Ovidiu Raețchi este candidatul PNL pentru Primăria Sectorului 5. Cel mai important proiectul al liberalului este Marea Grădină Centrală a Capitalei. Până să implementeze acest proiect, Ovidiu Raețchi speră să rezolve problema corupției și analfabetismul instituțional care afectează administrația locală. Aflați din interviul acordat site-ului România liberă ce alte planuri are candidatul PNL pentru Primăria Sectorului 5.
Reporter: De ce candidaţi?
Ovidiu Raetchi: Sunt parlamentar de trei ani şi jumătate, timp în care am propus în jur de 60 de proiecte de lege. Majoritatea s-au blocat prin sertarele comisiilor. Doar două legi esenţiale, care schimbă efectiv în bine viaţa cetăţenilor, au trecut: Legea Centrelor Comunitare Româneşti şi Legea votului prin corespondenţă. Şi sentimentul a fost extraordinar. Un primar lasă mii de lucruri în urmă într-un mandat. Lucruri palpabile, concrete: drumuri, blocuri, protecţie pentru copii şi bătrâni, şcoli şi multe, multe altele. Un parlamentar este, probabil, un om mai respectat, însă un primar are şansa să facă mult mai mult bine. Măsurabil, clar.
Aveți un motto?
O.R.: Nu. Motto-ul mi s-a părut întotdeauna o formă de limitare a nuanţelor realităţii sau a bogăţiei spirituale. La limită, Crezul de la Niceea cred că e un motto adecvat pentru mulţi dintre noi.
Ce studii aveţi şi cum credeţi că vă vor ajuta în mandatul de primar?
O.R: Ştiinţe politice. O disciplină hibridă, care îţi oferă deschideri diverse, de la administraţie până la teologie.
Care a fost primul loc de muncă şi ultimul sau cel actual?
O.R: Prima experienţă în muncă: jurnalist la “Universul” şi “Sportul Românesc”. Aveam 13 ani. Eram doar colaborator, sigur. Dar scriam zilnic. Seara mergeam în tipografie, încă se culegeau literele atunci. La 22 de ani, după facultate, am devenit consilier al Camerei Deputaţilor. În acest moment, sunt deputat de Diaspora, într-un colegiu în care reprezint românii din Orientul Mijlociu, inclusiv militarii din teatrele de operaţiuni, motiv pentru care fac parte din Comisia pentru Aparare şi din Comisia pentru Românii de Pretutindeni.
Care este cea mai importantă realizare din viaţa dvs?
O.R: Două fete – Sofia şi Agata. Patru cărţi. O lege care va schimba total relaţia românilor din Diaspora cu România.
Care este cea mai gravă problemă identificată în sector?
O.R.: Corupţia şi analfabetismul instituţional. Toate problemele concrete (blocuri nereabilitate, drumuri proaste, ghetourile din Ferentari etc) vin din această cultură orientală a funcţionarilor.
De ce credeţi că predecesorii dvs nu au făcut mai multe pentru sector?
O.R.: Când ai pe mână sute de milioane de euro – vorbim de perioade în care DNA nu exista în forma de azi – îţi pierzi reperele, uiţi limitele. Vii numai noaptea la Primărie, ai un stil de viaţă care solicită sume uriaşe. Şi cei din jur îţi urmează exemplul, cred că eşti un model, pari intangibil. Administraţia Sectorului 5 a trăit într-o sminteală cvasi-generalizată din 2004 încoace. Totul părea permis, cetăţenii erau doar mijloace de îmbogăţire.
Care este cel mai important proiect pe care vreţi să îl implementaţi în mandatul dvs?
O.R.: Marea Grădină Centrală a Capitalei. Proiectul, care ar face din Bucureşti cel mai verde oraş al zonei, comparabil cu Viena, prevede împădurirea dealului Arsenalului în toate cele trei segmente ale sale: parcul Izvor, Casa Academiei şi Parcul Parlamentului. Această Mare Grădină Centrală, care ar înzeci practic spaţiul verde din partea aglomerată a Capitalei, ar conecta într-o mare axa centrală şi Cişmigiul, aflat în zona superioară a oraşului, dar şi Parcul Carol şi Parcul Tineretului. Situaţia la zi este deprimantă: Parcul Parlamentului este închis accesului public, fiind plin de maidane, Parcul Izvor este golaş, Casa Academiei a devenit un ultim adăpost al câinilor fără stăpân.
Aţi studiat proiectele contracandidaţilor? De care dintre ei vă temeţi?
O.R.: Nu. Contracandidaţii mei nu şi-au anunţat programele, din ce am văzut. E şi greu: ce poate promite Marian Vanghelie, de pildă, după 15 ani de administraţie? În urmă cu patru ani a promis reabilitarea termică, a pus câteva schele şi după alegeri le-a scos.
Cât de important este sprijinul unui partid politic? Aţi candida ca independent?
O.R.: România a devenit, în esenţă, o ţară cu bipartidism. Vor exista întotdeauna facţiuni de 3%-5%, dar puţin relevante. E important să existe în anumite momente şi independenţi care să reseteze sistemul, dar cred că esenţial e să corectăm cât mai mult traseul marilor partide, pentru că ele vor lua, de fapt, deciziile importante pentru România. Colegii din PNL s-au purtat impecabil cu mine întotdeauna, e o onoare să fiu alături de ei.
Ce obiective turistice din sector aţi promova în faţa turiştilor?
O.R.: Turismul în Sectorul 5 va fi o forţă de dezvoltare şi rebranding, idee care se regăseşte şi în programul meu. Vă propun chiar un traseu: plecăm de la Palatul Parlamentului şi Catedrala Mântuirii, coborâm spre Palatul Bragadiru şi Piaţa de Flori (refăcute), apoi ne îndreptăm către cartierul Cotroceni, Opera, Biserica Domniţa Bălaşa, Mănăstirea Antim. Bijuterii arhitectonice şi culturale. Prin turism vom aduce bani în sector, avem nevoie de venituri, avem un buget străveziu.
Ce soluţie aveţi pentru lipsa locurilor de parcare?
O.R.: Parcări supraterane. Mai ieftine şi mai flexibile decât cele subterane. Avem nevoie în Rahova-Sebastian de cel puţin 5 parcări supraterane pentru a decongestiona străzile care dimineaţa se blochează.
Ce propunere aveţi pentru a avea un sector mai curat?
O.R.: Primul pas, începând din iunie, după alegeri: un consiliu cetăţenesc, format din administatori, preşedinţi, voluntari, care să monitorizeze activitatea prestatorilor de servicii pentru curăţenie. Să ştim zilnic care e situaţia pe fiecare stradă. După o lună tragem linie şi ne uităm un pic pe contracte, cum au fost semnate, ce prevăd ele, în ce măsură au fost îndeplinite condiţiile din aceste contracte. Poate găsim soluţii mai eficiente. În al doilea rând, trebuie să stimulăm cetăţenii, pentru ca obişnuinţa asistenţei de orice fel – menajere sau sociale – nu reprezintă o soluţie pe termen lung. În ghetourile din Ferentari vom recompensa locuitorii care ne ajută să păstrăm curăţenia. Acolo nu e suficent să igienizezi o dată la trei luni, trebuie să pedepseşti uneori, dar şi să premiezi civilizaţia.
Cum vă gândiţi să îmbunătăţiţi protecţia locuitorii din sector?
O.R.: Printr-o reformă totală a Poliţiei Comunitare. Echipa de acolo să fie formată din profesionişti, cu proceduri matematice de înregistrare a plângerilor, de soluţionare şi de raportare. Noi, în Sectorul 5, avem de curăţat Ferentariul de infracţionalitate, iar asta nu se poate face decât cu o Poliţie Locală reformată.
Ce părere aveţi de construirea unei moscheei în Bucureşti? Dar Catedrala Neamului credeţi că este necesară?
O.R.: Există moschei în Bucureşti. Avem o relaţie privilegiată şi veche cu musulmanii. Personal, nu cred că este un context fericit pentru această dezbatere. Marea majoritate a cetăţenilor par a respinge ideea pe fondul extremismului Al-Qaida şi Daesh. Aş fi rezervat cu ridicarea unui mare lăcaş musulman într-un context de expansiune culturală neo-otomană sau wahhabită. Catedrala Mântuirii Neamului este o construcţie în curs de finalizare, discuţia este platonică acum. Personal, mă bucur că voi avea un astfel de edificiu în Sectorul 5, va aduce turişti şi venituri. Cred că e decizia Bisericii Ortodoxe dacă doreşte să ofere credincioşilor şi o construcţie în stil occidental, modern, în locul tradiţionalei bisericuţe de lemn. Mi se pare mai degrabă o formă de sincronicitate cu Vestul, ceea ce e îmbucurător pentru BOR.
Vă temeţi de DNA? Aveţi vreun dosar?
O.R.: Sigur că mă tem. Cred că este util şi sănătos ca politicienii să se teamă, frica poate fi uneori un instrument moralizator. Nu, nu am niciun dosar.
Ați luat vreodata mita? Dar ati dat?
O.R.: Nu am lucrat niciodată în poziţii în care mita să aibă sens. Iar ca parlamentar de Diaspora e practic imposibil să primeşti mită, pentru că lucrezi cu parteneri externi, în zona diplomatică şi consulară. Nu poţi să retrocedezi terenuri sau să oferi contracte în Liban sau Iordania. Deci nu, nu am primit niciodată mită. Cât despre dat, nici pe la 20 de ani nu mi-am făcut curaj să “onorez” un poliţist care mă oprise pentru că trecusem pe galben. Mă gândeam că omul asta aşteaptă, că aşa se face, dar mi-a fost ruşine.
Puteţi fi şantajat cu ceva?
O.R.: Nu.
Ce avere aveţi?
O.R.: Câteva mii de cărţi. Şi o maşină.
Ce întrebare lipseşte din acest interviu?
O.R.: Ultima carte citită: este vorba de cartea “Romanul”, ultima din seria marilor opere istorice ale lui Mika Waltari.
Citiți și celelalte interviuri ale campaniei Rl ”Pe cine alegi?”: