Senatorul Mircea Geoană, a declarat, duminică, că în Codul Fiscal, „munca și capitalul, prudența macroeconomică și creșterea economică sănătoasă și corect redistribuită în societate” trebuie să îşi găsească „un just echilibru”, informează Mediafax.
„Revenirea la TVA de 19% (dacă cineva mai vorbește de “Dreptate până la capăt”), reducerea CAS cu câte 2,5% în mod egal pentru angajați și angajatori și anularea eliminării deductibilităților pentru salariați, pensionari și persoane cu activități independente sunt propunerile pe care confederațiile sindicale și PSRO le consideră ca reprezentând soluția pentru un Cod Fiscal echilibrat, în care munca și capitalul, prudența macroeconomică și creșterea economică sănătoasă și corect redistribuită în societate își găsesc un just echilibru”, se spune într-un „apel către oamenii de stânga din Parlament”, a declarat Geoană.
mai mult, liderul SRO a afirmat că actualul Cod Fiscal nu poate fi considerat „de stânga”, de vreme ce „70% din deficitul creat de reducerea de TVA este acoperită din anularea deducerilor existente pentru CAS la salariați, pensionari și persoane cu activități independente?”.
„Cum poate fi acest Cod fiscal votat de parlamentarii PSD și UNPR, cel puțin „în acte ” politiceni „progresiști”, când aprobarea Codului Fiscal ar antrena o scădere a salariilor lunare și a pensiilor cu între 10 și 26 de lei/lună? Cum ar putea fi votat un Cod fiscal care perpetuează o politică ultra-liberală de supra-impozitare a muncii și de relaxare fiscală exclusiv asupra capitalului, când România are cea mai înaltă rată de impozitare a muncii din Europa, iar aportul salariilor este abia la o treime din PIB, față de o medie europeană de aproape de 50%?”, se mai spune în luarea de poziţie a liderului PSRO.
Geoană a mai spus că, din punctul lui de vedere, votul din Legislativ asupra Codului Fiscal trebuie să ” înceteze să mai fie o simplă formalitate” şi să fie „un adevărat test al identității” politicienilor de stânga.
„În forma convenită între liderii voștri și cei din dreapta eșicherului politic, Codul Fiscal nu este decât o prelungire a unei filosofii fiscale și a unui model economic care, de mai bine de un deceniu, răsplătește pe cei puțini și pedepsește pe cei mulți și care perpetuează o societate a inegalităților, polarizării și excluziunii sociale. Indiferent dacă economia crește sau se contractă, răsplata este pentru cei bogați, iar «strânsul curelei» pentru cei mulți”, a mai spus liderul PSRO.
Parlamentul dezbate începând de luni, în sesiune extraordinară, reexaminarea proiectului noului Cod fiscal, Senatul fiind prima Cameră convocată să ia în discuţie solicitarea preşedintelui, Camera Deputaţilor, for legislativ decizional, urmând să se reunească după ce Senatul se va fi pronunţat.