorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă