Un joc de-a șoarecele și pisica, din care nu au lipsit tatonările, răzgândirile, negocierile de ultim moment și pândirea adversarului. Așa poate fi catalogată etapa depunerii candidaturilor pentru șefia PMP.
După rezultatul sub așteptări pe care PMP l-a obținut în euroalegeri, multe voci au spus că Elena Udrea ar trebui să-și asume răspunderea și să facă un pas înapoi, în nici un caz să candideze la șefia partidului. Unii au îndrăznit să o spună public, mai mult sau mai puțin explicit, alții s-au mulțumit să o sugereze ori să comenteze pe surse.
„Elena Udrea nu poate duce partidul acesta niciunde, poate să-l plafoneze la un scor foarte mic. Doamna Udrea nu are capacitatea să conducă nici un partid“, spunea, de pildă, Adrian Papahagi, în timp ce deputatul Toader Paleologu aprecia drept „baliverne de care râd și curcile“, discursurile liderilor PMP din seara alegerilor, despre victoria înregistrată, despre cum a crescut și progresat partidul. Mai multe critici au venit și dinspre fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu. Într-un interviu la RFI, acesta a arătat, ieri, că PMP putea obține peste 10% în euroalegeri, dar „oamenii care s-au ocupat de campanie nu au reușit să convingă acești potențiali votanți“.
În ciuda criticilor și a semnalului primit atât de la alegători, cât și de la potențialii parteneri de negociere (vezi izolarea PMP în contextul discuțiilor PDL-PNL), Elena Udrea se pare că nu a renunțat să candideze la șefia partidului. Anunțul a venit pe seară, într-o postare pe Facebook. Așa se explică, poate, și incertitudinile care au planat, până la finalul zilei, în jurul celorlalte candidaturi.
S-au hotărât greu
La primele ore ale zilei de ieri, mai multe site-uri îl dădeau drept prim candidat la președinția PMP pe fostul consilier prezidențial Adrian Rădulescu. Contactat de „România liberă“, acesta a negat însă informația, spunând că „încă“ se gândește și că urma să ia o decizie după ce avea să se întâlnească cu unii colegi.
Un alt nume vehiculat drept posibil candidat este cel al unui alt fost consilier prezidențial, Cristian Diaconescu. Mai mult, despre acesta s-a spus că a plecat de la Palatul Cotroceni și s-a înscris în PMP tocmai pentru a prelua șefia partidului și, în cazul în care formațiunea va intra pe cont propriu în alegerile din toamnă, să fie candidatul PMP. Diaconescu nici nu a confirmat, nici nu a infirmat acest scenariu, iar ieri, până la închiderea ediției, nu a putut fi contactat, pentru a lămuri dacă și-a depus sau nu candidatura.
Adrian Papahagi a fost primul care a anunțat public, pe pagina sa de pe o rețea de socializare, că a intrat în cursă Acesta a precizat că și-a depus o dublă candidatură: la funcția de președinte și la cea de vicepreședinte pe probleme de doctrină și strategie politică.
Ulterior, tot pe Facebook, și-a anunțat candidatura și Daniel Funeriu, precizând că doreşte ca PMP să fie un partid "apropiat de fiecare comunitate" şi "un promotor al energiilor din societatea românească".
Elena Udrea a amânat până în jurul orei 23.00 anunțul că va candida la conducerea PMP. Ea a postat pe Facebook o fotografie, "dovada" de înscriere în cursa internă din partid. ”Am încredere că vom avea o luptă fairplay între idei şi proiecte şi, mai ales, că nimeni nu va fugi cu urnele cu voturi . Am dovedit, în Bucureşti şi în multe alte oraşe, că PMP poate fi o forţă”, a scris Elena Udrea pe rețeaua de socializare.