Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis la Parlament, marți, textul Legii pentru declararea datei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon, cerând parlamentarilor să reexamineze acest act normativ.
Legea ar urma să declare, în România, data de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon. Textul deja aprobat de Parlament și validat de CCR indică posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei Tratatului de la Trianon.
Președintele Iohannis subliniază, în cererea de reexaminare, că aprobarea în Parlamentul României a acestei legi a generat numeroase critici atât din partea experţilor cât şi a unor organizaţii neguvernamentale.
„Reacţiile produse la nivelul societăţii civile, precum şi amploarea acestora au pus în evidenţă faptul că această lege, în forma adoptată de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic şi consistent de consultare şi dezbatere publică. Din această perspectivă, considerăm că se impune reanalizarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, prin reluarea de către Parlament a întregului proces deliberativ asupra legii şi iniţierea unei largi analize şi consultări, în care să fie implicaţi specialişti, istorici, cercetători, profesori, academicieni, instituţii de învăţământ, instituţii publice, reprezentanţi ai societăţii civile”, precizează șeful statului în cererea de reexaminare adresată Parlamentului României.
Tratatul de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920, a stabilit frontierele Ungariei în urma finalizării primului Război Mondial, inclusiv în ceea ce privește apartenența Transilvaniei la România.