Sectorul 1 se află începând de vineri sub stare de alertă și tot atunci a fost semnat un nou contract de colectare a deșeurilor necontrolate de pe spațiile verzi cu firma Brai-Cata.
Înaintea ședinței, consilierii PNL, conduși de Sebastian Burduja, au anunțat condițiile în care vor susține rezilierea contractului cu Romprest. Burduja a subliniat că liberalii cer niște „lucruri simple” – precum ridicarea gunoiului și asigurarea că o eventuală reziliere a contractului se va face în condiții de legalitate pentru ca cetățenii să nu fie supuși riscului de a plăti prejudicii.
Liberalii au spus că urmau să meargă în ședință cu mai multe amendamente. „PNL va susţine un demers de iniţiere a unei acţiuni în instanţă pentru această reziliere. Este o chestiune care trebuie tranşată de instanţă, dacă asta se doreşte, cu legalitatea acţiunii asumate, aşa cum scrie la lege, de primar şi aparatul primarului. Vă reamintesc că rolul Consiliului Local este acela de a vota pe oportunitate. Colegii mei vă vor spune că avem nişte amendamente la acest proiect prin care ne asigurăm că votul în Consiliu este dat pe oportunitate, iar legalitatea şi respectiv prejudiciile care pot rezulta din lipsa legalităţii sunt în sarcina celor care au datoria să verifice aceste aceste lucruri, deci actualul primar şi aparatului dânsei”, a afirmat Sebastian Burduja.
„PNL a susţinut de opt luni de zile, de când dânsa a pornit această luptă personală, nişte lucruri foarte simple – că gunoiul trebuie strâns, că nu ne interesează firma care îl strânge şi că toate demersurile trebuie să fie legale pentru a nu expune Primăria, de fapt cetăţenii Sectorului 1 unor riscuri de plăti prejudicii de zeci şi sute de milioane euro sau alte riscuri în instanţă”. SEBASTIAN BURDUJA, PREȘEDINTE PNL S1
Consilierii PNL au fost vinerea trecută în sediul Primăriei Sectorului 1, însă nu au putut gira în Consiliul Local un proiect ilegal, a adăugat Burduja. El a s-a referit la ultima ședință convocată de primar, care avea pe ordinea de zi tot rezilierea contractului. „În finalul intervenţiei colegilor mei veţi afla şi ştirea bombă a zilei care nu are legătură cu acest scandal. Vinerea trecută consilierii PNL au fost în sală, au fost în Primărie şi nu au lipsit de la locul de muncă, dar nu puteau merge în sală pentru a gira un proiect de Consiliu Local ilegal. Avizul Direcţiei Juridice spune foarte clar că este favorabil, sub rezerva existenţei înscrisurilor care să probeze de fapt o negociere cu această firmă şi aceasta este clauza contractuală. Noi nu dorim să înlocuim firma unei mafii, cum spune doamna primar, cu firma unei alte mafii, cum am citit în presă”, a explicat liderul PNL Sector 1.
Clotilde Armand a convocat, pentru ziua de ieri, o nouă şedinţă extraordinară a Consiliului Local pentru a vota un proiect care să-i permită să ceară în instanţă rezilierea contractului cu Romprest, lucru pe care îl ceruse și vineri, iar ulterior a acuzat că a fost „boicotată” de PNL și PSD. Armand susține că este nevoie de mandatarea primarului, încă consilierii o acuză că încearcă să devieze atenţia publică cu „o nouă păcăleală”.
„Ziua și păcăleala”
Consilierii PNL Sector 1 spun că este „ziua şi păcăleala” în Primăria Sectorului 1. „Ca să devieze atenţia publică de la faptul că a contractat un operator de salubritate cu tarife mai mari decât Romprest, înainte de începerea stării de alertă care îi permitea acest lucru şi cu un trecut cel puţin bizar (culmea, dezvăluit chiar de ziare de casă ale USRPLUS), primarul sectorului 1 începe săptămâna cu o nouă păcăleală”, au spus consilierii, referindu-se la noul contract cu firma Brai-Cata.
Vineri, Administrația Domeniului Public Sector 1 a achiziționat servicii de colectare, transport și tratare/eliminare/depozitare a 100 de tone de gunoaie în aria Sectorului 1, în valoare totală de 62.900 de lei. Serviciile includ atât deșeurile necontrolate cât și coșurile de gunoi stradale, potrivit unui anunț al primarului.
Chiar dacă ne aflăm într-o stare de alertă cauzată de șantajul operatorului delegat de salubrizare și achiziția a fost făcută în regim de urgență, prețul total per tonă este mai mic decât cel prestat de Romprest, conform facturilor publicate, a susținut primarul S1.
Prețul pentru colectare, transport și tratare/eliminare/depozitare deșeuri necontrolate:
– 629 de lei/tonă fără TVA prin firma Brai-Cata SRL;
– 883 de lei/tonă fără TVA prin firma Romprest.
Prețul pentru colectare, transport și tratare/eliminare/depozitare deșeuri din coșuri stradale:
– 629 de lei/tonă fără TVA prin firma Brai-Cata SRL;
– 4796 de lei/tonă fără TVA prin firma Romprest.