9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăPreședintele României se întâlnește cu premierul din Luxemburg în poligonul de la...

Președintele României se întâlnește cu premierul din Luxemburg în poligonul de la Cincu

Președintele României, Klaus Iohannis, se întâlnește cu premierul statului Luxemburg, Xavier Bettel, în poligonul de la Cincu.

Obiectivul militar de la Cincu (județul Brașov) este centrul principal de pregătire al Forțelor Terestre ale României. De asemenea, la Cincu are sediul Grupul de Luptă NATO din România. Acest Grup de Luptă (Battle Group) este condus de Franța și are în componență și militari din Luxemburg.

Vizita la Cincu a președintelui Iohannis și a premierului Bettel se desfășoară de-a lungul zilei de 5 septembrie 2023. Cei doi oficiali vor avea “Convorbiri tête-à-tête”, apoi convorbiri oficiale, a anunțat Președinția României. Apoi, cei doi oficiali se vor întâlni cu militarii dislocați în bază. În final, președintele Iohannis și premierul Bettel vor avea declarații de presă comune.

Decizia de înființare a Grupurilor de Luptă a fost luată de conducerea NATO la Summit-ul din Țara Galilor, din anul 2014, după ce Rusia a ocupat Crimeea. La acel moment s-au înființat trei unități tip Battle Group. Apoi, în anul 2022, după ce Rusia a atacat Ucraina, NATO a decis mărirea numărului de Grupuri de Luptă de la trei la șase. Unul dintre cele trei Grupuri care s-a înființat în anul 2022 este cel din România, cu sediul la Cincu. Battle Group Romania are un efectiv de circa o mie de militari.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă