3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăPoliticăPremierul Ciucă este candidat unic la funcția de președinte PNL. "Este adevărat,...

Premierul Ciucă este candidat unic la funcția de președinte PNL. „Este adevărat, nu am vechime în partid, nu am experiență politică”, recunoaște Ciucă

La alegerile care se desfășoară duminică, 10 aprilie, Nicolae Ciucă este candidat unic la funcția de președinte PNL.

Nicolae Ciucă este prim-ministru și este senator PNL de Olt. El își va păstra și aceste două funcții, dacă va fi ales în fruntea partidului.

UPDATE 12.00 Nicolae Ciucă a ținut un discurs în calitate de candidat la conducerea PNL. El și-a început discursul cerând un moment de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina.

„Este adevărat, nu am vechime în partid, nu am experiență politică”, a recunoscut Nicolae Ciucă.

––––––

UPDATE 11.15 Florin Cîțu a dat mâna cu Nicolae Ciucă, sugerând că-l felicită pe viitorul președinte. Totuși, în sala Congresului, Ciucă și Cîțu nu stau alături. Ciucă este așezat în primul rând, între Lucian Bode și Gheorghe Flutur.

Principalii lideri PNL îl susțin pe Nicolae Ciucă

UPDATE 11.00 Nicolae Ciucă a apărut la Congresul PNL alături de Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Rareș Bogdan. Imaginea sugerează că aceștia vor face parte din echipa noului președinte Ciucă. Lucian Bode este ministru de Interne și a preluat și funcția de secretar general al PNL, după demisia lui Dan Vîlceanu. Gheorghe Flutur este prim-vicepreședinte PNL și a fost președinte interimar PNL timp de o săptămână, până astăzi. Rareș Bogdan este prim-vicepreședinte PNL și europarlamentar.

––––-

Nicolae Ciucă a fost militar de carieră și a putut să se înscrie în PNL abia după ce a trecut în rezervă. Actualul premier este membru PNL din octombrie 2020, deci are sub doi ani vechime în partid. Statutul partidului precizează că un candidat la funcția de președinte trebuie să aibă cel puțin cinci ani vechime. Pentru a fi, totuși, posibilă candidatura lui Ciucă, Biroul Executiv PNL a aprobat o derogare, la data de 5 aprilie. O zi mai târziu, Ciucă și-a înaintat candidatura la funcția de președinte al partidului.

„Deciziile şi opţiunile politice rămân apanajul partidului, în timp ce aplicarea acestor decizii ţine de dinamica din coaliţie, de dezbaterile şi deciziile din interiorul organismelor de conducere ale marii coaliţii şi de opţiunile Guvernului şi ale prim-ministrului”, se arată în moţiunea de candidat a lui Nicolae Ciucă. Dacă va fi ales președinte al partidului, moțiunea lui Ciucă va deveni programul politic al PNL. Până în anul 2023, Nicolae Ciucă ar urma să fie și premier. În 2023, conform înțelegerii din Coaliție, funcția de premier ar fi preluată de PSD.

Congresul Extraordinar al Partidului Naţional Liberal se desfășoară duminică, 10 aprilie 2022 la Palatul Parlamentului. Această acțiune a devenit necesară după ce, acum opt zile, Florin Cîțu a demisionat din funcția de președinte al PNL. Demisia i-a fost cerută lui Cîțu de mai mulți șefi de filiale județene, la șase luni de când fusese ales în fruntea partidului. Cîțu ar urma să fie și el prezent la Congresul Extraordinar în care va fi votată candidatura lui Ciucă.

La Congresul din septembrie 2021, Florin Cîțu cîștigase funcția de președinte al partidului în fața lui Ludovic Orban.

Ciucă va fi premier și președinte PNL, iar Cîțu rămâne președintele Senatului

Acum, Florin Cîțu își păstrează funcția de președinte al Senatului. În privința lui Ludovic Orban, acesta a demisionat din fruntea Camerei Deputaților și din PNL după ce a pierdut conducerea partidului. Orban a înființat un alt partid, Forța Dreptei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...

Până la ora 19,30, au votat 9.066.856 de alegători, reprezentând 50,34% din numărul celor înscrişi în listele electorale

Au votat peste 9 milioane de români, mai mulți decât la alegerile prezidențiale din 2019, la aceeași oră  Cristian Popescu Piedone a primit o amendă...
Ultima oră
Pe aceeași temă