Cererea asociației Noua Dreaptă de înregistrare ca partid a fost admisă, luni, de Tribunalul București. Astfel, dacă în termen de cinci zile decizia Tribunalului nu este contestată, Noua Dreaptă va fi înregistrată definitiv ca partid.
”Admite excepţia netimbrării cererii de intervenţie. Anulează, ca netimbrată, cererea de intervenţie în interes propriu formulată de Rapcea Mihai. Admite cererea. Dispune înregistrarea Partidului Noua Dreaptă în Registrul Special al instanţei. Cu apel în termen de 5 zile de la comunicare, cererea de apel urmând a fi depusă la Tribunalul București. Pronunţată în ședinţă publică azi, 28.09.2015”, se arată în decizia Tribunalului.
În programul partidului: Unificarea României cu Republica Moldova
Avocatul Tudor Ionescu, președintele Asociației Noua Dreaptă a înregistrat pe 29 mai 2015 la Tribunalul București cererea pentru înființarea Partidului Noua Dreaptă. Judecătorii au amânat analizarea cererii pentru luna septembrie 2015, iar decizia a fost dată de Secția III Civilă la începutul acestei săptămâni.
Proiectul noului partid are trei membri fondatori: Tudor Ionescu, Alexandru Năstase și Dorin George Lala. Primii doi au fost și fondatorii asociației Noua Dreaptă la începutul anilor 2000, iar Lala este președintele filialei din sectorul 2 București.
Programul politic al partidului cuprinde și: unificarea României cu Republica Moldova pe modelul Germaniei, eradicarea corupției, a șomajului și a sărăciei, anularea privatizărilor frauduloase, pensii decente, stoparea declinului demografic, protejarea sacralității familiei, destructurarea clanurilor interlope, stoparea tăierii abuzive a pădurilor sau formarea unei noi clase politice educată în spiritul apărării și promovării intereselor naționale.
Nu este prima dată când asociația Noua Dreaptă încearcă să se înregistreze ca partid. Prima încercare, de acum șase ani, s-a soldat cu un dosar penal pentru fals în acte.
Extrema dreaptă românească, alimentată de criza refugiaților
Specialistul în comunicare politică, Antonio Momoc, a explicat că extrema dreaptă din România are șanse să crească, în contextul crizei refugiaților care alimentează curentele naționaliste și xenofobe.
”Pe măsură ce crește frică iraționala și nesiguranța cultivată cu iresponsabilitate de anumiți lideri de opinie va crește și extremă dreaptă în România. Ce se întâmplă acum în online e doar o pregătire a terenului. Pericolul cel mai mare urmare a crizei refugiaților nu e islamizarea Europei, ci exacerbarea curentelor naționaliste și xenofobe. Și a celor eurosceptice”, a declarat pentru România Liberă Antonio Momoc.
Totuși, specialistul în comunicare politică a arătat că Noua Dreaptă are șanse ”minime” de a ajunge partid parlamentar, întrucât are concurenți puternici, reprezentanți de UNPR și PMP.
”Are concurenți puternici în UNPR și Mișcarea Populară a lui Traian Băsescu care promovează aceeași retorică, doar parțial mai moderată, care se dovedește radicală împotriva străinilor sau a imigranților/minorităților în momente de criză. Electoratul PRM se împarte acum între UNPR și Mișcarea Populară. Noua Dreaptă va atrage doar cu un mesaj și mai radical decât cel al lui Băsescu sau mai naționalist decât al lui Oprea”, a argumentat Antonio Momoc.