Moțiunea de cenzură inițiată de PNL și semnată de parlamentari ai USR și PMP a fost depusă, ieri, în Parlament. Moțiunea este intitulată ”Demiterea guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”. Depunerea moțiunii a fost anunțată săptămâna trecută de liderul PNL, Ludovic Orban (foto).
Potrivit Constituției, pentru ca o moțiune de cenzură să fie aprobată și guvernul să fie demis este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor, adică 233 de voturi, din 465 de parlamentari. Opoziția poate strânge maximum 170 de voturi. PNL, USR și PMP au împreună 155 de senatori și deputați. Există și 16 parlamentari independenți, din care 11 fac parte din partidul lui Victor Ponta, Pro România. Dacă parlamentarii lui Ponta s-ar alătura Opoziției, moțiunea ar strânge în jur de 166 de voturi și ar putea ajunge la 171 de voturi de voturi, în funcție de opțiunea celorlalți independenți. Însă, liberalii sunt nevoiți să scadă cel puțin un vot din propriile rânduri. Moțiunea de cenzură a fost semnată de 152 de parlamentari, printre cei care nu au semnat numărându-se Siminica Mirea (PNL), care ar putea pleca la ALDE.
De cealaltă parte a baricadei, coaliția de guvernare pare stăpână pe situație. Partidele care formează Guvernul, PSD și ALDE, au împreună 247 de voturi dar au și sprijinul UDMR (30 de voturi) și la Minorităților (17). În total, coaliția majoritară are de partea sa 294 de sentori și deputați.
Speranțele inițiatorilor moțiunii de cenzură se legau de existența unor parlamentari nemulțumiți în PSD, care să se grupeze în jurul fostului premier Mihai Tudose. Posibilitatea acestui scenariu a fost amplificată de faptul că liderul PSD Liviu Dragnea a amânat ședința în care Parlamentul ar fi urmat să voteze numirea lui Gabriel Vlase în fruntea Serviciului Român de Informații Externe (SIE). Vlase, propus de președintele Klaus Iohannis, face parte din tabăra lui Mihai Tudose. Însă, în PSD spiritele par să se fi calmat după ce Gabriel Vlase a condus, în calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților, ședința în care a fost aprobat noul Cod de procedură penală, care îl avantajează inclusiv pe Liviu Dragnea.
Rechizitoriul guvernării PSD
Potrivit textului moțiunii, semnatarii reproșează, printra altele Guvernului PSD-ALDE că amenință, prin miniștrii săi, proprietatea privată a 7 milioane de contribuabili la Pilonul 2 de pensii. ”Am ajuns cu toții să ne rușinăm atunci când vorbim despre Guvernul României, fie în plan extern, fie în interiorul țării. Nu a fost niciun moment un secret faptul că doamna Viorica Dăncilă nu îndeplinește decât formal această funcție, adevăratul prim-ministru fiind, în fapt, domnul Liviu Dragnea”, susțin semnatarii.
Inițiatorii moțiunii reclamă rata ridicată a inflației de 5,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani de zile, ceea ce a avut ca efect scăderea puterii de cumpărare, creșterea facturilor le energie electrică sau utilități. ROBOR, indicatorul de referință pentru dobânzile la creditele bancare, a ajuns la aproape 3%, adică la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, determinând creșteri importante ale ratelor bancare.
”Nu ne-ați lămurit dacă Guvernul va putea plăti pensiile și salariile până la sfârșitul anului! Deși spuneți că aveți bani în buget, datele publicate de Guvern demonstrează contrariul! Veniturile care vin la buget cresc pe jumătate față de viteza cu care cresc cheltuielile!”, se afirmă în document. ”Numai de la ultimele alegeri din anul 2016, ați îndatorat România cu peste 24 de miliarde”, se afirmă în document. Potrivit semnatarilor, anul 2018 reprezintă al doilea an în care banii pentru investiții publice sunt sacrificați, din cauza problemelor bugetare. România nu are infrastructură dezvoltată pentru că autoritățile responsabile nu reușesc să absoarbă fondurile europene destinate domeniului transporturilor.
Acuzații de pasivitate
Semnatarii reclamă și eșecul ”pe linie” în ceea ce privește ameliorarea condițiilor din penitenciare, acuzându-l pe ministrul Justiției că nu a luat măsuri pentru a compensa deficitul de personal sau pentru a asigura finanţarea adecvată . Viorica Dăncilă trebuie demisă, deoarece ”nu are nici curajul și nici puterea să se opună deciziilor arbitare ale șefului său de partid”. ”Astfel, chiar sub ochii prim-ministrului, legile justiției sunt mutilate, pentru interese politice obscure. Codurile penale sunt modificate cu dedicație!”, afirmă autorii moțiunii. Potrivit documentului, prin modificările la Codul de procedură penală se facilitează ”scăparea de răspundere penală nu doar a infractorilor urmăriți pentru fapte de corupție sau de serviciu, ci inclusiv a celor care săvârșesc omoruri, violuri, tâlhării sau alte asemenea”. Este reclamată, de asemenea, amputarea atribuțiilor președintelui Iohannis. ”PSD-ALDE, cu mâna CCR, a mutat decizia privitoare la revocarea procurorilor marilor parchete în curtea Ministrului Justiției, ministru numit politic care poate lua oricând decizii politice arbitrare, înlocuind procurori în funcție de interese politice”, se afirmă în document.
Semnatarii reclamă blocarea investițiilor în școli, politizarea sistemului educațional sau ”proiectul comunist” al manualului unic.
Componența Parlamentului
PSD – 219
PNL – 94
USR – 41
UDMR – 30
ALDE – 28
PMP – 20
Minorități – 17
Independenți – 16