12.3 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăEconomieCriza EnergeticăPlanul nu mai funcționează. Nu putem avea mai puțină poluare în plină...

Planul nu mai funcționează. Nu putem avea mai puțină poluare în plină criză energetică. Ce soluții ar fi

Președintele Klaus Iohannis discută despre securitate energetică, despre securitate în general și planuri de reducere a poluării, doar că nu îi atrage nimeni atenția că vorbește despre planuri mărețe pe următoarele decenii, în timp ce noi stăm cu războiul la ușă, în pragul sezonului rece când facturile la utilități vor fi de cel puțin zeci chiar sute de euro pe lună.

Klaus Iohannis se află în aceste zile la New York la Consiliul ONU, unde se discută despre tot felul de măsuri de securitate. “Legătura dintre schimbările climatice şi pace şi securitate ar trebui să fie mai proeminentă în cadrul discuţiilor noastre, inclusiv la nivelul Consiliului de Securitate. În pofida eforturilor noastre, nu am reuşit să depăşim criza triplă a schimbărilor climatice, a poluării şi a pierderii biodiversităţii. Toate eforturile noastre la nivelul Uniunii Europene şi în coordonare cu partenerii internaţionali au scopul de a identifica şi implementa cele mai bune soluţii la aceste probleme grave”, a afirmat Klaus Iohannis.

Între timp, aici la București, Coaliția anunță din când în când noi măsuri de supraviețuire pentru sezonul rece. Premierul Ciucă și-a găsit singur de treabă, s-a pus să schimbe oate becurile în instituțiile guvernamentale și vrea să le schimbe și populației printr-un program numit Rabla becurilor, iar Marcel Ciolacu spune că lucrează bine cu premierul, dar i se pare strigător la cer să se ajungă la măsuri de economisire.

,,Noi trebuie să îi lăsăm pe români în pace, au singuri înţelepciunea de a face economii atât cât au nevoie, fiindcă fac o economie la propriul buget al familiei. Deja am dovedit că reacţia românilor este una corectă şi să nu mai intervenim cu astfel de anunţuri.”, a spus Ciolacu.

Din dorința de a avea un mediu mai puțin poluat, s-a convenit de ceva vreme plata certificatului verde la facturi, care este un titlul care atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. Tariful s-a scumpit și acesta este unul dintre factorii majorării prețului la energie. Oare mai este de interes să ne gândim la mai puțină poluare acum când vom muri de frig?

“Eliminarea certificatelor verzi şi a bonusului de cogenerare ar reduce imediat preţul final facturat la energia electrică cu aproape 10% şi împreună cu o reducere a TVA de la 19% la 5% la energie, reducerea preţurilor la energie ar fi de aproape 30%. Chiar nu înţeleg de ce Guvernul PSD-PNL refuză să adopte această soluţie concretă pe care eu am iniţiat-o alături de parlamentarii Forţa Dreptei încă de la începutul acestui an pentru reducerea preţurilor la energie.”, a declarat deputatul partidului Forța Dreptei, Ionel Dancă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, stă relaxat și spune că avem legea Offshore, care se va aplica, însă nu ne mai prezintă nicio soluție clară de reducere a plăților la facturile românilor.

,,Este nevoie de gaz natural în piaţă şi România poate juca un rol. Eu cred că Legea offshore este suficient de clară. Eu cred că se va lua o decizia până la finalul acestui an”, a spus Popescu în fața jurnaliștilor.

Și totuși soluții și variante există

Consilierul prezidențial pe probleme economice Cosmin Marinescu punctează într-o analiză faptul că: ,,Economia europeană este puternic influențată de obiectivele Pactului verde, în condițiile unei crize energetice care se resimte tot mai adânc în competitivitatea industrială și în performanța marilor consumatori de energie, precum industria construcțiilor, siderurgia, industria auto.

Prioritățile energetice ambițioase ale Uniunii Europene au făcut ca ponderea energiilor regenerabile în mix-ul energetic european să crească, în ultimul deceniu, cu 16 puncte procentuale, de la 22% la 38%. Însă, în ciuda acestui progres remarcabil, dependența energetică a Uniunii s-a înrăutățit, de fapt, ceea ce ridică semne de întrebare privind soluțiile pe care le avem la îndemână pe termen scurt.” spune Marinescu.

Analistul mai punctează că: ,,parcursul Pactului verde european în materie de mediu și energie este un factor cheie, dar care poate acționa asupra economiilor europene cu beneficii și viteze diferite, și cu implicații profunde pe termen lung. Tocmai de aceea, trebuie să fim pe deplin conștienți că decalajele de competitivitate acumulate în acești ani în raport cu piața mondială vor fi decisive, mult timp de acum înainte, pentru poziția Uniunii Europene pe harta competitivității industriale la nivel global.”, a mai spus Cosmin Marinescu.

Concluzia este una singură, avem nevoie de un Guvern puternic care să pună în aplicare măsuri urgente și adaptate acestor vremuri de criză.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Cum să efectuați o curățenie temeinică în camerele de hotel

Atunci când mergem la hotel, ne dorim, ca și clienți, sa găsim un loc primitor și foarte curat. Așa că, cei care se ocupă...

O parte din curentul ieftin de la Hidroelectrica e captivă serviciilor secrete

SRI a încredințat fără licitație un contract de achiziție de curent electric producătorului de stat Hidroelectrica. Serviciul Român de Informații este unul dintre beneficiarii...

Rusia – Ucraina, ziua 707: Zelenski trimite o delegație pentru negocieri la granița cu Polonia

După zile de proteste ale fermierilor polonezi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea acum să îi trimită pe prim-ministrul Denis Şmîhal şi pe alţi membri...
Ultima oră
Pe aceeași temă