21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăPensiile speciale pentru parlamentari, din nou, la mâna CCR

Pensiile speciale pentru parlamentari, din nou, la mâna CCR

 

O organizație obscură, numită Asociația Foștilor Parlamentari, vrea să sesizeze Avocatul Poporului care să atace la CCR constituționalitatea eliminării așa numitei „indemnizații pentru limită de vârstă” de care beneficiază aleșii.

Cel care a făcut public demersul a fost fostul senator USR Mihai Goțiu care a spus că a fost contactat de această asociație care i-a cerut să semneze petiția către Avocatul Poporului. Goțiu însă a fost unul dintre susținătorii eliminării pensiilor speciale și în trecut, însă el a fost printre cei care și-au dat demisia din Parlament înainte de termen – tocmai pentru a nu beneficia de această indemnizație.

„Ce așteaptă acești foști parlamentari de la Avocatul Poporului? Nu e greu de ghicit: să atace la Curtea Constituțională a României (CCR), legea adoptată săptămâna trecută de Parlament, de eliminare a pensiilor ”, a scris Mihai Goțiu.

Un atac asupra eliminării dat de Avocatul Poporului ar fi fost una dintre posibilitățile de contestare a legii, în condițiile în care partidele parlamentare nu pot ataca în mod fățiș la CCR. Evident, președintele sau Guvernul nu au motive să o atace. O altă variantă ar fi fost deschiderea unui proces al unuia sau a mai multor parlamentari care să își ceară drepturile și ridicarea unei excepții de neconstituționalitate în timpul procesului. Totuși, aceasta ar fi însemnat ca legea să intre în vigoare și să își producă efectele.

Avocatul Poporului, pe făraș

Dacă va dori să atace legea la CCR, Avocatul Poporului va trebui să se grăbească. În acest moment, coaliția de guvernare are ca prioritate schimbarea lui Renate Weber din această funcție. Cel mai probabil, partidele din coaliție vor pune chestiunea pe tapet imediat după ce vor rezolva o altă urgență – aceea a proiectului de buget, care va fi aprobat săptămâna viitoare de plenul Parlamentului.

Pe de altă parte, un fost președinte al CCR, Augustin Zegrean, susține că, din punctul său de vedere, CCR nu are de ce să declare legea neconstituțională. Aceasta în condițiile în care Zegrean a fost și el parlamentar, deci beneficiar. „Motivele invocate nu sunt valabile. Niciunul dintre ele nu ar duce la declararea neconstituționalității legii, pentru că, în primul rând, nu e vorba de o pensie, e vorba de o indemnizație pentru limită de vârstă. Foștii parlamentari au și o altă pensie contributivă. Nu trebuie tratată ca o pensie. Referitor la drepturile câștigate, nu este o teorie constituțională. În Constituție nu veți găsi nicăieri scris că un drept câștigat așa rămâne pe vecie. Dacă ar fi așa, ar însemna că nicio lege nu ar mai putea fi abrogată”, a declarat Zegrean, la Digi24.  

Parlamentarii de la toate partidele s-au întrecut săptămâna trecută în votul dat pentru eliminarea acestor articole din statutul deputaților și senatorilor. Singurii care s-au opus și au susținut impozitarea acestor pensii au fost cei de la UDMR. Nici minoritățile naționale alta decât cea maghiară nu au fost mulțumite cu această decizie.

„Motivele invocate nu sunt valabile. Niciunul dintre ele nu ar duce la declararea neconstituționalității legii, pentru că, în primul rând, nu e vorba de o pensie, e vorba de o indemnizație pentru limită de vârstă”. AUGUSTIN ZEGREAN, FOST PREȘEDINTE CCR

 

TEHNIC VORBIND

Asociația Foștilor Parlamentari

Obscura organizație se pare că ea a fost înființată în 2009 și din ea făceau parte nouă membri, foști parlamentari FSN, PSD, PNL, PRM și PC, la fel de obscuri.

Membri

Printre aceștia, Vasile Rădulescu – președinte, de la FSN, Corneliu Ciontu, care a fost pentru scurt timp chiar președinte PRM (a fost ulterior dat afară de Corneliu Vadim Tudor, cu mare scandal), Ion Basgan (PNL), Maria Lazăr (PSD), Marcel Chirițescu (FSN), Gheorghe Glăvan (FSN), Gavrilă Vasilescu (PC).

Legitimitate

„Din punctul meu de vedere, asociația asta n-are absolut nicio reprezentativitate ori legitimitate de a se exprima în numele tuturor foștilor parlamentari, în ciuda denumirii pompoase”, susține Mihai Goțiu. 

 

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă